Nejste přihlášen/a.
Všiml jsem si, že dříve se dával zdroj do PC skříně nahoru, můj současný 10 let starý počítač to tak má. Nyní kupuji nový PC a zasekl jsem se na výběru skříně, protože do počítačového stolku se mi vejde omezená výška (do 45 cm, ale raději do 43 cm, aby mezi PC skříní a deskou stolu byla mezera pro větrání). Překvapivě se skříně stále zvětšují, zatímco dříve byl obrovský výběr mezi skříněmi typu "mini", popřípadě "midi", dnes se změnily normy - dle tohoto obrázku hd.cz/... měly skříně "mini"standard do 36 cm, dneska výrobci pod názvem "mini"považují skříně, které dříve spadaly do kategorie "midi"...
Ale abych se dostal k otázce, po dlouhém hledání jsem našel tuto skříň alza.cz/... , která je vysoká 42,6 cm, takže se pěkně vejde do mého počítačového stolku. Výhodou je také 3,5"pozice pro čtečku karet, kterou si jen přendám ze svého současného PC a nemusím kupovat externí a dvě pozice 5,25"na dvě optiky. Skříň tedy pro moje potřeby vyhovuje takříkajíc ideálně.
Jenže koukám, že skříň má zdroj nahoře. Budu kupovat PC v cenové hladině 40.000 Kč (z rozpočtu nejdražší jsou SSD disky) a zdroj Corsair RM550x alza.cz/... základní deska bude ATX.
Přemýšlím, jestli nemělo nějaký sofistikovaný důvod, že výrobci začali zdroje zeshora dávat dolů, abych si docela drahé komponenty nezničil, když bude zdroj nahoře? Ví někdo?
já skládal PC tatovi o víkendu a zdroj mám dole. Skříň je na nožičkách a má tam ještě otvor s filtrem kde odchází vzduch. Mohl jsem otočit ventilátor zdroje i nahoru, aby vetrák foukal vzduch do skříně. Nemá to na nic vliv. Jde jen o to kde bude vyfukovat
Takže když větráček nahoře montovaného zdroje bude foukat dovnitř skříně (vlastně bude ofukovat základní desku, která bude pod ním, resp. bezprostředně pod zdrojem bude chladič procesoru), tak to ničemu nevadí? Moc se v těchto věcech neorientuji, říkal jsem si, že když je trend takový, že DNES se všechny skříně vyrábějí s otvorem pro zdroj dole, tak to musí mít nějaký důvod, třeba vědci přišli na to, že tak lépe odvětrává vnitřek skříně... Přijde mi, že výrobci reagují stádovitě, dlouho se něco dělá nějak, pak to někdo začne dělat jinak a ostatní výrobci se začnou opičit, takže změna může mít jen marketingový důvod, ale také za změnou může být racionální důvod a to je to, co neumím odchytit
no já osobně jsem vždycky nadával jak špaček když byl zdroj nahoře, protože před x rokama se nahoru dávala ještě mechanika a disky a zdroje nebyly modulární...takže tam zavazely všechny kabely co snad šly...k tomu si připočti tlačítka nebo usbčka a to máš další kabely. Takže já to chápu i jako jakousi revoluci v Cable managementu a hlavně i skrz PC MASTER Race když se budeme bavit čistě o estetice a praktičnosti
Zdroj na dně skříně má více výhod, než v pozici nahoře. Nechce se mi popisovat celou problematiku (o tom je na netu článků habaděj), tak popíšu jen jednu z hlavních výhod a tou je snížení hluku, kterou skříň vydává. V dnešní době mají moderní zdroje vlastní automatickou regulaci svého provozu, mimojiné i vlastní teplotní čidla. Automaticky optimalizují chod svého chlazení podle zátěže a teploty. Pokud by byl zdroj nahoře a byl tak namáhán odvodem tepla ze skříně, zbytečně by běžel větrák ve zdroji na větší otáčky, nebo úplně naplno a znatelně by to "zhlučnilo" zapnutý počítač.
Ideální je mít zdroj úplně oddělený od cirkulace vzduchu ve skříni. Takové jsou třeba ty lepší herní skříně, ve kterých se zdroj montuje dolů pod zvláštní přepážku po otevření bočnice. Po opětovném namontování bočnice je zdroj uzavřen ve odděleném prostředí s vlastní cirkulací vzduchu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.