Nejste přihlášen/a.
Nachází se mezi zdejšími rádci nějaký síťař, který by poradil? Hledám prakticky ověřené rady nikoliv marketingové teorie.
Potřeboval bych z bytu A "přenést" wifi signál s nejmenší možnou datovou ztrátou a kvalitou signálu do bytu B. Byty jsou v bytovém domě každý v jiném vchodě. Je to cihlový dům, né žádný panelák. Byt A je v 2.NP a byt B je v 3.NP. Vzdušnou čarou jsou od sebe vzdáleny cca +/-22m. Mezi místem kde se v bytě A nachází primární zdroj wifi signálu (obyčejný, základní wifi router od TP-Linku za cca 500,-) a bytem B kde chci signál přijímat je celkem 6 zdí.
3x příčka o tloušťce 15cm (pálená cihla na kant ve dvou řadách a mezi nimi IPA)
1x nosná zeď tloušťky 45cm (pálená cihla)
1x příčka o tloušťce 15cm (pálená cihla na kant a přední postavená SDK předstěna s výplní minerální vatou)
stropy mezi 2. a 3.NP jsou staré keramické nosníky miako vylité betonem
Byt A se zdrojem signálu má starou elektrinstalaci z hliníku a starý rozvaděč
Byt B má všechno elektro v mědi a nový rozvaděč
V přízemí vchodu A je signál z bytu A stále viditelný a jde se k němu ještě připojit. Mezi přízemím a bytem A je vzdálenost cca 9-10m zhora dolů. Z přízemí do sklepa bytu A kde je případně zásuvka vyvedená ze světla je to dalších cca 5m. Ve sklepě už wifi signál chytnout nejde.
Snad jsem vyčerpal všechny informace, které jsou mi známé . Budu rád za reakce
jediné rozumné řešení je to první. @still10k: to napsal správně. Možná by stačilo dát anténu routetu vodorovně, protože se signál šíří kolmo na osu antény. Takže horozontální anténa vyzařuje signál vertikálně a opačně .
no cesta kabelem je podle mě nereálná... power line jsem uvažoval, proto jsem psal i to že ve sklepě zásuvka je, ale signál jde chytnout jen z přízemí..a co je "sektorovka"? ..ono záleží kdo co bere jako nákladné...když bych bral, že průměrná cena internetu na měsíc jsou 400,- x12 měsíců to je 4800,-/rok tak investice v řádu do 5tis se za rok vrátí...
a mimochodem...jakákoliv instalace čehokoliv na fasádu je také nereálná...máme ještě fasádu v záruce a navíc máme debile předsedu, kterej by z toho dělal zas světový problém
sektorovka je tohle aspa.cz/...
power line je použitelné na stejné fázi a to nemůžeš vědět že ta zásuvk je na stejné jak doma
teoretisky tu sektorovku můžeš mít doma a nasměrovat ji nahoru, výhoda je v tom že ta anténa má zisk takže zpracuje i slabší signál, mohla by stačit jedna
Aha, takže když to hooodně zjednoduším tak je to něco jako vekovní čidlo u meteostanice?..Prostě to plesknu na špaletu jak teploměr a pak to spáruju s wifi routerem? existuje je to i pro pásmo 5ghz?... Tohle musí být spojeno s nějakým kabelem k wifi routeru? o tomto slyším po 1., proto se tak blbě ptám
jo je to i pro 5GHz, anténa je připojena místo tyčinky kaxiálním kabelem. Je třeba dát pozor jaký konektor má anténa jestli stejný jak na routeru nebo větší a když tak si objednat ještě kabel.
Celý ftip je v tom že stávající anténka nemá vpodstatě žádný zisk. Kdežto sektorová nebo směrová anténa má i jako samotný komponent zisk, to zmaená , že je citlivější pro slabý signál. Pravad na druhé straně je , že se o ten zisk musí zeslabit vysílací výkon aby se nepřekročila norma! Ale to nevadí, protože anténa se ziskem funguje vpodstatě jako zesilovač. Zisk 10dB vahodnotí signál asi o 30% slabší.
Předpokádá se u sektorovek nebo směrovek že budou nasměrovány jedna na druhou.
pokud se ti podaří sehnat Prowax box, ten obsahuje i router, tak to je nej na trhu ale myslím že už neseženeš..
tohle je přímo k tomu mojemu routeru asi alza.cz/... akorát píšou, že to má jen 1m kabel a pokud jsem pochopil délka kabelu ovlibňuje kvalitu?.. takže tohle píchnu do wifi routeru...tu samou anténu si dám do druhé bytu a tam to zase zapojím do wifi routeru? chápu to dobře?
jo chápeš to dobře, akorát bych pohledal lepší , tohle má moc velké VSWR (1,9), pohledej něco do 1,2 , a je to na 2,4GHz
zisk bych hledal kolem 10 až 12dB , tohle trsátko není nic moc. Ano kabel ovlivňuje m protože má útlum a také odrazy, proto bych hledal větší zisk aby to uhradilo i kabel... aspa.cz/...
vím o čem píši, já je vyráběl
nemusí to být nutně venku, mohlo by to prostřelit strop, ale to nezaručí nikdo jak to dopadne..
možná zkusit Nano station
tady je kalkulátor wifi je to zip tak rozbalit a spustit , neinstaluje se. plhal.pavel.sweb.cz/...
