Nejste přihlášen/a.
Koupil jsem u Alzy (objednával přes jejich eshop) záložní zdroj k počítači EATON Protection Station 800 FR.
Včera jsem ho vyzvedl osobně na jejich pobočce v showroomu.
Nevíte, jestli i na tento případ se vztahuje možnost vrátit zboží do 14 dnů? Děkuji za radu.
Bohužel doma jsem zjistil, že je nevhodně zakončen kabel do zásuvky (resp. kolík kabelu). Kolik je příliš mohutný a nevejde se mi za skříň, kde je zásuvka. Předtím jsem měl záložní zdroj APC s užším kolíkem a ten se tam vešel. Takže jsem udělal chybu, že jsem opět nekoupil APC, ale po četbě recenzí jsem se rozhodl pro Eaton, nicméně mě nenapadlo, že bude problém v kolíku. Uvažuji i, že si kolík nechám od elektřikáře vyměnit, ale pak by se asi ztratila záruka a nevím, jak by to vyšlo cenově, tak je asi lepší toto vrátit a koupit holt znovu APC.
Vrácení do 14ti dnů - dle zákona o nákupu přes internet - není problém. K danému zdroji mám připomínku.
Po špatné zkušenosti se zdrojem EATON jsem nabyl dojmu, že pro běžného smrtelníka je tato věc k ničemu. Pro předcházení ztráty dat na PC pravidelně zálohujte. Jako záložní zdroj vydrží 20 minut na začátku... pak baterie prostě klasicky snižuje svou kapacitu, naopak může nastat problém při napájení zdroje při jejich poškození. Reklamovat poškození zdroje a následných poškození spotřebičů je dlouhá trať...
Vyjádření od firmy:
Zakoupený UPS Eaton Protection Station 500 FR je záložním zdrojem se svodičem přepětí třídy T2 (III, D), který je schopen ochránit před přepětím o maximální energii 525 Joulů. Pro ochranu před větší energií je dle normy ČSN EN 60664-1 článku 4.3.3.2.2 a přílohy Fnutné instalovat odpovídající stupně ochrany proti přepětí T1 (I, B) pro svedení hlavní části energie a svodiči přepětí T2 (II, C) pro hrubé snížení přepětí na úroveň bezpečnou pro běžné elektrotechnické produkty. Správná funkčnost zařízení není zaručena ani v případě, kdy je koncové zařízení se svodičem třídy T3 (III, D) instalováno za svodičem třídy T2 (II, C) ve vzdálenosti po vedení kratší než 5 m nebo delší než 50 m, nebo kdy chráněné koncové zařízení je instalováno ve vzdálenosti po vedení delší než 5 m od zařízení se zabudovaným svodičem přepětí třídy T3, či dochází k souběžnému vedení nebo křížení přívodních kabelů zařízení s dalšími vodiči, jež nejsou vybaveny ochranou proti přepětí. Pro více informací o problematice přepěťových ochran si Vám dovoluji zaslat informační brožuru.
Pokud byste splnil všechny výše uvedené požadavky a měl k dispozici doklady o koupi jednotlivých spotřebičů, lze poškozený výrobek spolu se stručným popisem elektroinstalace, její revizní zprávou a důvody, proč k pojistné události došlo, zaslat do specializované laboratoře ve Francii, kde rozhodují o plnění pojistné události. Jak bohužel píšete, doklad o koupi již nemáte, tudíž Vám nemůžeme pomoci. Přesto věřím, že nepřestanete kupovat a používat produkty firmy Eaton.
S pozdravem
Jindrich Bulva
Field Product Manager
PQED & ICPD & LSD
DObrý den, mám koupený tento alza.cz/... ale musím ho jít vrátit kvůli mohutnému kolíku. Kabel bohužel nejde vyměnit, není modulární (což ale APC také nemá bohužel, ale zase má aspoň užší kolík).
Uvažuji, že koupím tento alza.cz/... - je to "nejleoší"z nejlevnějších od APC. Myslíte, že ten bude dobrý? Měl jsem podobný asi 10 let. Potřebuju jen zazálohovat na cca 10 minut, když vypadne elektřina, abych stihl ukončit práci a vypnout PC. Mám dost drahý počítač a periferie (celkem 100 tisíc), tak se domnívám, že si zslouží rozumnou ochranu, ale zase nejsem profík, abych kupoval zdroj za 10 tisíc.
Rád bych vám pomohl, ale nemám ty zkušenosti. Jen jsem chtěl uvést, co všechno musíte mít pro případ reklamace (kdyby byl zdroj vadný a vy chtěl nárokovat poškození dalších zařízení, které měl zdroj ochránit).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.