Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytvoření vzorce pro Excel

Od: 12052018016 odpovědí: 1 změna:

Ahoj, marně si lámu hlavu s vytvořením vzorce pro excel, a proto se obracím na zkušenější. Potřebuji v Excelu vypočítat následující: Mám dvě směsi:1) směs A s obsahem látky Y 0% o objemu 100ml; 2) směs B s obsahem látky Y 2%; 3) jaké množství (kolik ml) směsi B musím přidat do směsi A, abych získal koncentraci látky Y 0,2% a spotřeboval celých 100ml směsi A? Nezajímá mě výsledek, ale potřebuji vzorec pro excel :)Předem díky!

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferd
hodnocení

0x

Není jasné jestli problém tkví v neznalosti Excelu, matematiky nebo obojím :) Excel se vzorcem nemohu bohužel přiložit (pouze JPG).

Odvození vzorce:

Mám 2 látky, X a Y. Koncentrace směsi obecně je podíl: (množství látky Y) / (celkové množství obou látek)=Y/(X+Y). Množství směsi A se nemění (M=100 ml), pouze přilévám směs B v množství H abych dosáhl nějaké požadované koncentrce C.

Pro žádanou koncentraci C platí rovněž C=množství Y/(celkové množství X+Y). Po přidání množství H do M tedy platí: C=(HB+MA)/(M+H). Úpravou vyjádřím množství H=M(A-C)/(C-B).

M je buňka v Excelu s množstvím 100ml
A je buňka s koncentrací 0%
B je buňka s koncentrací 2%
C je buňka s požadovanou koncentrací 0,2%
H je výsledné množství směsi B přilévané do směsi A (v ml) se vzorcem uvedeným výše .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]