Nech to třeba u routeru blízko v enku to být nemusí, jedině kdyby to nechodilo
no tak s tímhle si nevím rady bets...tohle je na mě už moc odborný ...ale teď jsem zjistil, že ten můj router neumí skoro nic... mám jen TP-LINk Tl-WR741ND a je to úplný základ...taky je doma už hodně dlouho...musím vyměnit za lepší...a kdybych koupil více anténový router, kde by ty antény měly ty dB přímo v routeru je potřeba ta externí anténa co jsi mi radil? nebo je to stejné ...možná blbá otázka...ale když má router více antén o menších dB...sčítá se to? třeba 2x5=10dB?
víceanténový router nemá větší sílu signálu ta je dána normou na 100mW v decibelech je to +20dB, je třeba si uvědomit, že důležitá je přijímací schonost antény, tyčky mají nějaké 2dB , kdežto panelovka třeba 12dB což je 6x lepší citlivost.
Obecně platí zásada, že co nedodá anténa , to se nijak jinak vylepšit nedá...stejně jako u TV
no tak obecně bych tomu asi už rozumněl, a chápu co mám udělat...teď jen vybrat teda novej router, respektive 2 a k tomu 2 ty antény...akorát nevím pod jakým heslem to hledat..
frekvence 2,4GHz je váhodnější pro toto použití, s komponentama neporadím, mě vyhovuje pořád Huawei . Nano Station je komplet anténa + router v jednom, takže potřebuje jen dodat data a napájení a nastavit vysálající jako AP a druhý jako Klieent
no na ten Nanostation se teď dívám na YT...ten mě docela zaujal..protože datovej kabel můžu po bytě potahat a celou tu škatulku mužu plesknout pomocí přísavky na sklo nebo dát někde na stěnu vevnitř..můžeš mi ještě poslat co máš teda za komponenty ty?... a s tím obyčejným routerem co mám teď by ta Nano station fungovala nebo bych musel ještě pořídit lepší router? Nebo můžu použít ten co je a na klientovy to mít bez routeru?
nikde nemůžu najít k tomu NanoStation ten držák na sklo co jsem viděl u toho borca ve videu...součástí balení jsou pouze stahovací pásky, ale to mi nepomůže...on měl držák na sklo jak když na navigaci do auta
už jsem ho našel...
mimochodem takový kabel bych zakončil na obou stranách zásuvkou abych pak mohl použít flexibilní kabely
jak se to zapojuje najdeš u mne telefon.unas.cz/...
na prozkoušení ti stačí baterka a žárovka + nějakej drát na propojení, ak to prostě prosvítíš...jo přehození je špatně...
takže: ze sklepa jde hlavní přívod, který podle mne přijde strčit do routeru. z routeru pak přijde připojit jeden kabel do bytu A a druhý kabel do bytuB. Prostě někde tam musí být buď router nebo switch.
