Nejste přihlášen/a.
Mám externí disk, na kterém je vyhrazený oddíl pro OS. Potřeboval bych tenhle oddíl sloučit se zbytkem disku. Jak na to?
Už jsem kdysi něco takového dělal, ale teď si ne a ne vzpomenout .
A je zle! Zkusil jsem použít ten "partition magic", protože jsem ale měl určité pochybnosti, prakticky hned po spuštění jsem akci ztornoval, aniž bych zadal příkaz k jakékoliv akci. Nicméně došlo k znepřístupnění 2 oddílů na HDD. Jak se dají tyto oddíly znovu zpřístupnit? Při pokusu o jejich opětné zpřístupnění (přiřazení písmene) mi to hlásí, že to nelze provést.
Na externím disku by to měl zvládnout Správce disků (Disk Management, diskmgmt.msc), zabudovaný ve Windows. Smažeš oba oddíly a vytvoříš z nich jeden nový. Tedy pokud na tom disku nemáš data, pak by to bylo složitější, ale vzhledem k tomu, že je to obecně proces dost rizikový, nedoporučuji to s daty vůbec zkoušet, pokud je můžeš na chvíli dát jinam. S daty to myslím umí třeba EASEUS Partition Master nebo MiniTool Partition Wizard, případně linuxový GParted.
Zkus to aktualizovat (asi někde v nabídce Akce). Pokud to nepomůže, TestDisk by si s tím měl poradit, návod (v angličtině) je na cgsecurity.org/...
praivo - "Smažeš oba oddíly a vytvoříš z nich jeden nový".
Jo, to by bylo jednoduché. Jenže v těch oddílech je několik hodně GB dat, o které bych dost nerad přišel. Většinu toho mám sice zálohovaného, ale všechno nikoliv .
Teď jsem na to pustil "TestDisk", oddíly se sice nepodařilo obnovit, ale povedlo se mi spustit kopírování dat z nepřístupných oddílů na záložní externí disk. Už to běží cca 1/2 hodiny a ještě to poběží asi dlóóóuuuho, ale zatím to vypadá nadějně .
Je zle, je zle, ... No, odjakživa měly disky na začátku tabulku rozdělení MBR, poslední dobou (už několik let) existuje i nová tabulka GPT. Partition magic je dobrý program, ale možná umí jen MBR. Takže možná našel "nepořádek" hned na začátku disku a "porovnal" ho (změnil na MBR). Zkusil bych tedy opatrně nějaký nástroj, který umí GPT, zda by se mu situace na disku nezdála pochopitelnější, třeba by zas opravil začátek na GPT. Ale je to jen takový nápad, GPT jsem zatím nikdy nepoužil, vhodný nástroj jsem nikdy nepotřeboval a ... práce s oddíly na disku je vždy extrémně riskantní.
(Ovšem dost bych se divil, že by Partition magic něco změnil, aniž by si vyžádal potvrzení uživatele.)
Jen takový nápad... já vždy nejprve odstraňoval a pak vytvářel - nikdy jsem neslučoval, protože mohlo dojít k přepisu cest programů... takže jsem prostě před operací defragmentoval disky, pak odstranil ony části a vytvořil novou... nebo zvětšil stávající "céčko"
před manipulací s diskem dělám ze zkušenosti zálohu dat ... takže v podstatě zazálohuju, pak formátuji... Zálohu provádím vždy na těch discích, které míním nějak měnit... ono se vždycky může něco "nepovést".
áha - pardon- tak to jsem opravdu nepochopil,...
Jednou se mi stalo, že jsem vložil disk pro stáhnutí pohádek, k tomu běhal syn, že chce na MP3 písničku ,... no prostě jsem místo formátu MP3 nějak zformátoval "Déčko" - kompletní 750GB zálohu všeho od r. 2003. Jen jsem se uklik a bylo vymalováno.
Naštěstí moje poslední záloha na jiném disku byla cca. 2 měsíce stará.
No odstranit a vytvořit je jednoduché, ale co s daty, které v těch nepřístupných oddílech zůstaly, a o která rozhodně nechci přijít? Ale řešení jsem snad už našel a teď je to jen otázka času. Do rána je daleko...
jmlc - zřejmě jste nepochopil problém. Těžko můžu zálohovat něco, co není přístupné a PC to vůbec nevidí. 2 odíly pevného disku, plné dat, prostě zmizely. Správce disků mi sice ukáže, že tam stále jsou, ale to je všechno. Nemají ani označení, jejich písmena byla prostě vygumována. Jsou to oddíly na pevném disku, se kterým jsem neměl v úmyslu cokoliv dělat a už vůbec ne je slučovat. Jak se to stalo je mi záhadou, rozhodně jsem k tomu příkaz nedával. Naopak jsem chtěl sloučit oddíly na připojeném externím disku, který byl prázdný a přeformátovaný. U něj nebylo co zálohovat.
Takže teď už druhý den zachraňuju z nepřístupných oddílů data programem "TestDisk" (ten se k nim kupodivu dostane). Jde to sice dobře, ale neskutečně pomalu. Teprve až stáhnu všechno potřebné, můžu ty zablokované oddíly smazat a vytvořit nové.
A je to. trvalo to sice cca 15 hodin čistého času, ale drtivou většinu souborů se ze zablokovaných oddílů podařilo stáhnout programem "TestDisk" (doporučil Pravio, jemuž tímto děkuji), něco jsem doplnil ze zálohy. Takže mi chybí jen pár nevýznamných zvukových souborů.
Zmršené oddíly jsem smazal a vytvořil znova. Všechno zase funguje .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.