Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám doma 100Mbps WiFi router, který bych rád zachoval, a k němu přes WiFi připojeno několik mobilů a notebooků.
Pak tu ale mám taky dva počítače a potřeboval bych mezi nimi co nejrychlejší přenos dat, ale zároveň aby byly oba nezávisle na sobě (že bych je propojil mezi sebou to ne) funkční v domácí síti.
Pokud bych koupil 1Gbps switch, který bych propojil se stávajícím 1Mbps routerem, sníží se i rychlost mezi počítači co budou napojeny přímo do 1Gbps switche na 100Mbps, nebo mezi sebou pojedou 1Gbps?
Rád bych to udělal tak jak mám na nákresu, ale nechci kupovat nový switch, aniž bych měl jistotu že to takhle bude fungovat a bude to k něčemu. Jde mi prostě o to získat mezi PC1 a PC2 co nejrychlejší datový tok. 100Mbps je při práci s velkými soubory dost limitující.
Nyní je všechno zapojeno do 100Mbps routeru.
Díky moc za rady a zkušenosti.
Zdravím, když to zapojíte podle uvedeného schématu, tak počítače PC1 a PC2 mezi sebou budou komunikovat rychlostí 1 Gbps a s routerem max. 100 Mbps (bavíme se o teoretických číslech, reálné rychlosti jsou vždycky menší). Stejně tak bude maximální teoretická rychlost 100 Mbps mezi PC1 nebo PC2 a čímkoliv připojeným k routeru přes bezdrát nebo směrem do/z internetu. Takže jestli je cílem zrychlit přenos dat mezi PC1 a PC2, pak tohle je určitě použitelné řešení.
blbost! ...zařízením, které má max 100mb nemůžeš tahat něco co má 1gb! to je jak kdybys chtěl na vodovodní baterku co máš v kuchyni napojit hydrant
A které zařízení máte na mysli? Jde mi právě o to, jestli ikdyž je přenos dat mezi PC1 a PC2, které mají 1Gbps síťovky a jsou zapojeny přímo do 1Gbps switch, tak data jdou stále "oklikou" přes 100Mbps router, který řídí přidělování IP adres (DHCP)?
krtek66: A píšu něco takového? Autorovi otázky šlo o zrychlení komunikace mezi PC1 a PC2 propojením přes gigabitový switch, což jeho řešení beze zbytku splňuje. Leda by měl v těch počítačích jen 100 Mbps síťové karty, což se dá sotva předpokládat.
uwefilter to řešení je možná funkční (když jsem si to přečetl v klidu a znovu)...ale je nelogické a neekonomické...naco přidělávat další zařízení když stačí vyměnit 1za1 a mít rychlejší vše...
Připojit zařízení do extra switche a pak dát propoj do routeru je podle mě ta nejlepší možnost. Jsou i routery, které pokud jsou velké přenosy v síti a jde to přes ně tak to ani nerozdýchají a například se zrestartují. Další věcí je, že zbytečně zatěžuješ router komunikací v LAN do které mu defakto nic není.
Tak jo, jsou tu dva názory... Asi mi tedy nezbyde než to vyzkoušet sám.
Nevím právě, jestli data i přesto že jsou oba počítače zapojeny přímo do 1Gbps switche neprochází i přes ten 100Mbps router (přece jen IP adresy přiřazuje on).
udělej to takto a máš po starostech...pak jediné omezení rychlosti PC1a PC2 budou jejich sítové karty...pokud budou jen do 100mb tak z nich víc nevymáčkneš...pokud budou 1Gb tak ti pofičí vše...mám přesně tohle řešení doma... router NETIS WF2780 nejlepší poměr cena výkon...cena cca 1000,- a máš na x let vystaraný...
Síťové karty jsou samozřejmě 1Gbps, jinak bych neuvažoval o využití této rychlosti. A děkuji za alternativu, ale jediné co mě zajímalo je, jestli moje zapojení bude fungovat. Do nového WiFi routeru investovat nechci, protože má všechno co potřebuji, kromě zmíněné 1Gbps sítě a jiné počítače než tyto dva bych stejně na vyšší rychlosti nevyužil.
jak jsem se opravil...řešení fungovat bude...ale je neekonimické a nelogické...ty už máš ten switch doma nebo budeš kupovat? pokud ho máš tak ano, udělej to podle sebe...pokud ho nemáš a budeš kupovat..je to blbost a moje řešení je logičtější a levnější...navíc dřív či později ti 100mb router nebude stačit...dneska je běžná rychlost internetu výrazně nad 100mb
By mě zajímalo kde tady je rychlost internetu výrazně nad 100Mbit. V ČR obecně je odhadem nejčastější v rozmezí 30-50Mbit a to ne garantované, prostě jak to jde. Ano taky mám doma 100Mbit (no teoreticky), ale za standard v ČR bych to obravdu nepovažoval
no pokud teď nemám mrdník v jednotkách mbit a mb tak u nás je momentálně přes kabelovku 120 a průměrně se zvyšuje o těch 20-30mega co 2 roky..
krtek66: Vzhledem k tomu, že podle zadání otázky a dalších informací router stačí a asi dlouho stačit bude, bude nejlevnějším řešením koupit ten switch. Možná bychom se mohli bavit o tom, že ten switch navíc bude mít nějakou spotřebu navíc, ale otázka je, jak by na tom třeba se spotřebou byl nový router, takže bych to ponechal spíš ve spekulativní rovině. Co se týká rychlosti připojení k internetu, tak tam 100 Mbps nejspíš limit není a dlouho nebude, pokud tazatel zrovna není připojen třeba optikou - je třeba koukat na reálnou rychlost přípojky a taky na to, kdy při přenosech do/z internetu bude v praxi brzdou zrovna router a jestli to reálně uživatel nějak pocítí, pokud není zrovna notorický stahovač.