kabelovka, pokud předpokládá, že tam dá jen koncový zařízení by měla dodržet normu viz můj odkaz výše T568B to jestli ji dodržela se snad dá zkusit když to propojíš přímo do PC
jj díky...říkám...předělat konektory na té trase co jsem dodělával asi nebude problém...to se ucvakne a přepojí i na té půdě...ale jak to udělám v té trase co už je hotová od kabelovky...to nevím ve skříni to asi nepředělám...navíc potřebuju, aby to bylo multifunkční...tzn. přehození jen přes tu spojku
dávám ti zabrat co ...dívej...v bytě B je ve stěně, která má před sebou vestavnou skříň, hlavní připojovací místo ze sklepa kde jde kabel na net a na tv...od kabelovky...ten kabel končí v té skříni, na něm je nacvaklej konektor a spojka...od této spojky je stěnou, stropem a stěnou taženej kabel po bytě až do místa kde má být PC, stůl a wifi router+zásuvka...tady tuhle kabelovou trasu ukončovala koncovkama kabelovka podle svých schémat tak aby když si od nich objednám net, abych jen píchl router a fungoval..Schéma zapojení neznám...a já jsem do toho samého hlavního připojovacího místa přitáhl ten kabel z druhého bytu A...udělal koncovku (asi špatně, ale je tam)...a nyní...v tom hlavním připojovacím místě vytáhnu z té spojky kabel co jde ze sklepa od kabelovky a napojím místo něj kabel s koncovkou co jde z druhého bytu A...tím pádem mám kabely pospojované všechny na té trase...v bytě A a na půdě opravím 3 koncovky kabelu, tak aby byly přímé...a zbývá mi rozluštit co s těma koncovkama co jsou v bytě B ve skříni a koncovém místě
...snad jsem se do toho nezamotal a pochopil jsi
Ok..doplním ještě další info... BYT "A" má svůj přívod ze sklepa, má wifi router a internet funguje... V bytě "A" vyměním router za Acces Point...tzn. jak píšeš, ze sklepa jde do routeru a z routeru kabel do dalšího bytu...tady problém není...a v bytě "B" ten kabel z bytu "A" končí a tam na něj napíchnu další Access Point a softwarově nastavím...tohle jsme již probírali a tohle je mi jasné...řeším teď už jen a pouze jak a kde má být jak ukončený kabel..tzn. jak mají být poskládané kabely v koncovce...konkrétně v bytě "B" kde je část dělaná kabelovkou
Ano NanoStation by také byla dobrá volba, mám s nimi osobní zkušenost, jsou to spolehlivá a výkonná zařízení. Po inzercích se 5GHz NanoStationů válí hromady, možná byste do 500,- sehnal i dva. Pokud je tedy nemůžete dát za okno pro přímou viditelnost, možná by dokázaly prosvítit i ty vaše zdi, které jak říkáte neobsahují výztuž, takže vlastně jen cihla a beton, to by mohlo na 20 metrů stačit. Ale nějaká ztráta tam asi bude.
Ještě mě napadlo, co vymyslet kombinaci powerline a kabelu? Proměřit el. síť, kam až lze bez větších ztrát dosáhnout powerline adaptérem a odtud pokračovat kabelem. To by nešlo? Pokud by kabel byl třeba 10-15 metrů, tak by ani nemusel moc vadit souběh s napětovými vodiči (táhnout kabel podél elektrických kabelů). Pokud by to bylo možné, stačila by sada powerline + nějaký kvalitní STP kabel, třeba tsbohemia.cz/... Náklady max. dva tisíce a datová ztráta by byla minimální.
změřit to bohužel nedokážu, to neumím Za okno dát nemůžu. Max před okno. V příloze jsem se snažil situaci z kreslit. Místnosti mají šířku 4,2m .Včera jsem ještě zkoušel připojení ze vchodu...obyčejná 4dB anténa co mám teď na routeru dokáže jít 9m svisle dolů přes 2 betonový stropy
tady tohle má zisk antény 23dB a tvrdí, že to valí na 100m ... někdo osobní zkušenost? Z hlediska zapojení je tohle pro mě ideální řešení.
tomu zisku antény se mi moc nechce věřit, jedině kdyby byla vidět konstrukce, dalo by se hodnotit.
pochybuju že mi pošlou střeva :D ...nejjednoduší varianta je to koupit, vyzkoušet a popř. vrátit ve 14denní lhůtě..
no mě nejde tak ani o tu max. rychlost.. stejně mám zatím max 120Mb/s a než nám kabelovka dá 1700Mb/s tak to bude tak 10let minimálně, ale jde mi o ten signál a jeho sílu, aby se přenosem nesnižovala...nevím co je trnová anténa...
?
---------------------------------
a co se týče toho našeho předsedy...ano, je to debil až to tříská vratama..mohl bych už sepsat knihu...je to holt inženýr strojař...teoretik co praxi viděl max. tak z rychlíku...vidíš na tom mém obrázku úplně nalevo tu díru mezi kuchyní a obývákem? tu jsem potřeboval vybourat a chtěl jsem to mít i právně v pořádku...nechal jsem si zpracovat statický posudek, obešel jsem si ostatní majitele comu, seznámil je se záměrem, všichni mi to schválili a pak když jsem to chtěl zanést do výkresů pro rekonstrukci celého domu, který se měl zateplovat atd...abych nemusel nechávat zpracovávat další dokumentaci zbytečně a platit zbytečně 5000,- za povolení když to mohlo být při jednom a ničemu to nevadilo, protože to bylo na dotace, které kryly max 75% hodnoty díla a i přes to, že to bylo v TZ napsané, že rekonstrukce bytu je financována z vlastních zdrojů majitele, nikoliv ze zdrojů SVJ, tak to tam nedal, protože byl posranej až za ušima, že se může "NĚCO" stát (do dneška nevím co) kvůli čemu jako SVJ nedostaneme dotaci. Měl jsem i oficiální stanovisko od dotačního orgánu (měsíc jsem to celkem řešil), že kvůli tomu o dotaci nepřijdeme, ale neeeeee on měl prostě svou hlavu..jsem mu i říkal, že asi budu natolik blbej, že jako stavební technik nebudu vědět co dělám (mimochodem nad tou díru je pak už jen půda kde nic není)...a takových věcí bych vyhrabal ještě víc co dělal a nedělal...holt se stará po čem hovno a důležitý věci nedělá...to bylo jen okrajově, aby sis nemyslel, že ho debilem nazývám jen tak pro nic za nic...OFF TOPIC
----------------------------------------
zpátky k řešení WIFI ...
