Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napadení emailové schránky

Od: altmann odpovědí: 9 změna:

Občas si nedávám pozor, jestli mě ve firmě někdo nevidí zadávat heslo do emailové schránky. Jistěže by bylo nejlepším řešením změna hesla, ale kdo si to má stále pamatovat a navíc se za 5 minut může nové heslo opět profláknout. Proto se ptám.

Existuje nějaký prográmek, nebo možnost zjistit, zda byl někdo v mojí emailové schránce? Děkuji za případné odpovědi.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Tomu nerozumím: Jak by někdo ve firmě mohl vidět, jak zadáváte heslo? Jestli ano, tak by podle mne nešlo o nepozornost, ale o lehkomyslnost a podceňování hrozby.

Ve firmě by snad tolik nehrozilo (nepředpoklávdám, že byste firemní e-mail používala soukromě), ale stejně byste měla být pozornější.

O žádném programu, který by toto umožňoval, nevím.

Ale máte-li soukromý e-mail (účet) u Gmailu, si můžete kontrolovat z kterých zařízení se někdo naposledy přihlásil do Vašeho účtu. Dá se nastavit další zabezpečení prostřednictvím mobilu ap. myaccount.google./...

altmann
hodnocení

Neměl jsem na mysli Google účet, ale normální email na Seznamu.

iz*

V tom případě bych poradila k soukromému e-mailu přistupovat pouze mimo pracoviště. Doma, z mobilu, ... → prostě ne z PC zaměstnavatele.

Jen pro informaci:
ZP § 316

(1) Zaměstnanci nesmějí bez souhlasu zaměstnavatele užívat pro svou osobní potřebu výrobní a pracovní prostředky zaměstnavatele včetně výpočetní techniky ani jeho telekomunikační zařízení. Dodržování zákazu podle věty první je zaměstnavatel oprávněn přiměřeným způsobem kontrolovat.

Vyřizování soukromé korespondence v pracovní době může být považováno za porušení pracovních povinností a postiženo odpovídajícím způsobem.

still10k*
hodnocení

3x

Seznam ve svých schránkách dřív nabízel log posledních přihlášení, ale v nové verzi webového rozhraní jsem to nenašel. Oni se chlubí, že neuchovávají žádnou historii z důvodu anonymity klientů a že nepředávají informace ani policii, ale stoprocentně aktivity logují, minimálně pro interní potřebu a správně formulovaný soudní příkaz z nich ty logy vyšťourá. Takže toto jejich prohlášení je spíše marketingová fabulace pro veřejnost.

Co se týká hesla, tak poradím jednu věc, naučte se psát všema deseti a dejte si tak dlouhé heslo, aby nešlo "odkoukat". Když budete psát rychle všemi deseti prsty, tak ruce prakticky zakryjí klávesnici a ze žádného úhlu pak nepůjde odsledovat všechny stisknuté klávesy. Např. já používám pro nejvyšší zabezpečení hesla s více jak 20ti znaky, jsou to citáty (doplněné číselnou sekvencí), které pro mne něco znamenají, takže se mi lehce pamatují.

kc

Doplňování čísel je zrádné. Souhlasím, že nejlepší hesla jsou heslové fráze, ale jakmile pravou rukou přejdete na numerickou klávesnici, která bývá odděleně vpravo, tak "útočníkovi"dáte najevo, že k heslu přidáváte číslice a ty se už odpozorují lépe. Podle mého názoru nedochází k zlepšení bezpečnosti hesla.

Mám třeba heslo:

" byl pozdni vecer 1 maj"

Bezpečnější však je:

" byl pozdni vecer prvni maj"

viz grc.com/...

Ve skutečnosti je vhodné heslovou frázi ještě něčím vylepšit, protože toto heslo lze snadno prolomit slovníkovým útokem (K.H.Mácha se nachází v korpusech).

Jo a pozor na čtení z úst :) Někdo mívá tendenci při vkládání hesla si toto heslo potichu mumlat. Heslo lze pak snadno odečíst z úst :)

hm*
hodnocení

0x

Firemní počítač může být sledován zaměstnavatelem. Namůžeš si být jist heslem zadávaným do něj. Jinak webové přístupy často čas posledního přihlášení ukazují, tak to sleduj.

altmann
hodnocení

Ach jo, žádná relevantní odpověď. Dávám si pozor při psaní hesla, ale kdokoliv se nečekaně zvedne ze židle v sousední kóji, může koukat a já ho neuvidím. Chtěl jsem vědět, jestli se to nedá zkontrolovat. Seznam neposkytuje údaje o posledním přihlášení.

Nebo aspoň: poznám když bude někdo zároveň se mnou přihlášen ve stejné emailové schránce?

anonym0

Pokud vam informaci o poslednim case prihlaseni a pripadne IP adresu z posledniho prihlaseni neposkytne vas poskytovatel emailove schranky tak vy sam nemate moznost jak to zjistit.

Vy pouzivate webove rozhrani pro svoji emailovou schranku. Ale vase emaily se daji stahnout a prohlednout i jinak a k tomu nemusi byt nekdo a ani zaroven prihlasen pres webove rozhrani k vasi emailove schrance.

Nevim jak je to ted, ale jeste pred lety zadny z velkym poskytovatelu emailovych schranek v CR nepouzival zadny zpusob ochrany pred prostym hadanim hesla. Takze pokud nekdo pouzival jako heslo bezne slovo byla jen otazka casu (par dni) se dostat do jeho schranky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]