Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měl bych dotaz, jak zachránit data z HDD u notebooku. Včera jsem zapnul počítač a objevila se mi chybová hlaška A Disk Read Error Occurred. Mám na notebooku nainstalovaný Windows 10. Operační systém se mi vůbec nenačte. Dnes jsem se snažil dostat k datum přes Linux, ale nepodařilo se. Oprava Windows taky nefunguje. V notebooku mám data, o které bych nerad přišel. Prosím o radu. Předem děkuji za odpověď.
Připoj HDD jako druhý do klasického PC. Pokud se ti objeví, je velká šance na stažení potřebných dat. Pokud se ti neobjeví, je třeba se podívat do Správy disků a pokusit se je "zviditelnit". Dokud se ti něco z toho nepovede, je šance na záchranu dat dost malá.
Upozorňuji, že W10 dost nerad pouští jiný OS na své disky, takže to chce trpělivost.
Fakt potřebuješ radu k tomu, jestli máš na poškozený disk znovu nainstalovat systém a data? To snad není možné...
Asi ne úplně mrtvý, ale nečitelný/neobnovitelný běžnými uživatelskými metodami. Takže nejspíš v případě, že tam máš data zásadní důležitosti, zbývá jen kontaktovat specializovanou firmu, která ti ho za pár stovek zdiagnostikuje a za dlouhý peníz zkusí stáhnout data.
To jako vážně? Na disk, který se chová takto? Pán je asi kaskadér
Kdyby to byl nějaký běžný problém tak by recuva neměla problém ne? A když chkdsk hlásí problémy tak se asi něco stalo. Co S.M.A.R.T? Ale koupit jiný, nebo reklamovat
Děkuji za radu. V notebooku je HDD WD 6400BPVT (pravděpodobně sata II). Potřeboval bych poradit ještě s tím připojením. Měl bych si pořídit takový kabel alza.cz/... nebo existuje něco snadnějšího?
HDD připoj do PC. Napájecí kabel najdeš v PC, měl by na zdroji být nějaký volný, a na datové připojení stačí takový kabel.
Podařilo se mi HDD připojit k počítači. HDD je viditelný, ale nemůžu zobrazit soubory co jsem měl na ploše. Když kliknu na nějakou složku, tak se točí kolečko a nic se nezobrazuje. Neexistuje nějaký šikovný program nebo jsem přišel o data?
"HDD je viditelný" - má přidělené písmenko? Jestli ne, je třeba se pokusit mu ho ve Správě disků přidělit. Jestli je viditelný normálně v Tento počítač jako disk "X" (jakékoli písmenko), jde otevřít? Jdou dále otevřít alespoň některé složky, hlavně Users?
Chyba čtení (DISK READ ERROR) patrně nebude mít příčinu ve vadě elektroniky HDD. Ideální by bylo nainstalovat do toho PC Crystal Disk Info a spustit ho. Když disk najde a vyhodnotí, budeš vědět, jak na tom je. Když ho nenajde, budeš vědět, že je na tom hodně špatně.
V Tento počitač je HDD normálně viditelný, má písmeno E. Když jsem kliknul na složku users, tak se točí kolečko a nic se nenačítá.
Chce to přístup administrátora, když kliknu otevřít jako administrátor, tak se nic neděje. CDI je co?
CDI je dignostický prográmek Crystal Disk Info. S administrátorským přístupem ti bohužel poradit neumím, snad přijde někdo znalejší.
Vyzkouším ještě ten program Recuva. Ale myslím, že je to ztracený. Při zapnutí PC naběhla kontrola disku a plno oddílu bylo poškozeno.
Tak zobrazit se může, ale neumí z nějakého důvodu číst. Příště si budeš aspoň pamatovat, že data, o které nechceš přijít se co?
Děkuji všem za rady. Nakonec jsem se dostal k datům přes GetBackData. Chtěl bych se ještě zeptat, když HDD naformatuji a nainstaluji na ně znovu Windows 10, bude HDD fungovat nebo ho mám vyměnit?
Dobrý den, je ten HDD viditelný v BIOSu? Je slyšet, že pracuje? Jak jste postupoval s tím OS Linux? Zdravím!
karel - to jste postupoval dobře, ale instalace OS Linux není nutná. Měl by stačit jen ten jeho chod z mechaniky a přístup na HDD by měl normálně být - možná jste se tam jen neproklikal. Ještě to zkuste a potom můžete zálohovat třeba na ext. HDD nebo flashku.
Existuje firma, která data obnoví. Měl jsem stejný problém s notebookem před rokem a půl a ještě v něm uloženu knihu před tiskem. Obnovili mi 94% dat. Bohužel obnova dat není levná záležitost!
Záleží kolik je ploten poškozených.
Tak mně to stálo 9.600kč, měl jsem tam 3 roky práce a potřeboval jsem to odevzdat do tiskárny, tak mi nic jiného nezbývalo. Zjištění rozsahu poškození, stálo pár stovek u nich.
Chápu správně, že jste dal za obnovu dat příslušné firmě deset tisíc přes to, že jste měl zálohu toho stejného disku?
To máš pravdu a vzhledem k ceně to ani nenavrhuji. U hodně havarovaných disků totiž vytáhnou plotnu/plotny a nějak je přečtou. Přesný postup neznám, ale díky tomu je to drahé, řádově tisíce Kč, i přes 10 tisíc může výjimečně(?) vylézt.
