Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ztráta dat ,zformátováno linuxem

Od: totak® odpovědí: 17 změna:

Zdravím užvatele a příznivce Linuxu. Měl jsem win10 na disku rozděleném C+D. Přetahal jsem věci co jsem chtěl v počítači nechat na Déčko a spustil instalaci linuxu ( Xubuntu 16) . Bohužel jsem si neuvědomil, že se mě systém nezeptal do kterého oddílu se má instalovat, pouze se zeptal jestli chci smazat Widle. Takže mám teď zformátovaný celý disk. Doporučíte mi postup, jak nejlíp zachránit data z Déčka? Není tam nic životně důležitého ale je toho skoro půl terra.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Nejsem si úplně jista, jestli to půjde. Linux používá jiný souborový systém než Windows. Instalační program disk zřejmě smazal, automaticky rozdělil pro potřebu Linuxu a naformátoval na Ext3 pravděpodobně nebo Ext4.

Možná by Jethro nebo Ben mohli znát některý program pro záchranu dat pod Linuxem.

Poznámka: To je důvod, proč nechci žádné Ubuntu, vím, že toto při instalaci dělá. Dceři dokonce smazal a přefomátoval připojené flashdisky (nenapadlo ji, že by instalační program naformátoval něco jiného než HDD).

praivo*

Ubuntu/Kubuntu/Mint jsem instaloval mnohokrát s jinými úložišti připojenými i odpojenými naprosto bez problémů, stačí dávat pozor a ne jenom potvrzovat všechno, co instalátor zobrazí...

Obávám se, že pokud tam byl windowsovský NTFS a instalace to přeplácla nějakým ext4, tak se přepsaly i veškeré struktury filesystému a cesta zpět je nemožná.

Instalace Ubuntu zachová windows i datové disky nedotčené, ale je to třeba při instalaci zakliknout.

praivo*
hodnocení

2x

Pokud je disk jenom zformátovaný, zkus TestDisk (je pro Wokna i Linux), mohl by to zvládnout.

hodnocení

O Testdisk jsem se už taky dočetl, zkusím. Jinak mě napadá jen zkusit vyndat disk a z jiného počítače kam ho píchnu jako exterák, zkusit Recuva nebo jiný podobný soft. Jde jen o to, jestli pod ten EXT uvidí.

praivo*

Dej si na flashku jakýkoliv Linux a TestDisk spusť v něm, pak nebudeš muset nic přepojovat. Recuva na to nejspíš stačit nebude.

hodnocení

Zkusil jsem ho a pochopil ovládání. Dostal jsem se až k načítání partition NFTS, ale mám problém - potřebuju rozlišit soubory na disku D od souborů na disku C abych nechal obnovit opravdu jen to, co jsem zálohoval na D a nečekal týden na obnovu celého disku. Dá se to z výpisu nějak poznat?

Podle návodů asi budu muset připojit externí disk a nechat obnovit soubory na něj a to při tom objemu dat bude trvat.. Ideální by bylo nechat jen přeznačit původní disk D v původnim umístění (protože linux na windows disky normálně vidí a umí s nimi pracovat ) ale pochybuju že by to bylo tak jednoduché *zed*

praivo*

Postupoval jsi podle oficiálního návodu na cgsecurity.org/... Pokud TestDisk oddíl najde, tak by ho měl být schopný obnovit, aniž bys musel data kopírovat jinam.

hodnocení

Otázka zůstává - jestli se z výpisu obnovitelných sektorů dá poznat co patří disku D a co je původní C . Dneska jsem měl práci jinde tak jsem se k tomu nedostal.
hodnocení