jo tady ty antény znám...to se dřív používalo na mobilní net vím, že to vždycky zavazelo :D pak to nějak potlačila evoluce...no kámoš mi počítá jakou ztrátu budu mít tady v tom prostředí...
no na ten krám bych nespoléhal prtože to neumí skoro nic. Možností nastavení druhů provozu neumí to ano Wisp ani most.
K anténě, aby anténa měla zisk 23dB potřebovala by mít několik direktorů, zářič a reflektor, Klasika je Yagi Tv anténa.
Takévá konstrukce se do té krabice nevejde a jestli je tam jen antény vyleptaná na plošňáku, tak ta ten zisk nemá na 100%. Jestli je tam schována tyčka, tak ta má max +2dB
Ale jestli je nad váma půda, natáhl bych kabel půdou...
Zdravím.Mám skoro stejnou situaci jako je v dotazu.Jedná se o zesílení signálu v rod.3patr.domku ještě komplikovanou s tím že signál by m,ěl dosáhnout na zahradu do altánu,vzdáleného 25m.V jedné místnosti mám WIFI router a ve druhé opakovač signálu/. TP-LINK TL-WA855RE Wireless Range Extender..signáll mám v celém domku aj na zahradě.
díky za reakci, ale v místě A nemám kam dát extender, abych posunul dál signál..na levo od "A" je už sousední byt...místo "A" je nejbližší možné uložiště routeru směrem k místu "B"
111: no já nepotřebuju, aby to umělo víc...jen, aby to fungovalo, nepadalo a nebylo to pomalé..no na půdě nemám zdroj energi na napájení...navíc řešení s půdou je zas kolize s předsedou...
našel jsem ještě tuhle oficiální stránku je tam záložka vlastnosti a technické specifikace, nevím jestli to v nečem pomůže...
pak je kit 1600 a ten je 2,4Ghz a 5Ghz
taky si myslím, že metoda pokus omyl bude nejvhodnější..přece jenom touto metodou se vždycky něco objevilo ...jinak si myslím, že jsme tu v teoretické rovině vyčerpali asi všechny možnosti co současná technika nabízí
no zdaleka ne, třeba o anténách by se dalo psát podstatně více, jenže to moc nikoho nezajímá, lidi si koupí co trh nabízí protože neví po čem se pídit, a výrobci ty parametry raději neuvádí, jelikož bz to nikdo znalý nekoupil. Prodavači vědí také kulový, body za to nedostávají...Třeba předozadní poměr, nebo činitel odrazů někdy značený jako VSWR. Třeba tady na mých stránkách / www.telefon.unas.cz/je obsáhlá diskuse myslím že z poradny na zive.cz...můžete si počíst... telefon.unas.cz/...
případně zde je o anténách telefon.unas.cz/...
no ty vztahy jsou všelijaké...vedle nás (přes stěnu kde je "A") jsou odstěhovaní v Anglii tam je volno, pod a nad "A" je to bez předmětné, to ničemu nepomůže a soused napravo od "B" ten by snad byl tvárný...ale vzhledem k tomu, že má zase přívod k netu ve stejném místě jako "A" jen o vchod vedle tak nevím jak by to pomohlo..ty kabely jsou vždycky tažený ze společné chodby skrz zeď...tzn...byty 3+1 to mají v obýváku a byty 2+1 v ložnici jako by přes zeď..
-80dB je již skoro nepoužitelný signál. těch -75 dB ještě jde, zn. ideál je nejméně -70dB. Asi se budeš ptát proč, protože čím slabší signál, tím častější výpadky, z toho plyne opakování paketu a to má za následek snížení toku užitečných dat. Tok bude sice rychlý, jenže error paketů bude fůra. V parametrechc routerů bývá udávána propustnost a síla signálu pro určitou chybovost udávanou v %
Kolik to žere Wbattů je na napaječi routeru. Jestli myslíš kolik to W vysílá tok to je max povoleno na 100mW.
děkuji za reakci, ovšem to sice řeší technický problém nikoliv však konstrukční...tohle nemám kam dát..
