Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Instalace Linuxu na Windows

Od: elisa24® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

takové to nastavení, že jsou na pc oba systémy, tak to stačí nainstalovat Linux Mint? Můžu to udělat jako lajk podle tohohle návodu? Nebo je to nějaký odbornější zásah?

Děkuju

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Strčíš dvd do mechaniky a zapneš počítač. Když je mechanika nastavená jako první zařízení kde počítač hledá systém , naběhne ti první obrazovka Linuxu. Ten se ptá jestli chceš pouze vyzkoušet Linux bez instalace nebo ho chceš přímo instalovat. Teda vlastně první obrazovka bude volba jazyka kterým se to s tebou má bavit. Když si chceš Linux jen vyzkoušet bez instalace následuje znova potvrzení jazykové verze která se má spustit.. Když vybereš volbu že nehodláš zkoušet ale přímo instalovat tak další otázka bude jestli chceš instalovat Linux přes Windows a přepsat je nebo instalovat vedle Windows a mít dva systémy ( = Dual boot). Pak jen vybereš prostor do kterého se má linux instalovat a kolik místa mu na disku vyhradíš. Odklikneš pár drobností jako je časové pásmo , požadované rozložení klávesnice a nastavení hesla wifi. Do končíš instalaci a počítač ti napíše abys před vypnutím vyndal dvd z mechaniky. Po příštím spuštění počítače bude první obrazovkou volba systému který chceš spustit. Jestli widle nebo tučňáka . Toť vše.
doplněno 05.04.18 21:10: Při instalaci nepřehlídni otázku jestli se zároveň mají instalovat i aktualizace a programy třetích stran. To povol. Jde například o podporu pro přehrávání hudby v Mp3 formátu a podobné záležitosti.

praivo*
hodnocení

2x

Dualboot s Mintem je pohoda, stačí pozorně sledovat pokyny instalátoru - hlavně u kroku, kde po tobě bude chtít cílové umístění, aby sis nepřepsala Wokna nebo jiná data ;) Nový oddíl pro Mint by měl jít vytvořit přímo v instalátoru.

hodnocení

Už si to někdy dělal? Má to nějaká rizika - ztráta nějakých programů, co mám teď na Windows s licencí? A co je Dualboot a Mint? Jaký je mezi nimi rozdíl? Nevíš o nějakém osvědčeném návodu? Děkuju

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, pokud v tom návodu všemu rozumíte a myslíte si, že to zvládnete, tak to zkuste. Jako první si musíte vybrat správnou verzi LM pro svůj PC (32-bit nebo 64-bit), stáhnout soubor ISO a vypálit ho na DVD (jako obraz disku) - já bych si vybral LM 18.3 KDE (protože OS Linux s KDE používám). Potom nabootujete DVD s LM a OS si vyzkoušíte (to ještě není instalace). Instalujte až po vyzkoušení LM, nerozdělujte si raději HDD na oddíly (může být na stejném oddílu HDD jako OS Windows) a snad se Vám povede i dualboot (po spuštění PC si budete volit, zda najede LM neb OS Windows). Zdravím!

doplněno 05.04.18 20:55:

elisa24 - pozor. Dualboot je pouze označení (pojem) pro spuštění dvou OS na jednom PC. LM je OS Linux.

Vy na tom LM trváte? Jsou i menší OS Linux (např. já používám český SLAX) a je naprosto dostačující (pro práci i internet - na hry OS Linux není moc vhodný). Podívejte se i na ten SLAX.

doplněno 05.04.18 21:07:

elisa24 - ano, obecně je Linux a jeho distribuce mají různý název (Ubuntu, Slax, Mint, Debian apod.).

Ovšem, který je nejvhodnější na výpočty nevím - nikdy jsem to nepotřeboval. Snad Vám poradí ve škole spolužáci (jestli nějaký OS Linux používají).

hodnocení

Děkuji za odpověď a čím mám začít Dualbootem a Mintem?

michal348*

DualBoot je více operačních systémů na jednom počítači a nastavuje se při instalaci.

Mint je onen operační systém který chete nainstalovat.

hodnocení

Potřebuju kvůli výpočtům a kvůli snadnějšíhu sdílení dat. Takže je OS Linux a pod to spadají další distribuce (SLAX, LM...)? Co myslíte že je na ty výpočty vhodnější? Děkuju

michal348*

Ano OS je linux a linux Mint nebo Slack jsou jeho distribuce. A výpočty... jedná se o nějak specifické výpočty? Jestli se jedná o jednoduché matematické operace tak bych řekl že je úplně jedno jaký operační systém si zvolíte, ale jestli jde o něco specifičtějšího tak to opravdu nevím.

Jestli si pod pojmem výpočty představujeme oba to samé, tak se to v Linuxu bude odehrávat v programu Libre Calc. Ale to pak ztrácí instalace Linuxu efekt, protože balík Libre Offeice existuje i ve verzi pro Widle. Jestli se nepletu tak i Samba která se nejčastěji používá pro sdílení pod Linuxem existuje i pro widle. Takže pak už je jen varianta že ti jde o sdílení přes NFS. O tom vím prd, takže neřeknu jestli existuje win.client

iz*
hodnocení

2x

Eliso, já bych si radši vytvořila a naformátovala oddíl pro Linux ještě pod Windows ► používám k tomu program "MiniTool Partition Wizzard" ve verzi 5.2 (už existuje novější, ale s verzí 5.2 mám dobré zkušenosti už od Windows XP a "běhá" spolehlivě i pod Windows 10).

Při instalaci už bych instalační program jenom nasměrovala na připravený oddíl. A ano, zvládne to i laik ► začínala jsem úplně stejně a zatím jsem ani o moc dál nepokročila. (Také mám v plánu Mint vyzkoušet, ale chtěla bych některou starší verzi.)

hodnocení

2x
Mint je pěkný ale na rozdíl od Xubuntu a jiných derivátů ubuntu mi v počítači po instalaci automaticky nechytí domácí wifi a konfigurovat síť ručně je opruz. Mint je teď docela populární ale obecně nejrozšířenější linuxové prostředí je KDE na kterém je založené Kubuntu. O tom se tvrdí že po první instalaci je ovládáním nejblížší uživatelům zvyklým na Win. Já osobně mám teď Xubuntu. Po instalaci jsem si jen musel najít návod jak přetáhnout hlavní panel z hora na spodní okraj displeje. To zabere asi minutu. Pak už se to vzhledově od Widli liší jen tím že na tlačítku start je místo praporku modrá myška. Když na ní klepnu vyjede prakticky normální nabídka start.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]