Tak to je groteska... Rozhodl jsem se vytahnout aspoň něco a spustil společně distribuovaný Photorec. Zvolil jsem externí disk 80 giga jako místo pro vrácené soubory. Program vidí původní slozky disku takže to vypadá nadějně Ále ouha .. Po dvou hodinách hlásí nedostatek místa na cílovém disku. Na disku bylo cca 70 složek s obsahem Zip souborů, fotky žádné. Smazal jsem shift+del a dal pokračovat. Program zahlasil 1.5 hodiny do konce a já šel spát. Ráno na mě čekala stejná hláška - nedostatek prostoru na cílovém disku. Kliknu na ikonu disku Kapacita 80 volné místo 0 . Rozklepnu složku navrácených souborů a složka prázdná . To mi hlava nebere. Připomínám že jde o spuštění pod Linuxem takže nějaká ochrana- skrývání systémových souborů nepřichází v úvahu. Tak čeho je sakra ten disk plný? Pro zajímavost - photorec soubory vidí ale Acronis Disc Director který by měl umět vrátit označení celému disku bez nutnosti tahat data po složkách, neuspěl.
matesj
Psal jsi,že tam toho máš půl tera...což je 500giga...co tam cpeš starou osmdesátku...hi?
Zbytek viz.níže.
Určitě se dá označit složka nebo přesně soubor,který chceš vrátit zpátky.Pokuď tomu dostatečně nerozumíš,stejně to zmrvíš.Máš ten disk někde naklonovaný(zazálohovaný),ať se můžeš k něčemu vrátit?Kup další 5-ti kilo a naklonuj to,pak můžeš dělat pokusy,třeba do Vánoc.
hodnocení

80 Giga by na fotky a pár důležitých dokumentů stačilo s ooooobrovskou rezervou. Jinak tam bylo hafo filmů který bude jednodušší stáhnou znova než zachraňovat. Tím že ty soubory zachraňuju se chci spíš doučit něco nového než že by mi o ně tolik šlo. Navíc pokud nastavím ukládání na exterák bych nic rozvrtat neměl a když vydržím týden nic neinstalovat a nestahovat můžu si týden hrát. ( samozřejmě když pominu ztrátu dat kvůli aktualizacím systému které bych v Linuxu ale stejně musel napřed přitvrdit).

anonym0
hodnocení

0x

Cesta zpet je. Ale musi se resit konkretne. Obecny postup disk dale nepouzivat/nezapisovat na nej a udelat bitovou kopii disku a na ni pracovat.

Zalezi jestli se prepsal filesystem nebo ne. Pokud ne, je cesta jednodussi a rychlejsi. Pokud ano a pokud nebyl NTFS komprimovany nebo sifrovany, tak lze data dostat take. Nedostanete ale vsechny data a puvodni nazvy souboru. Ale treba jen soubory s fotkama, videa nebo doc dokumenty. Dlouho jsem se v tom nestoural, takze aktualni SW pro obnovu neznam.

matesj
hodnocení

0x
Ztráta času,tedy pokuď jak píšeš" Není tam nic životně důležitého ale je toho skoro půl terra"...vydolovat z toho maximálně nějaké fotky...půl tera,to je na hodně dlouho...

hodnocení

Našel jsem, co jsem potřeboval... Teď prosím o radu, jestli volbou některého z parametrů (P L E A) u vybraného řádku přímo obnovím celou část disku, nebo musím složitě všechno překopírovat na externí disk a soubor po souboru přejmenovávat. Řádek s hvězdičkou je zelený.

Disk /dev/sda - 500 GB / 465 GiB - CHS 60801 255 63
Partition Start End Size in sectors

* FAT32 0 32 33 65 101 36 1048576 [NO NAME]
D Linux 65 101 37 60293 173 40 967567360
D HPFS - NTFS 127 155 29 24406 211 61 390045696
>D HPFS - NTFS 24464 50 35 58189 52 39 541792256
D FAT16 LBA 51239 10 36 57811 1 15 105578593
D HPFS - NTFS 58189 52 40 60801 80 15 41963520
D Linux Swap 60293 173 41 60801 47 46 8153088
Structure: Ok. Use Up/Down Arrow keys to select partition.
Use Left/Right Arrow keys to CHANGE partition characteristics:
*=Primary bootable P=Primary L=Logical E=Extended D=Deleted
Keys A: add partition, L: load backup, T: change type, P: list files,
Enter: to continue
zdenek@zdenek-X550CC:~$ 7 GB / 258 GiB

praivo*

Pomocí P si nech vypsat soubory na každém z oddílů, čímž zjistíš, který potřebuješ obnovit. Až to zjistíš, tak daný oddíl přepneš na Primary, necháš zapsat změny a pak už bys ho měl vidět ve Woknech.

hodnocení

Dík, takže správná volba je primární. To ( P ) jsem pochopil a soubory už prohlédl a správný řádek vybral, proto je před ním ta hranatá závorka. Jen jsem si nebyl jistý jaký je rozdíl mezi primary, extended a logical.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]