Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nefunkční USB porty

Od: dbednarik* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, podačilo s mi narušit přepětí rozhraní USB na mém ntb. Všechna USB se odpojila, stalo se mi to už párkát. Stačilo jen kliknout na ikonu obnovit napájení bla bla... a šlo to.

Teď ale nevím co s tím, myš nikde nemůžu najít ovládam počítač pouze přes touchpad, vyzkoušel jsem i jinou myš ale nechce to buď nainstalovat ovladače nebo se pořád neobnovilo napájení.

Děkuji za každou radu ! Myslím že v problém je v tom že tam nejde šťáva :)

Nefunkční USB porty

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tqeq
hodnocení

0x

Čtu přepětí, rozumím zkrat, to dá rozum, ne? Ne? Máte pravdu, je to celkem zavádějící označení, ale jedná se skutečně o zkrat. Návod jak doma identifikovat příčinu: nejběžnější USB port má 4 kontakty, dva na napájení (5V) a dva jsou data. Toto hlášení způsobuje nejčastěji zkrat napájení. Může to dělat cokoli připojeného = odpojit restartovat OK. Pak to může být konektor samotný, když se do něj (všech) podívate, napájení je na krajních pinech a GND ("mínus") je i celý ten plechový obal. Stává se, že se pin + dotýká plechu. Další możnost je, že je pokaženého něco uvnitř, třeba webkamera bývá připojena přes USB a nejčastěji odchází flexibilní spojení, které vede kloubem, prostě se drátky převiklají a můžou se i zbavit izolae a dotknout se.

dbednarik*
hodnocení

Tím to určitě nebude, prostě došlo k přepětí, počítač to zaznamenal a z důvodu ochrany odpojil všechna USB. Problém je však v tom že se nechce obnovit jejich chod. Když zapojím myš svítí, když zapojím flash disk tak se nic neděje ani nebliká nic. Mam na ntb 4 výstupy z toho na jednom ani ta myš nesvítí zřejmě ten kde se stalo to přepětí.

Tady mi to hlásí chybu ale jak na to opravdu netuším :/

Nefunkční USB porty #2

nikdo*
hodnocení

0x

Podle ně jsou to nevhodné nebo chybějící ovladače příslušných zařízení. Dělají to např. generické ovladače z Win. Je potřeba stáhnout ovladače přímo od výrobce daných zařízení.

dbednarik*
hodnocení

Myslím že to není chybějícím ovladačem, jak říkám už se mi to párkrát stalo a vždy stačilo jen odklikat obnovit porty USB a šlo to myš a ostatní zařízení se opět připojila. Jen mi to teď nechce nabídnout znovu to obnovení.

hoststary*
hodnocení

0x

Vaše domněnka o přepětí je zřejmě vyjádření toho, že se něco stalo s napětím USB, po piřpojení nevhodného nebo vadného USB zařízení dojde k přetížení napájecího napětí USB. Bývá chráněné jakousi interní pojistkou, která port při krátkodovém přetížení ochrání ale při delším přetížení nebo zkratu se obětuje a vyhoří a je třeba ji vyměnit v servisu.

Některé základní desky mají jeden společný zdroj s jednou pojistkou pro všechny USB porty, jiné mají každý USB port chráněný zvlášť a když se jeden zničí e je mrtvý, může ještě fungovat jiný.

Zkuste do vašich USB portů připojit zdravou optickou myš (která není vadná a nezkratuje vám USB port) a když bude LED svítit, bude to znamenat, že tam napájecí napětí USB je.

Citace z poradny Superuser.com (strojový překlad)

"

Je to jen jeden port USB, který nefunguje nebo všechny porty USB nefungují?

USB porty jsou obvykle chráněny před nadměrnými proudy pojistkami (někdy je jedna pojistka odpovědná za ochranu 2 USB portů). Tyto pojistky fungují generováním tepla. Když je pojistka příliš horká, pojistka se otevře a zastaví veškerou dodávku energie do portu USB. Když se pojistka ochlazuje, zavře a umožní napájení zpět do přístavu.

Když jste zkratovali port USB, pravděpodobné jste úplně zničili pojistku. Pokud však všechny vaše USB porty nefungují, řídicí jednotka USB je pravděpodobně mrtvá. Ale jakkoli, váš USB port (y) nelze opravit, protože obě součásti jsou součástí základní desky"

dbednarik*
hodnocení

proud nejde jen do jednoho ze 4. jde mi o to že nefunguje datový proud. myš svítí ale nechce se nainstalovat nechce reagovat. vyzkoušel jsem i jinou. Flash disk nereaguje vůbec.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]