Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
setkal jsem se s problémem při kopírování souborů z SD karty (karta je využívána výhradně v digitální zrcadlovce Nikon). Už 2x po sobě se stalo to, že během kopírování došlo k chybě "nelze číst soubor...". Karta zůstala dostupná jako disk D:, ale ve výpisu adresáře byly naprosté nesmysli, symboly, klikyháky atd. Po odebrání karty a následném vložení systém Win10 nabízí pouze formát karty. Čtečka karet je integrovaná v case SilentiumPC Brutus M10. Správnost vložení karty jsem kontroloval, určitě bylo v pořádku. Je možné, že čtečka je prostě nekvalitní a tohle se může stávat? Kdyby alespoň nedošlo k poškození systému souborů (nebo co se vlastně stane). Jediná šance je potom obnova dat - Používám software Power Data Recovery - v pořádku obnoví vše co potřebuji. Kartu naformátuji a jede se dál. Zajímavé je, že při obnově dat, která trvá cca 1h probíhá komunikace s kartou pomocí stejné čtečky bez problémů. Tak jsem z toho jelen. Soubory budu hold kopírovat přes připojený foťák a bude klid. Mám docela obavy čtečku dále používat. Jenom mě zajímá, zda se někdo s něčím podobným nesetkal. Případně díky!
Nemůže za to čtečka, ale nedostatečná kompatibilita SW foťáku a SW počítače. Po použití PDRecovery se patrně původní data na kartě přizpůsobí SW počítače a následně už z ní luze číst.
Pokud budete kopírovat přes připojený foťák, pak kartu čte SW foťáku a do PC už jdou data správná. Vše jsem koncipoval pro laiky, odborníci nechť nedostatky prominou.
San Disk jsou kvalitní karty, prakticky neodcházejí. Na rozdíl od A-Data a spousty dalších.
@itbart: Přečti si tuto zajímavou di/.... Všechny názory sice nejsou relevantní, ale minimálně z ní vyčteš, že zdaleka nejsi sám, kdo má/měl podobné problémy, dočteš se tam i o skutečnostech, které podporují moji "nesmyslnou"teorii, dále o tom, jak "opravit"soubory na kartě (v podstatě většina používá tvůj způsob s obnovovacím programem), že obvykle PC komunikuje s kartou ve fotoaparátu, ale už ne vždy s kartou ve čtečce bez ohledu na typ čtečky, že fotoaparát skutečně může vytvářet vlastní upravený souborový systém a další zajímavé věci.
Nepopírám, že někdy můžou být problémy se správným vložením karty do čtečky. Sám mám kvalitní čtečku a i přesto se mi občas stane, že po chvíli se karta sama odpojí a musím ji vytáhnout a znovu zasunout. Ale žádná čtečka to neudělá ve 100% případů!
Díky za komentář - můžete se prosím vyjádřit konkrétněji? Případně odkázat na web? Znamená to, že NIKON na kartě vytváří svoje systémové věci a Win10 tomu úplně nemusí rozumět? S tímto chováním jsem se ještě nesetkal. Děkuji!
Pitomost, foťák nic takového dělat nemůže a i kdyby mohl, tak už z principu stejně není důvod, proč by to měl dělat. Navíc kdyby to dělal foťák, tak by se tam nesmysly ukázaly hned, ne až po pokusu o kopírování.
O ničem, co by podporovalo tvoji teorii, v té diskuzi není jakýkoliv důkaz kromě jednoho komentáře od někoho, kdo očividně netuší, o čem píše. Různé modely používají různé struktury složek, to ano, ale rozhodně nemají nejmenší důvod používat jiný souborový systém než FAT32/exFAT/NTFS. A kdyby opravdu jiný používaly, tak by se tam tazatel ani nedostal a soubory nenašel.
Ten problém s Lumixem, co se řešil v odkazu na PC Poradně, byl způsoben vadou samotné karty...
A ano, zrcadlovku od Nikonu jsem několik let měl a nafotil s ní docela dost.
Dobrý den, řekl bych, že čtečka je OK, ale té SD kartě bych už moc nevěřil. Jaký je výrobce SD karty? Jak dlouho ji používáte? Jinak, s tou "čínštinou" u názvů souborů (a jejich špatnou velikostí) jsem se setkal u poškozené flashky A-DATA. Zdravím!
itbart - tu SD kartu si otestujte, ale je od dobrého výrobce. Přesto si myslím, že problém není ve čtečce.
Možná nebyla SD karta dobře SW odpojená a proto hlásí chyby.
Obnovil jsem potřebná data a zkusil SD formátovat ve Win10, ale nespěšně - "Nebylo možné dokončit formátování..." Pomohl až Partition Magic. Provedl jsem tedy pár testů:
Kontrola povrchu - OK
Kopírování malých souborů - cca 25tis souborů 3x tam i zpět - v pohodě.
Kartu jsem vložil do foťáku - musel proběhnout formát karty dle Nikonu - vyfotil jsem 75 zkušebních fotek
Následné kopírování 75 fotek z karty ve čtečce proběhlo 3x v pořádku (vždy nově vložená karta do čtečky)
Takže žádný objev. Uvidíme co po delším používání karty. Pánové díky za pokec a až mě to jednou zase vypeče, tak sem napíšu
Mám stejný problém, odpojovala se mi karta ve čtečce zabudované v PC. Domníval jsem se že je vadná čtečka tak jsem koupil externí. Nějakou dobu to šlapalo a potom zase to samé. Podotýkám že to začalo po přeinstalování na Win. 10. Předtím se to nestávalo. Prolezl jsem celý internet a nikde jsem nenašel uspokojivou odpověď, měl by to konečně někdo vyřešit. Bude nejspíš Chyba ve Win. 10.
stavalo se mi to docela casto. Bud nebyla sd karta kvalitni anebo jsem si to zpusobil svou neopatrnosti. Proto zduraznuji, nikdy nevynavejte sd kartu kdyz mate fotak zaply, nebo treba kdyz ji mate ze slotu pocitace, vzdy pouzivejte moznost odebrani hardwaru a pak teprve sd kartu vyjmete ze ctecky. Nekdy se to muze stat i v pripade kdyz tzv. fotite pres stare fotky
mate stesti, ze jste fotky nakonec obnovil...uz se mi stalo, ze sd karta byla sd karta fyzicka poskozeny, konkretne cip a pak to jiz neslo vubec za boha obnovit a to ani ve specializovane firme. Ty klikihaky podle mne znaci o tom, ze byla karta asi zavirovana. To uz se mi take dvakrat stalo, kdyz jsem v Indii a ve Vietnamu vlozil sd kartu do compu internetove kavarny.
dobry program pro obnoveni souboru je disc drill win a art plus digital photo recovery. Nekdy tyto programy sd kartu nenajdou a proto je ji potreba zformatovat. Nejaky procento neobnovitelnych fotek se vzdy najde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.