Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám rozvod domácí PC sítě na 2 počítače. Je dobré nechat switsch stále běžet nebo jej vypínat v době, kdy PC neběží? Nemá vypínač a vypínám jeje za zásuvky.Co je pro něj lepší z hlediska opotřebování a kolik je pak navíc spotřeba elektřiny, když ho nebudu vypínat? Díky
Já bych vypínal. I ty počítače (od dob zdrojů ATX jsou části počítačů trvale zapnuté, i když je "vypneš" (ukončíš OS)).
Spotřeba elektřiny - hrubým odhadem, když budu předpokládat spotřebu 5 W, tak to za rok propálí skoro 45 kWh, což je asi 150 Kč.
Z hladiska opotřebování považuji za lepší vypínat. Dnešní krámy hodně trpí na poruchy (opotřebení) kondenzátorů v napájecí části. Je běžné, že kdo nechává trvale zapnuto, za několik málo let zařízení začne blbnout, "vypadává" a je na vyhození. Zdá se, že pravidelné vypínání kupodivu životnost velmi zvyšuje (vlastní zkušenost). A kromě toho se výrazně snižuje pravděpodobnost, že ti ho při bouřce vystřelí blízký úder blesku.
majsterjoe: Právě že vypnutý stav kondíkům prospívá daleko víc, než provoz se spínanými zdroji. Vpodstatě za daných podmínek je životnost provozu 24/365 omezena určitým počtem provozních hodin. Zapnutí kondenzátorům nevadí, jejich nabíjení spíš namáhá okolní součástky. Pokud je zdroj sestaven aspoň trochu rozumně, tak se občasným zapnutím/vypnutím (např. jednou denně) nestane vůbec nic.
Jak píše *olin* vedle: "Dnešní technika stejně víc jak tři roky nevydrží". Ano, 3-5 let je právě ta obvyklá doba životnosti kondenzátorů se spínanými zdroji při provozu 24/365.
Router, Switch je spotřebák, nikdy mi neodešel, ale zastaral, nikdy jsem ho nevypínal. ale pokud majitel potřebuje data jen svátečně, tak ať si ho vypne... Opotřebení kondenzátorů neřeším... Připadá mi to až takové přízemní... Asi před 40 lety když jsem měl páskový magnetofon, tak jel téměř non-stop a byl v pohodě... Můj kamarád měl zakázaný pásky přetáčet, aby se neopořebovávaly... Připadal mi tehdy, že není svobodný... Proto dneska užívám svobody a nevypínám
hiawata: A vodu taky necháváš téct a lednici nezavíráš, aby ses cítil svobodně? Čím ti, prosím tě, vlastně zastaral switch? Zaprášil se? A nemotej sem starý magnetofon, ten žádný spínaný zdroj neměl a kondenzátory prakticky neměly důvod odcházet. Jinak opotřebení kondenzátorů ti může připadat přízemní, ale je to s velkým náskokem nejčastější příčina poruch dnešních zařízení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.