to, že to jde na sklo to jsem se tam nikde nedočetl ...ale ještě jednou díky...nejdřív vyzkouším to řešení od toho Strongu a ten extender od TP linku co tu psal kolega to je mi nejpříjemnější a pak vyzkouším některé alternativy..
jo...to jsem už udělal...všichni řekli "kup si extender"..nikdo to neměl žádný ozkoušený a nikdo nevěděl jak se bude chovat v mém konkrétním případě..což vlastně neví ani nikdo tady...bavíme se stále na teoretické úrovni...jsem limitovaný docela dost věcmi...nehledě na to, že to tvoje řešení je cenově úplně stejné jak ten Strong a ještě komrdesát drátů a zapojování.. chci jít cestou nejmenšího zla
ještě bych asi zvedl telefon a poptal se u odborníků jak se správně polarizuje, jak to má horizontál a jak vertikál, to nikde nevidím na stránkách produktu...aby se nakonec nezjistilo, že je to nenamontovatelné, jestli to má jít do patra tak potřebujete anténu vodorovně, ale tohle bych rovnou zkusil u stávajícího routeru a znovu poměžil...
tak kdyby se to zjistilo, tak jim to vrátím to koupím asi příští týden s odloženou platbou abych si s tím mohl hrát o víkendu a buď to bude fungovat nebo ne..když to nebude fungovat tak mě to bude stát akorát čas...a budu mít aspoň praktickou zkušenost
ps: někde v koutku ještě polemizuju nad tou půdou...i když to stále beru jako nereálné řešení..soused tam má totiž jednotku klimatizace a ta musí být taky něčím napájená, aby jela...otázkou je jestli to má napájené z bytu pod nebo je nějakej přívod na půdu..musím zjistit..pak bych signál z "A" směřoval na půdu svisle...tam bych dal směřování skrz půdu k bytu "B" a z tama zas svisle dolů do bytu "B"
still10k: no kámoš mi teda vypočítal pomocí nějakých jejich extra tabulek (dělá ve firmě co dělá silno+slabo pro dráhy) , že tady ty škatule mi dají 90% signálu pokud je pravda vše co tam píšou... jinak u sebe v ložnici mám ve vestavné skříni revizní otvor kde je hlavní přívod datového kabelu ze sklepa pro můj byt (kdybych ho chtěl separé)...z tama to mám SDK stopem a stěnou přivedené k místu a zásuvce kde mám pracovní stůl (kolečko "B")...nicméně skříň je vestavná a zdroj energie tam asi nedám...a taky jsem hledal nějaké recenze nebo diskuze po a nenašel...
pořadí barev určuje pořadí párů a pak skutečnost že po LAN kabelech také chodí telefon, kde se požaduje aby telefonní pár byl na prostředních dvou pinech! jinak koukni ke mě na stránky tam je zapojení i zásuvek dle dalších norem.
Jinak to pořdí určuje doporučení mezinárodní telekomunikační unie ITU, dříve CCITT
to moje se liší v tom že ti na spojkách jdou barvy stále ne sebe, když uděláš oba konce stejně a strčíš to do spojky půjde to oranžová na hnědou a kdo ví v jakém pořadí to pak dojde na konec předpokádejme, že Oranžová je vysílání a Hnědá příjem...a když to zapojíš pak do strojů tak se ti mlže stát, že ve výsledku jde příjem na příjem a vysílání na vysílání a pak to nefunguje, páč potřebuješ mát vysíla - přijímač
hlásím se s dalšími informacemi ohledně testování rozšíření signálu..Takže došlo zatím k tomu, že jsem náhodou našel v Okay 8dBi anténu pro můj router čímž jsem chtěl zjistit, jak moc výkonu udělá pouhá náhrada 4dBi za 8dBi anténu...Výsledek je takový, že v bytě je silnější pokrytí a rychlost, v přízemí vchodu "A" stále vidím signál a jsem schopný ho změřit na nějakých 1,5mbit/s což je málo, ale lepší jak předtím. Ve sklepě zůstávám "připojen", ale už nenaměřím.
Dále jsem udělal návštěvu půdy a zjistil následující:
1) půda vzhledem k tomu, že byla zateplena již není průchozí z jednoho vchodu do druhého a pochůzí lávky jsou vždy od výlezu na půdu směrem ke komínu. Jakýkoliv další pohyb vyloučen
2) Jak na potvoru tam je jakýsi ethernet kabel, který netuším k čemu a komu patří, nicméně zákon schválnosti je ten, že nevede ze vchodu B do A, ale z B do C ...takže ho člověk nemůže sundat, použít a další věci
3) klimatizační jednotka souseda má svedemy všcehny dráty v chráničce do jeho bytu, nelze manipulovat či použít
4) u všech výlezů na podpůrné dřevěné konstrukci střechy je nějaký silový kabel ve staré chráničce, ale podle zkoumání si myslím, že není AL, ale Cu, protože má izolaci. (viz.foto). Tak či tak, nevím kam vede, k čemu je a jestli je vůbec živý. Nemám ani páru jak to zjistit,
5) Případný router/extender se dá nasměrovat skrz "A" do "B" když bude upevněn na trámu a nasměrován skrz díru ve zdi
6) Při nainstalované 8dBi anténě se směřováním antény na půdu jsem zůstal připojen a naměřil hodnoty viz. foto.
