Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nefunkční PC

Od: spats* odpovědí: 4 změna:

Ahoj, mám starší PC (grafika amd ze serie HD, patice FM2, spíše low end) u kterého se po zapnutí roztočí jenom větráky na procesoru, grafické kartě a zdroji. Následně se ale nic dál neděje. Monitor nedostává signál ani žádné zobrazení.

Původně jsem zkoušel všechny různé triky, (vypojit vše nepotřebné od zdroje nechat tam jen základ, následně vyndat baterku ze základní desky, dát operační paměť do jiného slotu, následně zkusit zapojit jiný pc zdroj, poté vyměnit procesor, základní desku a nakonec PC naběhnul až když jsem vyměnil základní desku a procesor.

Usoudil jsem tedy že odešla základní deska s procesorem, bohužel zhruba po týdnu fungování se objevil opět stejný problém a to že u pc se roztočí zase větráky, ale to je vše.

Otázka zní tedy čím to je? Je možné že by zase něco odešlo? nebo žeby zdroj, či grafická karta nějak do toho škodily?

Děkuji za každé rady.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

olin*
hodnocení

0x
Jestli jsem to správně pochopil, tak na dvě základní desky jede monitor správně jen pár dní a potom už monitor nenaběhne . Zkus jiný monitor nebo jiný druh kabelu z PC do monitoru (HDMI, DVI, VGA). Může to být monitorem nebo grafickou kartou.

hodnocení

0x

"Vypojit vše nepotřebné od zdroje nechat tam jen základ" - tzn. jen zdroj, MB s CPU a jedním modulem RAM, pokud má MB int. GK, pak bez GK, jinak GK ponechat, popř. klávesnice a myš. Bez HDD, mechaniky a jakéhokoli dalšího příslušenství. Pokud PC naběhne, pak postupně přidávat další komponenty, pokud nenaběhne, je vada v některém z použitích k přezkoušení. Pravděpodobnost, že odejde MB i CPU je prakticky nulová, odejde buď MB (docela pravděpodobné) nebo CPU (velice nepravděpodobné).

"Zkusit zapojit jiný pc zdroj" - jaká je jistota, že oba zdroje jsou zdravé? Mohou být oba vadné, i s tím jsem se setkal.

"Následně se ale nic dál neděje" - to je velice široký pojem. PC projevuje svůj život mnoha způsoby. Jsou to zvuky, vydávané mechanickými součástmi (roztočí se HDD?, oživne mechanika?), vydávané tóny, chování kontrolek (mechanika, HDD apod). Takže je vhodné podrobněji popsat to "dál se nic neděje".

Podle dosavadního popisu buď jsou vadné obě MB, nebo oba zdroje, v úvahu přichází i vada HDD, vada modulu RAM, pokud PC projevuje známky života a monitor nereaguje, pak vada GK nebo vada monitoru. Nelze lépe odhadnout, která z komponent může popisovanou vadu způsobovat.

still10k*
hodnocení

0x

Začal bych tou grafikou. Zatížit ji a sledovat hodnoty, jestli se chová normálně. Stáhněte si nějaký benchmark, který umí dělat grafy z hodnot.

karel556*
Zkusit třeba silnější zdroj, 500W minimálně

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]