Edit: jen pro upřesnění, co se týká jednotek, tak megabit = Mb/s nebo Mbps, mbps, je, technicky vzatlo milibit, což je blbost . Mb je pak analogicky megabit, MB je megabajt (8 Megabitů).
krtek66:
Ano a to je přesně to o čem mluvim. Že zrovna ty máš 120Mbit neznamená, že to tak je všude. A stejně jsou to teoretické rychlosti. Kdybys to měřil tak zjistíš, že se pohybuješ často někde jinde (ano taky je to poskytovatel od poskytovatele)
Mohl bych pana Krtka poprosit jen tak pro zkušenost kolik naměří na
dsl.cz/... Děkuji
Já mám 100/100 teďka jsem naměřil 81Mb/s dowload a 90 odesílání což je zvláštností, většinou se download pohybuje o něco méně...
rychlost od poskytovatele mám 120/12Mb/s a tohle mám přes wifi...když jsem měnil onehda routery a měl jsem to na kabelu tak jsem download ještě x2 a to naše kabelovka není bůh ví jakej poskytovatel..od routeru jsem vzdálený asi 8m přes 10cm zeď...vč.tv to je za 600,- a agregace je myslím 1:10 což není žádná výhra..
Možná nakonec bude rozumné vyměnit WiFi router za nový, protože bych pravděpodobně využil i 5GHz WiFi síť a do 1500 kč se dá docela slušný vybrat.
Jinak tedy mám internet od O2 "jen" 40 Mbps a přes kabel jsem dnes naměřil 42 Mbps, přes WiFi na notebooku (150 Mbps síť) vyšlo 38 Mbps, ale to bych ještě nepřisuzoval zpomalení WiFi, protože při přenosu v domácí síti to kolem 50 Mbps běžně jede.
chtěl bych jen upozornit, že je rozdíl mezi jednotkama...mám takovej dojem, že někteří si to neuvědomují! Já mám internet 120/12Mb/s a výslednou rychlost jsem dal stahování a to v Mbit!
no evidentně neznají...protože jsem psal, že mám 120/12Mbps a to co jsem poslal je výsledek, který ukazuje 15Mbit...
120:8 = 15 takže mi to sedí
Krtek:
Evidentně neznáš jednotky ty Pokud tvůj poskytovatel frčí takto běžně tak tě lituji. Taky nemám garantovanou rychlost, ale aby mi šel net třeba 10x pomaleji to jsem ještě nezažil. A to se oba bavíme o kabelu a ne wifi poskytovateli.
Naopak zkušenosti z okolí jsou takové, že smlouva je například negarantovaná 30Mbit a jede to okolo 50Mbit a ve špičkách to občas klesá na 30-40Mbit. A to jsem vytáhl teď wifi poskytovatele. Tvůj poskytovatel raději papírově zrychluje a uživatele blbne tím, že je to přeci agregace
Ale tohle už je debata mimo dotaz autora otázky...
no nějak jsme se do toho zamotali...já teda určitě...když si vezmu tady tu tabulku, tak tohle odpovídá realitě. čísla sedí jen jednotky haprují
chtěl jsem doplnit ještě předešlý příspěvek, ale nešlo mi to. Tady je to pěkně popsané.
takže je to tak jak jsem říkal. Měření rychlosti sice ukázalo dobrou číselnou hodnotu, ale špatnou jednotku! A pak jsem se sám do toho zamotal
Krtku motáš se v tom stále. Rychlost netu se uvádí v Mbit/s, nebo jestli ti to dělá problém tak v Mb/s (já tam raději píšu Mbit aby to bylo 100% jasné). A to ti taky ukázalo.
Jinak na měření rychlosti používej spíš www.speedtest.net ta rychlost.cz ukazuje někdy bludy
ne, motáš mě akorát ty...když něco stahuju tak vím jakou to jede rychlostí a od toho se musím odrazit, abych se do těch jednotek nezamotal...a jede to tak jak jsem napsal v obou případech..stahuju max 15MB/s...a rychlost netu je 120Mb/s...což odpovídá 120:8=15...a ano ten testrychlosti je pofiderní...teď lituju, že jsem to tu vůbec dal..akorát mi to dělá problémy
Krtku, krtku, ...
Zamotáváš se do toho čím dál víc. Raději uznej chybu!
to mikihans: Udělej to podle tvého obrázku.
Krtku...když stahuješ tak ano, ale na stránkách, které ukazuješ ti to ukazuje jako rychlost připojení. Takže už bez násobení.
A používej raději ten speedtetst.net. Rychlost.cz jsem testoval i u jednoho poskytovatele i na páteřní optice a blbosti to ukazuje.
Rychlost.cz:
Výsledek posledního testu IP XXXX 27.03.2018 07:24
Stahování (download)(vyšší je lepší)
154,3 Mbit/s
Nahrávání (upload)(vyšší je lepší)
39,66 Mbit/s
------------------------------------------
Speedtet.net:
PING
4ms
DOWNLOAD
248.02Mbps
UPLOAD
243.32Mbps
To mi přijde hodně prasácký teda. Proč mít pc ve dvou sítích jen kvůli tomu abych mezi dva pc dostat gigabit a druhou například na net atd?
Na co si budu doma dělat dvě sítě jen abych mohl kopírovat rychle mezi dvěma pc? Já jsem nikdy neřekl, že to nejde, ale že je to prasárna. Gbit switch splní účel a to co radíš bych dělal u nějakých speciálních zařízení, kde jedno nemůže být na netu a neměl bych možnost to řešit jinak...ale takhle proč? Co tím tazatel podle tebe získá?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.