no já taky kdysi uvažoval, že bych z toho byt udělal..ale po zkušenostech co mám jsem z toho rychle upustil ..bohužel komín je v koupelně a ty ostatní co tam jsou, jsou jen zbytky, které jsou v bytech zazděné tzn. funkční jsou jen ty, ke kterým vede lávka..z půdy bych se dostal do komína, ale nemělo by to konec...nebooo možná mělo...až ve sklepě..
...tohle by chtělo ještě ověřit...protože mám takovej dojem, že otec říkal, že náš sklep je nejmenší na šířku, protože má stěnu společnou s komínem...tím pádem bych to asi mohl spustit až dolů do sklepa tam to provrtat skrz do našeho sklepa a tam už je zásuvka ze světla..no...ale kam pak dál?..tohle můžu udělat jen pod "A" a co "B"?
ty ...normálně teď jsem byl ve vaně a napadlo mě, že ten ethernet kabel byl mohl z toho "B" na "A" vystřelit lukem
Nejspolehlivejsi reseni je kabel. Pokud by se dalo domluvit, provrtal bych to co nejkratsi cestou. Pokud se neda, druha varianta by byla stoupackama baraku, pak nejak mezi nima a stoupackama nahoru. Do 100 metru v pohode. Chce to ale znat rozvody v baraku a jak jsou propojene mezi sebou.
Zatepleni pudy se vetsinou dela vuci vnejsimu prostredi. Pokud to z nejakeho duvodu zateplili i mezi vchody, nemelo by to mit zadny vliv na mozne protazeni kabelu. Ale je potreba zjistit, jestli se da z obou bytu nejak dostat na sterechu.
Dalsi variantu bych zkusil 5GHz zarizeni, ktere bude aktualne nejspis mnohem min zarusene nez 2,4 GHz a mohlo by projit dal. V nejhorsim pripade by se dala dat vevnitr smerova antena a zkusit to skrz steny prosmazit, ale idealni to neni. Venkovni smerovy spoj jste zavrhli kvuli fasade.
Power line pres zasuvky je zavisle na stejne fazi a nekdy ma problem projit pres nekolik elektromeru. Ze by to proslo mezi dvema vchody bych se dost divil.
Libor Vejpustek
díky za reakci, ale...kabel není možný...jak jsem psal viz bod 1 ...i kdbych ho nějak provrtal a nějak dostal na půdu nejsem už schopen ten kabel táhnout přes 2 vchody, protože je tam ta vata a nedá se tam chodit...dokud tam nebyla bylo to průchozí z jednoho konce na druhej (holt mě to nenapadlo dřív no)...stupačkama je to blbost, protože je to daleko a už vidím jak jdu za sousedkou, že jí něco budu vrtat na wc .
Ze se na pude neda chodit urcite neni pravda. Pokud by se tam muselo neco opravit budou tam chodit normalne a klidne neco poskodi.
Pokud mate vatu mezi klestinama, mate razem pevnou pudu pod nohama, vetsinou ve vzdalenosti 1 metr. I pokud by byla vata jenom roztazena po cele plose, sel bych cestou polozeni desky na vatu a chodil bych po tech deskach. Mineralni vata je stlacitelna a zase se roztahne. Kdyz se mineralni vata prodava, je stlacena na maximum, aby zabirala v obchodech co nejmensi prostor. Deskama navic rozlozite vahu a vatu neprotrhnete. Pokud je tedy pruchod pres pudu nejlepsim resenim, vubec bych se toho nebal a sel do toho.
Libor Vejpustek
já vím jaké jsou vlastnosti vaty...a bohužel je to měkká vata položená na betonové desce...zkoušel jsem to a bohužel člověk by se probořil...je tam nějakých 20-30cm...teď nevím přesně..na půdě se nemá co pokazit...nic tam není...mimo lávku prostě člověk neprojde
Polozenim desky na mineralni vatu se rozlozi vaha a mineralni vata se tolik nezmackne. Zmacknuti ale vubec nevadi, vadilo by lokalni proslapnuti, kdy byste vatu roztrhnul. Pokud pak desku sundate, vata se zase nafoukne a za chvili nepoznate, kudy jste vlastne sel. Opravdu bych se toho nebal a pokud je to varianta, tak kabel natahnul pres pudu. Bude to spolehlive a nebudete sousedum smazit wifinu skrz byt.
