Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak velký význam má router s 5 GHz?

Od: pkd odpovědí: 8 změna:

Zvažují pořízení nového routeru a zajímalo by mne jestli má význam se zaměřovat i na routery s 5 GHz WiFi. Tyto routery obvykle bývají o trochu dražší než s pouze 2,4 GHz a tak zvažují jestli má význam si za těch 5 GHz připlácet. Většina zařízení s WiFi asi pracuje pouze na 2,4 GHz a tak nevím jestli bych těch 5 GHz vůbec využil. Prozatím WiFi používám pouze pro 1 mobil, ale do budoucna zvažují pořízení možná i některých jiných zařízení s WiFi. Jaký máte kdo na to názor?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

5GHz má docela dost zařízení. Pokrytí n 5GHz bude horší protože hůže projde například přes zdi, ale jeho výhodou není rychlost (2,4GHz má taky rychlé normy), ale hlavně jde o méně zarušené pásmo (hlavně indoor, který by tedy neměl použít poskytovatel internetu pro svou síť) a méně rušivých zařízení obecně.

Jo a poror na jednu věc. Ne všechny routery umějí zároveň obě frekvence ;)

pkd
hodnocení

S rušením jinými WiFi sítěmi by u mne asi neměl být žáden velký problém. Prozatím to vše nasvědčuje, že 2,4 GHz by asi mělo v mým případě stačit a těch 5 GHz by bylo asi zbytečné. Jinak nevím co myslíš tím indoor.

josefpr
hodnocení

1x
Mám s tím hodně zkušeností bo instaluji internet.
Řeknu to takhle. Když bydlíte v paneláku tak je 5 GHz obrovská výhoda. 99% lidí má doma router na 2.4 GHz. Po té když měříte rychlost v paneláku a máte mít 100Mbps tak máte většinou cca polovinu. Ale 5 GHz tohle řeší. Jelikož je to úplně jiná frekvence tak se pásma mezi sebou "nebijí" a v paneláku vám to z té 100Mbps pustí klidně 95 po Wifi...
Pokud bydlíte v rodinném domě tak 2.4 je tutovka jelikož má tohle pásmo větší a silnější pokrytí. Jednoduše dosáhne dál a rychlost skoro plná bez žádného rušení.
pkd
hodnocení

Bydlím v rodinném domě na vesnici kde v okolí nemám až tolik WiFi sítí (asi 1 - 5) a jsou to většinou se slabším signálem. Není to proto jako někde ve městě mezi paneláky kde mi mobil najde i několik desítek WiFi sítí. S rušením by u mne snad neměl být nějaký větší problém. To, že těch 5 GHz má většinou asi menší dosah je jedním z faktorů svědčících proti investování peněz do toho.

hodnocení

0x

WiFi 5 GHz má menší dosah, ale rychlejší přenos. Pokud to máte na brouzdání po internetu a nemáte internet rychlejší než cca 50 Mbps, asi rozdíl nijak nepoznáte oproti 2,4 GHz routeru. A samozřejmě to musí podporovat i koncové zařízení.

pkd
hodnocení

Děkují za vysvětlení. To, že 5 GHz má menší dosah jsem nevěděl a tak to svědčí spíše protri tomu 5 GHz. Potřeboval bych pokrýt WiFi pokud možno celý dům a nejlépe i blízké okolí kolem něho. Myslel jsem to ale spíše tak, že jaká je v současné době využitelnost doma těch 5 GHz. Myslím, že většina koncových zařízení s WiFi je asi na 2,4 GHz, ale nemám v tom příliš přehled. Nechtěl bych kupovat něco co možná ani plně nevyužiju (těch 5 GHz), protože to nebudou podporovat moje koncové zařízení.

vernon
Nemá rychlejší přenos. Ne v "enku".
Leda v zarušeném prostředí v pásmu 2,4GHz, je 5GHz pásmo vhodnější a rychlejší, se vzdáleností ale rychlost klesá výrazněji než u 2,4GHz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]