Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smazání oddílů disku Windows 10

Od: lukan odpovědí: 11 změna:

Prosím o radu, jak postupovat a co dělám špatně.

Mám notebook HP ProBook 455 na kterém jsou nesmyslně rozdělené oddíly disku a potřeboval bych při nové instalaci disk kompletně smazat a vytvořit nový oddíl C pro instalaci.

Mám vytvořenou Flešku pro instalaci, ale když provádím instalaci tak, že ji dám do USB (při spuštěném systému) a instalaci z ní spustím a potom vyberu, že chci všechno smazat, tak se systém nainstaluje, smažou se programy a data, ale nastavení a ovladače zůstanou nezměněné. Přitom nedojde k nabídce výběru disku pro instalaci, což bych nejvíc potřeboval.

Ještě dodávám, že oddíly disku nejdou změnit přez Správce disků, ani jako Diskpart přes Příkazový řádek, protože jsou považované za systémové.

Prosím o podrobnější návod, protože nejsem IT odborník (XP, Visty a 7 jsem sice na stolní PC bez problémů instaloval a upravoval oddíly disku, ale s tímhle si nevím rady).

Za Vaši pomoc předem děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Dal bych do notasu flešku, restartoval a při restartu vybral načtení systému z flešky a nainstaloval systém z flešky.

Tam pak si vybereš kam instalovat, mužeš provést formát disku.

lukan
hodnocení

Děkuji za radu, ale při restartu s fleškou se žádná možnost nenabídne.

Takže nevím jak to takhle spustit. Při držení některých klável "F" se sice nabídne možnost vstoupit do Biosu (s fleškou i bez ní), ale jaké konkrétní změny v Biosu provést nevím, aby se to takto nabotovalo.

iz*
hodnocení

0x

Můžete sem dát screen těch "nesmyslně rozdělených oddílů"? Já mám s rozdělením disku na oddíly dobré zkušenosti a doporučuji to.

Na systémový disk instaluji jenom systém a ty programy, které je po přeinstalaci systému nainstalovat znovu. Všechno ostatní mám na dalších oddílech.

Ve Windows 10 jsem na zmenšení systémového oddílu, tvorbu a formátování dalších oddílů použila program Partition Wizard, verzi 5.0.0.1 → mám s ní lepší zkušenost než s novější.

Potom restartujte počítač a nabootujte z flash disku. Při spuštění instalace z Windows se Vám možná nabízí jenom oprava systému.

lukan
hodnocení

Disk je od novoty rozdělený na 1 GB, 20 GB a 479 GB.

479 je systémový "C", který má ještě nějaké své oddíly.

1GB je také systémový, pro ukládání nějakých zpráv.

A jen 20 GB je k dispozici pro jiné věci.

Ctěl bych oddíl "C" zmenšit na 100 GB a zbývající část využít k ukládání dat a jiných věcí. Důvod je ten, že v případě nutnosti přeinstalovat systém o věci uložené na jiném oddíle než C nepřijdu.

iz*

Jak jste vytvořil ten bootovací flash disk? Mně se možnost výběru disku, případně smazání oddílu a vytvoření nového nabízí při nabootování z flash disku i z DVD.

Možná zkuste bootovací disk vytvořit znovu.

111®

já to řeším pomocí stahuj.centrum.cz/...

buď po Win, nebo jede i bez systému

lukan
hodnocení

Flesh disk jsem dělal přímo ze stránek Windows pomocí naástroje Media Creation Tool.

Problém je možná v nastavení BIOSU pro nabotování. U starších stolních PC jsem bez problémů BIOS nastavil tak, aby botoval z flešky nebo DVD, u některých se po startu s vloženým DVD nebo fleškou příme nabídlo vybrat, z čeho systém spustit, ale tady nevím jak se k tomu dopracovat.

111®

obvykle přes klávesu F8 nebo F12 při spouštění

lukan
hodnocení

Děkuji za rady.

Pomocí F8 jsem se dostal k výběru a správě disků, takže už to mám nainstalované tak, jak jsem si představoval.

iz*

S Media Creation Tool nemám zkušenost. Nechala jsem si "vygenerovat" Windows10.ISO . Ohlídejte si správnou verzi Windows a zkontrolujte, jestli se ISO stahuje z webu Microsoftu!

Ze souboru ISO jsem přímo v systému vytvořila bootovací DVD a pomocí programu Rufus bootovací Flash disk. Možná by Vás mohl zajímat i článek o tvorbě vlastního /...

lukan
hodnocení

Ten nástroj Media Creatin Tool je přímo na webu Microsoftu k vytvoření botovací flešky, tak jsem nesháněl nic jiného.

Botovací Flash disk jsem pro jostotu pomocí thoto nástroje uděla znovu.

Už se to podařilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]