Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám doma O2 interne a bohužel starý model modemu comtrend VR-3026e. wifi je slabá a dosáhne pouze ve vnitřních prostorech.
Chtěl bych wifi na zahradu (ve tvaru "L"), před časem jsem si při rekonstrukci vyvedl UTP od modemu na roh domu k zahradě. Chtěl bych tedy použít nějaký AP (všesměrový kvůli tvaru zahrady) našel jsem tento:
volil jsem AP, který umí vysílat jak 2.4GHz tak 5GHz, můj telefon umí 5 ale manželky tel umí pouze přijímat 2.4. Tablet syna jsem nezkoumal.
1.Je to dobrý AP, nebo byste mi doporučili jiný výrobek? zahrada max cca 50 m bez překážek. Okolní wifi sítě minimální rušení.
2. Je složité nastavit toto AP? (změnu kanálu, SSID, a heslo bych zvládl ale nevím např.: jak se nastavuje DHCP a je potřeba nějaké další nastavení?)
3. Nebude mi to tlouct do vnitřní wifi a nebudu s tím mít problémy?
4. Umí toto AP vysílat obě frekvenční pásma zároveň? (zda má cenu kupovat AP s oběma frekvenčními pásmi, nebo se mám dívat po AP pouze s 2.4Ghz)
Děkuji všem předem za rady.
1) Vše se odvíjí od ceny. Jestli tohle zaplatit chceš tak je to OK. Levnější stejně většinou nebude dual band
2) složité to není, ale podle toho jak se ptáš tak s tím zkušenosti nemáš. APčko dáš totiž do své stávající sítě, tím pádem stejné SSID (u 2,4GHz), ale úplně jiný kanál a stejné heslo. Pak se ti 2,4GHz budou přepínat. DHCP by na režimu AP vůbec neměl být, ale i kdybysel nastavit tak NIKDY ho u sebe už nezapínej, nemůžeš mít v síti 2.
3) když to uděláš jak píšua rozhodíš poŕádně kanály tak se nic tlouct nebude a bude se to pěkně přepínat
4) Alza píše dual band alza.cz/... takže by to mělo být OK. Nicméně záleží jak to máš okolo sebe. Za každou cenu bych se na 5GHz nehnal, pokud bych neměl zarušené 2,4GHz
Teda teď jsem trochu nahlodanej to zarušení máme opravdu malý max. 4 wifi kolem a ještě se slabím signálem. Navíc mám zhruba 40MB internet tak teď nevím zda bych to pásmo 5GHz využil otázka je jak to bude do budoucna
Možná bych šel do levnější varianty na 2.4GHz, který má i přepěťovou ochranu..
kolik by mělí mít antény dBi? na tu cca 50m zahradu bez překážek a rušení..
takže tu mám návrhy:
czc.cz/... ale příjde mi že má slabí antény
czc.cz/... dual band ale o5 slabší anténa
již zmiňovaná alza.cz/...
o cenu až tak nejde.. říkám si že nejsem tak bohatej abych si mohl kupovat levný věci takže zhru do 2500,-
nebo máte jiný návrh?
Děkuji moc všem
Ty Miktotiky mají koukám stejné antény. Ono u pokrytí těžko rydit, ale pokud to bude na kraji baráku, venku a před sebou jen zahradu tak bych se asi nebál ani té varianty Mikrotik za cca 1tis. Ono ideální by bylo otestovat třeba i se stávajícím routerem, stačilo by vytáhnout z baráku a jen zkusit na dostah bez netu. Pak budeš mít jasno hned
Na data stacej 2 pary a napeti od zdroje by se dalo poslat po zbylejch parech.
Stejne mi udelal ISP doma (z prizemi na strechu) k antene. Zarizenim na toto urcene, ne delane na kolene.
Nemám zkušenost s tímto konkrétním modelem, ale značka Ubiquity je celkem známá a prověřená, pokrývají se s ní větší objekty jako hotely, školy atd.
Ubiquity má velmi dobře zpracované propojení většího počtu přípojných bodů do jedné sítě. Pokud byste měl mít jen jednu anténu, tak asi není potřeba připlácet za Ubiquity a TP-link poslouží stejně dobře. Spíš sledujte recenze uživatelů, já to můžu hodnotit jen "od stolu".
Ahoj, díky za info a pokud se můžu zeptat co bys volil mezi těmito produkty?
zmiňovaný alza.cz/... (známá značka)
nebo czc.cz/..., (který má silnější anténu)
Problematika standardu 802.11 je trošku složitější...že máte zařízení s wifi na 2,4Ghz a nebo 5Ghz nestačí...
Přes internetové rozhraní lze zařízení nastavit(zda jste aspoň trošku pokročilý uživatel...).
Jinak je to trošku dražší řešení s Apečkem a všesměrovou anténou...,případně sektorovou anténu...
Přidám podobný dotaz: jak by se řešilo zapojení dvou WiFi routerů - první je od providera internetu jak s výstupem na WiFi, tak i přes kabel Ethernet do počítačů připojených kabelem UTP. Tímto kabelem je připojený druhý router s WiFi v další místnosti za zdí, kam signál prvního nejde.
Problém je v tom, že první síť s připojením na internet má adresu 192.168.1.x a druhý je v jiné síti s 192.168.0.x a tak se to pere. Aby se druhý, připojený k prvnímu přes kabel, mohl najít, musí se jeho napájení zapojit až teprve, když je zapnutý ten první a ještě ne hned, ale po nějaké chvíli, kdy se spojení ustálí.
Problém je zřejmě v nastavování IP adresy, ten druhý by asi neměl mít DHCP nebo jak se tomu říká, nastavené.. můžete, prosím, poradit jak na to běžnému laikovi?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.