Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Licence v PC proč taková?

Od: planetka* odpovědí: 12 změna:

Podle návodu mi vyšlo toto-Viz obrázek.Měl jsem Win.XP pak přeinstal na Win.7(Byla to licence Oem !)pak to vše upgradoval na Win.10.Profes.Podle přiloženého návodu mi vyšlo že mám v PC Win.Retail nikoliv Oem licence -Proč?.Jak tomu rozumět?(Po upgradu jsem neprovaděl žádnou jinou čistou instalaci).Dík všem za odpověď.Hezký den

Licence v PC proč taková?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Jestli to dobře chápu, tak jsi na tom vydělal a není co řešit. Licence OEM je vázaná na konkrétní počítač a se smrtí základní desky končí i licence. Oproti tomu retail je tvoje licence a můžeš ji použít na další počítač který budeš kupovat za předpokladu že bude pouze aktivní pouze na jednom počítači ( máš li jednu licenci ).
doplněno 30.01.18 12:42: Vysvětlení je samozřejmě v tom, že ten, kdo ti prodal licenci win7 je vlastníkem multilicence na víc počítačů a udělal si z toho kšeft. Licence OEM je nepřenosná a tudíž bys ji nemohl oficiálně koupit jinak než s počítačem .
anonym0

> Licence OEM je vázaná na konkrétní počítač a se smrtí základní desky končí i licence.

To neni pravda, licence tim nekonci.

Ve chvíli, kdy jsi dělal upgrade na win10 z legálních Win7 se ti údaje o licenci zapíší do paměti desky ( do té paměti , která drží BIOS) Když potom budeš dělat novou instalaci, tak máš buď skrytý záložní oddíl s win10 že kterého se systém načte včetně údajů o pravosti licence, nebo stáhneš univerzální instalační soubor ze kterého instaluješ widle a vložíš běžně na internetu dostupný klíč. Widle si pak po přihlášení na internet provedou kontrolu licence a zjistí že máš už na desce záznam o pravosti. Protože ale ten záznam je na desce, jsou všechny tyhle licence nabyté upgradem stejně v důsledku jen OEM.
planetka*
hodnocení

Píšete,že jsem na tom vydělal a když budu instalaci na jiný PC tak kde vemu Klíč WIN .10? když vše bylo z upgradu.Win.7 to mám jen klíč na Win 7-Nerozumím ale dik za odpověď.

hodnocení

2x

To bude tím upgradem na WIN10. Číslo ti bude fungovat to z WIN7, akorát se na Microsoftu ověřilo a do budoucna by ti mělo normálně běhat rovnou při instalaci Win10 i bez upgradu. Mimochodem, mám to na počítači stejně. Co vlastně se snažíš vyřešit? ;)

Překvapilo ho že mu ten výpis ukazuje že se jedná o retail licenci a ne OEM. Osobně si myslím že oni předem inzerovali že bezplatnost upgrade je vázaná na to že se systém po upgradu už nedá přenést na jiný počítač takže na tom výpisu z vlastností asi prd sejde. Prostě mu to žádný další počítač nezchroustá a tak bude, pokud by si koupil nový počítač , muset instalovat sedmičky. Ty má legální a není to o nic horší volba. Případně se i na desítkách dá ověření pravosti jako vždycky jednoduše obejít. A nebo je tu třetí možnost, že si řekne že nehraje hry a tudíž nějaké Windows nepotřebuje a půjde zadarmo do Linuxu.
Je to dva dny co jsem přváděl známého na Xubuntu. Stáhnu hlavní panel dolu jak je zvyklý z Windows, doinstalujuju VLC , Chromium , Adobe Acrobat , podporu Mp3 formátu a co mu bude chybět? Nic. Normální člověk použije kancelářský balík ( má tam Libre) Pustí si filmy nebo muziku ( má VLC ) a jinak sedí na internetu ( Chromimu, Opera .Firefox.. všechny jako na Win)

Ale já vim co tazatele překvapilo, ale říkám, že to bude po upgradu běžné a taky, že mu číslo z win 7 bude fungovat i na Win 10

planetka*
hodnocení

Tak při čisté instal Win.10 z upgrade dám Nemám kod Product Key (Viz obrázek) a po instalaci se sám Win.10 z aktivuje a hotovo.Proto,že je vedená jako dříve aktivovaná upgradem.(Bude to čistá instalace Oem verze vázana na desku)Dík všem za rady.Jen jsem nechápal obrázek 1. proč to píše Win.RETAIL verze když byla oem.Kdyby mi táto deska v Pc odešla tak stejně budu potřebovat Licen.Key Win.10 na novou desku.Jinak se doporučuje po upgrade udělat čistou instalaci a to můžu jak jsem popsal bez klíče po upgrade.

Licence v PC proč taková? #2

Mohl jsi tam bouchnout číslo z Win7 a uvidíš, že by ho to vzalo. Buď při instalaci a nebo po nainstalování ;)

planetka*
hodnocení

No to jsem mohl dát tam č. z Win.7 ale upgradoval jsem 2.X z Win.7- PC stolní i Notebook a zapoměl jsem kde jaka licence byla.Po upgrade třeba v programu SPECCY je č.které se nezhoduje s č.instal.prvotně Win.7.Dá se nějak zjistit z jaké licence se upgradovalo po upgradu na Win.7?Ten obrázek je z videa já jsem ještě nedělal čistou instal.na Win.10 jen uvaha co bych dělal kdybych musel to přeinstalovat.Jinak Dík.

vp*
hodnocení

0x

Zásadně si přidáváme WIN10? Protože jsou výrobci výhodné, a proto tolik vnucoval tento svůj zdroj uživatelových dat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]