Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdělení disku-instalace OS

Od: jirkaleaguecz* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, mám 2 disky - na prvním(128 gb) mám nainstalován windows 10 a druhý chci rozdělit na 2. Chci ho rozdělit na 1900GB a 100gb. Na těch 100GB bych ctěl nainstalovat os kali linux. Nevíte, jak bych to mohl udělat? *nevi*. Zkoušel jsem disk D zkrátit pomocí správy disků, ale při instalaci os kali linux se mi ukazoval jen disk D(2TB) a neukazovalo se mi, že je nějak rozdělený *bzum*

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirkaleaguecz*
24.03.18 18:27
hodnocení

Rozdělení disku-instalace OS

iz*
hodnocení

0x

Já pro dělení disků používám MiniTool Partition Vizard Home edition v.5.2, v níž jsem pod Windows 10 HDD rozdělila "za pochodu". Příslušný disk zmenším, ve vzniklém místě vytvořím nový a nechám jej naformátovat. Pozor na výběr správného souborového systému ► pro Linux bude potřeba jiný než pro Windows.

Další možnost, v případě, že na disku D zatím nemáte nic důležitého, nechat při instalaci celý disk smazat a vytvořit potřebné oddíly ► i zde pozor na volbu souborového systému.

Poznámky:

Partition Vizard už má novější verzi, má i verzi Pro, ale já jsem s tou "svou" spokojená už od Windows XP.

Kale Linix podle mne vyžaduje zkušenějšího uživatele PC i Linuxu. (Ten by se tu myslím takto neptal.) Jestli s Linuxem začínáte, nemuselo by být od věci vyzkoušet napřed "lehčí" distribuci ► míním distribuci, která se obsluhou více podobá Windows.

Já používám na kompu Linux Mint a polovička má na notebooku wokna. Když si sedne ke kompu, vůbec nepozná, jestli sedí u woken a nebo u tučňáka. Pro běžného člověka to je stejný.

olin*
hodnocení

0x
Mám asi dva roky starý průměrný počítač, chtěl jsem nainstalovat W7 a winXP na dva předpřipravené oddíly a velký prd. Na monitoru se objevilo, že platforma win XP na tento počítač nelze nainstalovat-deska nepodporuje. No prostě pokrok nezastavíš, staré systémy už nefrčí na nových PC.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]