Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Scribus - velikosti exportovaného PDF

Od: adecko® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den.

Pomocí programu Scribus verze 1.4.5 vytvářím interaktivní formuláře a exportuju je do PDF. Jednou za rok, případně dva se formuláře drobně změní. Před dvěma lety měl formulář asi 430kB, teď po opravdu drobných úpravách asi 755kB.

Ten menší byl vytvořený určitě pod nižší verzí Scribusu, ale nepamatuju si pod jakou. Zkusila jsem si nainstalovat 1.3.9, ale neotevřela ani soubor .sla. Je možné, že je ta změna velikosti způsobená verzí Scribusu? Zkusila jsem i komprimaci online (smallpdf... nepamatuji si přesně), ale o moc se soubor nezmenšil. Navíc to jde udělat je 1x za hodinu, jinak koupit. Další komprimátory sice soubor zmenšily hodně, ale zato přestal být interaktivní. Budu vděčná za všechny náměty.

Stálé zdraví přeju.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den, takže podstata dotazu je taková, že Vám vadí navýšení velikosti o cca 300kB na jeden soubor a chcete to "řešit"?

hodnocení

Ano, chci. Vadí to něčemu?

No patrně ano, protože řešení bude asi hodně komplikované. Výsledná velikost souboru je daná softwarem a jsou to tak nicotné hodnoty, že to nikdo nevnímá jako něco špatného. Rozumím, že z jednoho pohledu je to nárůst skoro 100%, je to však stále v zanedbatelných hodnotách. Výpočetní technika neni taky stejná, jako před lety. Narůstají nejen průměrné rychlosti internetu, úložné místo, email je schopen přenášet desítky MB u jedné zprávy, kB se dnes opravdu nikdo nezabývá. Podívejte se na specifikace PDF, co vše může obsabovat, nejen textová metadata, v souboru může být i náhled, javascript a spousta jinébo balastu, bude to mravenčí práce.

hodnocení

Děkuju za odpověď. Na 99 procent ten nárust ničemu nevadí. Jen mně to zarazilo, přece jen mi dvojnásobek připad hodně a nechtěla bych udělat nějakou hrubku. Popravdě moje znalosti Scribusu a pdf souborů jsou velmi, velmi ve stylu "aby to prošlo", takže ač jsem prozkoušela změnit parametry při exportu PDF, výraznější změny jsem nedosáhla.

Jak jsem ale už řekla, na 99 procent ten nárust ničemu nevadí.

Stálé zdraví přeju.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]