Libor Vejpustek
no já chápu jak funguje rozložení váhy..(viz. lyže)...ale dostat nějakou správnou desku, která by to zatížení rozložila na půdu v tomto stavu taky není zrovna nejjednodušší ten výlez je strašně malý, žebřík kterým tam lezu je tak akorát dlouhý, že zabírá celou šířku chodby kde potom navazuje zábradlí takže samotný výlez nahoru už je pro člověka obtížný
no...tak či tak...metoda pomocí komínu se mi po nějaké úvaze začíná líbit...a teoreticky by byla i reálná......teď to chce jen vyšmelit co teda všechno je potřeba k tomu to řešení..
Dejme tomu, že jsem schopný z půdy "A" spustit svým komínem ethernet kabel až do sklepa, ve kterém je zásuvka vytažená ze světla (nutno provrtat komínovou zeď a protáhnout kabel - lze udělat)...do zásuvky ve sklepě dám POE adaptér/injektor (je mezi tím rozdíl nebo jen názvosloví? v tomto se ještě nevyznám) a do POE dám ethernet kabel a na druhej konec co bude na půdě připojím wifi router a z těj udělám přístupový bod popř. rozšířím signál z bytu "A"... tímto krokem jsem vytvořil wifi na půdě nad bytem "A"...pokud jsem udělal nějakou chybu, tak mě prosím opravte
a jak podle vás mám ten kabel tahat a kudma?...já to buď furt nechápu nebo někdo z nás si nečte všechny fakta o možnostech realizace router z "A" nemůžu dát do sklepa, protože bych zas neměl data k němu...přívod internetu je přesně v místě, kde je router čili značka "A" na mém výkresu.. a s tím laborovat nemůžu
jakej je rozdíl mezi hodnotou "dBi" a "dbm"?...nějak v tom plavu a nemůžu se v tom zorientovat ze zvědavosti jsem se díval ještě na ty výrobky Ubiquiti UniFi a tam udávají hodnotu třeba 20 nebo 27dbm..A docela lidí si to pochvaluje, že to je sice dražší špás, ale že to signál udělá.
dBi je hodnota vstažena k izotropnímu zářiči, jakémusi ideálu, kdežto dBm je vstažena ke klasickému dipolu, rozdíl je cca 2,5dB ve prospěch dBi, takže 20dBm je přibližně 22,5 dBi. Z toho plyně že pokud je udána hodnota v dBi je třeba odečíst 2,5dB a budete mít dBm
takže třeba u tyčkové anténz uvádí 2,5dBi což dělá dobrý dojem, ale ve skutečnosti to má 0dBm, takže hodnotit vždy podle dBm
díky za info...to lepší Ubiquiti UniFi má právě 27dbm na 1 kus..což podle této teorie je 29,5dbi ...díval jsem se právě na to ve vztahu k tomu Strongu, kde uvádí, že má 23dbi...Přitom oba výrobky jsou jako AP...ke strongu však nikdo nenapsal, ale k těm Ubiquiti UniFi talířům, tam to docela žije i zkušenostma.. ty talíře jsou sice POE a designové (což asi většině vyhovouje), ale nastavení je trochu složitější, ale ten Strong by měl být úplně blbuvzorný skrz nastavení zas není POE a nejde dát na strop...zajímavé srovnávat
Do jaké míry vadí spojky na CAT5e kabelu? Jednu spojku mám v bytě na přívodu internetu protože při rekonstrukci se ustřihl a nastavoval kabel, aby dosáhl tam kde jsem chtěl (zbytek jde do sklepa kde je hnízdo)...a nyní pokud bych řešil ten AP pomocí drátů tak na půdě leží těch X metrů a doma mi zbylo cca 15m...rád bych to zužitkoval...potřebuju cca 35m celkem..ovlivní to nějak kvalitu signálu či dat?
no někde jse našel x let starou diskuzi, kde to hojně probírali, že to nějak vadí.. ..jinak zítra jdu vrtat..takže nebudu zkoušet metodu Strongu, ale pokusím se provrtat strop na půdu (musel jsem koupit za 200,- vrták 8x600, tak snad to prorve jak přes stěnu na hloubku tak beton) a pak nějakým záhadným způsobem budu tahat kabel přes půdu plnou vaty...už se těším
už jsem našel i favority na AP wifi routery
já bych tam prostrčil kovovou trubku, a tou pak kabel. trubka tou vatou lépe projde , jak měkký kabel
tak vzhledem k náročnosti víkendu mám za sebou 1/2 polovinu práce...podařila se mi vyvrtat 1 díra na půdu (15min vrtání akučkou) a taky rozšířit díru mezi patry pro protažení kabelu o patro níž...kabel je vytažen na chodbě před jedním bytem ...zároveň, světe div se, se mi podařilo natáhnout kabel po půdě (2 osb desky za sebe a pak to hodit co nejdál to šlo - na druhé straně 1 osb deska a pak jen potáhnout) a skončil jsem s ním u výlezu nad druhým bytem..pokračování příští týden už bylo pozdě, já unavený a byla tma..