Omlouvám se, že nereaguji k otázce, ale nemůžu si odpustit komentář. Nezálohovat práci po 3 roky to si opravdu koledujete o průser. Říkám to každému- zálohovat, zálohovat a zálohovat. Bohužel někdo na to přistoupí až po ztrátě dat
Nikdo nepsal o tom, že nezálohuje po 3 roky, tak vaše úsudky jsou úplně mimo mísu. Chtěl jsem jen nabídnout profesionální firmu, která obnovuje data a kterou jsem použil.
Ne?
Tak mně to stálo 9.600kč, měl jsem tam 3 roky práce a potřeboval jsem to odevzdat do tiskárny, tak mi nic jiného nezbývalo. Zjištění rozsahu poškození, stálo pár stovek u nich.
U takovéto činnosti bych předpokládal stáří zálohy v řádu hodin (stáří tedy den, při velké benevolenci třeba týden).
Jinak firem existuje více a některé stoji za houby, tak je dobré mít reference
Tři roky. Bez jednoho jediného dne, kdy uložím důležité změny a neudělám zálohu je jakýsi druh masochismu
*> Jestli chcete vyzkoušet všechno, tak zkuste postupovat podle tohoto návodu: servispckupka.cz/...
*> A jestli máte dostatek místa na druhém disku, zkuste vytvořit bitovou kopii toho poškozeného disku. Což se vám asi nepodaří, ale zkusit to můžete. Pokud by se povedlo, obnovte pak tuto zálohu na nový disk a budete mít vše jako předtím.
*> Ještě byste mohl zkusit vytvořit zálohu pomocí Acronis True Image. Nebo nějakým programem vytvořit ISO soubor, takový je připojitelný pomocí software jako virtuální disk. S takovou formou obrazu disku se pak dá pracovat pomocí specializovaného SW.
Podle popisů a indícií bych si tipnul na pokus záchrany přes firmu - záchrana dat vychází od 10.000,-Kč výš. Už při objednávce podepisujete minimální částku uhrazenou vždy za práci, záchrana dat je však vždy nejistá.
Pokud vám to stojí za ty peníze, počítejte s možností, že je vyhodíte bez záchrany dat.
Vyndáte ten disk z obalu (bez obav), sundáte ten bazmek co vypadá jako tištěný spoj dole na obrázku a místo něj nasadíte příslušný řadič (USB, SATA atd...) který se dá dokoupit za pár stovek. Ale řadičem je vlastně ten bazmek, jen má jiné rozhraní, v tomto případě eSATA, takže pokud je disk v háji, tak vám to nebude nic platné.
Nevím, co to bylo za firmu o které píšete, ale ta kterou jsem kdysi našel já tvrdila, že pokud se nepodaří zachránit nic, tak se neplatí. Cenu měli odstupňovanou podle objemu zachráněných dat. Nakonec jsem do toho stejně nešel, poškozený HDD mám dodnes doma. Nemám na to ani ty "blbé" dva tisíce. Je to externí disk, propojitelný jen na USB port, takže dovnitř jiného PC ho stejně nepřipojím.
@len - napište typ HDD - ono se dá většinou demontovat a uvnitř je standardní disk 2,5"... pak stačí adaptér a popis dle kolegů výše... třeba to půjde zachránit svépomocí
Tenhle : czc.cz/...
Je pravda, že z boku jsou šroubky, takže by se tam asi dostat šlo, ale mám z toho trochu obavu...nevím jak to napojit.
Klekl po pár letech úplně bez varování ze dne na den. Mám tam asi 80 GB starých souborů, hlavně fotek s děckama, což mě štve.
To, že ukazuje volné/obsazené místo 0/0 je tím, že není naformátovaný, proto nabízí formátování v tomto případě jako externího disku. Upozornění: formátováním se vymažou všechna data.
Možná už si nepamatujete původní dotaz, ale moje trable s HDD nebyly v tom, že by "nebyl naformátovaný", ale v tom, že tam mám kupu fotek a dalších souborů ( kolem 70 GB ) a přesto, to jediné, co mi systém nabízí po připojení HDD je formátování ( místo, aby zobrazil soubory... ). Proto mě napadlo, že už je možná příliš poškozený, než aby bylo možné data zachránit. Ten disk byl v provozu asi 3 roky a byl různě mazán a zase doplňován.
Přesně tak, jak mi bylo doporučeno. Tj. rozebral jsem disk, odpojil ten zelený bazmek, napojil dva kablíky ze stolního PC, které přesně pasovaly a po chvíli naskočila ikonka dalšího HDD. Zbytek už jsem psal. Nezobrazuje soubory, nabízí pouze formátování...
Ono jde o to, že i když se v biosu disk ukáže tak může být K.O. Zrovna tu mám na stole jeden noťas, kde se disk taky ukazuje, dokonce se začnou startovat Win a dokonce ani S.M.A.R.T disku není nějaký moc špatný, viděl jsem mnohem horší. Tak jsem ho nechal připojený jako druhý a mimo smartu jsem dal hdd scan a mimo prvních clusterů (řekněme pár desítek tisíc, což moc není) byl zbytek nečitelný. Ani naformátovat nešel a to je disk do 12 měsíců stáří.
Takže pokud se z lboot cd nedostanete na data tak je asi něco špatně. Zkusil bych schválně ten S.M.A.R.T (třeba crystal disk info) a kouknul bych do správce disků (start, spustit, diskmgmt.msc) a jak se tam ukazuje. Pak případně tahat data když to půjde (např. GetDataBackUp, nebo recuva ta je zdarma), pokud to nevytáhnou tak je to špatný hodně
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.