Hele, síťaři co tomu rozumíte, nešlo by použít tohle? Našel jsem to náhodou. A nerozumím tomu, tak si k tomu pro krtka něco řekněte. Ať ho nemystifikuju svojí neznalostí, hi.
Takže...mé dílo je u konce...v sobotu jsem provrtal a prostrčil poslední kus kabelu... ...teď mám jeden poslední dotaz... v 1 bytě jsem udělal koncovku kříženého kabelu podle tohoto schématu pctuning.tyden.cz/... varianta -levá- v druhém bytě jsem udělal protikus -pravá- akorát jak jsem to docvakal a vrátil kleště tak mi docvaklo, že nemám vlastně kabel v kuse, ale mám tu spojku na půdě takže vlastně nevím jaké koncovky jsou na půdě v místě spojky. To samé platí i v bytě 2 kde to pak ještě jednou spojkou jde trasou skrz strop a stěnu až do konečné zásuvky ve stěně. Poradí si ten router (AP) s tím, kdyby ty kabely nebyly přesně napojené?
jsou to CAT5e. Nechce se mi zas lozit na půdu a stříhat to tam a přepojovat
a proč křížený kabel? routery se propojují na přímo, když nevíš jak je to nahoře, tak ti asi nic jiného nezbude, než tam vylézt s tužkou a papírem a napsat si to..možná si to routery přeberou ale mohlo by se stát, že nevyužijí všechny 4 páry a sníží rychlost..
aha..já to udělal jako křížený...jako ten kabel, který jsem tahal po půdě ten asi dokážu spravit na klasický na všech koncích...ale problém bude už v bytě B kde mám tu koncovku se spojkou ve skříni v krabičce a ten kabel není už tak dlouhej, abych ho pohodlně vyndal a předělal..ty koncovky tam dodělávala Kabelovka než se tam vestavěla skříň a nevím jak oni to zapojují... ...jaké má být teda to schéma zapojení těch kabelů?
a propísknout , proměřit to nejde? kdyby jsi měl zásuvku , můžeš ji na jední straně propojit třeba 1-9, 2-7,3-6 4-5 a na druhé straně najít co je co
mimochodem na takový kabel bych dal zásadně na obě strany zásuvky , abych se mohl připojovat flexibilním kabelem..
myslím že i ADMINI si užili svoje...to byl docela maraton , tolik odpovědí akorát to zkrývání a řazení je nějaký divný
no nebudu lhát, že někdy se to řadí dost na pytel.. hlavně pak hledej to "přidat komentář" někde mezi 40 reklamama..to mě sere asi nejvíc ...ale musím ocenit tvou výdrž se mnou...
výdrž , jednak jsem už 3 měsíce marod a pak důchodce, co má zamrzlou zahradu... tak trénuju hlavu..
no tak jsem se díval...a krom toho, že to mám teda udělaný jako křížový...tak prostě ještě jsem to musel dát zrcadlově...já myslel, že prostě pojistka patří nahoru...a ne dolu
čemu říkáš zrcadlově? vezmu konetor 12345678a nacvakám barvy podle T568B vezmu druhej 12345678 a udělám to stejně viz
telefon.unas.cz/...
už mě to asi docvaklo, na tech spojkách myslíš, když chceš aby to šlo pořád po stejných barvách, uvažuji jak to má být.
začneš konektorem a měl by jsi končit zásuvkou do níž půjde zase konektro, aby to navazovalo , je zásuvka zapojena fakt zrcadlově
podle této fotky, kterou jsem měl jako vzor pctuning.tyden.cz/... se díváš na ten kabel s koncovkou zespod...tzn. ten pojistný čudlík na vytahování z konektoru je z tohoto pohledu až pod kabelem a průhledným krytem...a já tu koncovku při nasazování obrátil...takže když to teď popíšu podle toho (levého) obrázku... tak mám zelenou napravo a hnědou nalevo a na pravém obrázku to mám zas hnědou nalevo a a oranž napravo...
už si rozumíme?
) prostě jsem otočil koncovku a nalisoval...barvičky jsem měl seřazené podle toho návodu dobře..
prostě musím všechny koncovky kabelu mezi routery mít takto showmecables-static.scdn3/... čili přímý
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.