Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny, mám jednoduchou otázku, zejména na fotografy, kteří se fotografařinou živí.
Tisknete si fotky na kšeft doma na svojí tiskárně? Pokud ano, na jaké?
nebo veškeré snímky posíláte přes fotolab (nebo jinou službu) a poté putují k cílovým zákazníkům?
Moc děkuji za odpověď.
Můj otec byl fotograf a v těch 60-90letech je to slušně živilo,nebylo jich moc(teda aspon v našem kraji,nevím jak jinde)já to dělala jen jako koníček pro známe,ale bratr si tím přivydělává,má své webovky,kde má ukázky...no a protože se jedná převážně o svatby,tak to dělá tak...
...nafotí svatbu a hned po hostině(tedy přesně po tradičním krmení novomanželů) s tím jede do krajského města,do Kodaku(tam dělají i o víkendech)vždycky se musí klást důraz na kvalitu,nejlépe dát fotku jako barevný vzorek,protože se stává,že to odfláknou a hádejte se potom,že minule byly takové a onaké barvy a že kvalita byla jinátakže raději "vzor" sebou.Fotky potom vezerovnou zpátky na svatbu,tudíž on má práci z krku a peníze hned a svatebčané se mohou hned kochat fotkama.
Pokud jde o běžné focení rodin,dětí...tam už nejezdí samozřejmě hned,ale postup má stejný.Pokud vím,tak je tak raději to bere osobně,přeci je to zdržovačka,když by náhodou něco reklamoval.Takhle jim to vpálí rovnouale když člověk chodí na jedno místo,opravdu si potom dávají záležet.
...mě se třeba stalo,že jsem nechávala dělat přidělávky fotek ze svatby,měla jsem domluveno,že je vyzvednu a hned paní hodím.No,katastrofa měly úplně jiné barvy než ty původní,já bych se styděla tohle pustit ven.Ještě že jsem měla sebou i ty původní,takže jsem je tam rovnou nechala jako reklamaci,že tohle přeci nemůžu zákaznici donést.
Cukali se ,jako co se mi nelíbí,ale díky těm originálům uznali chybu...každopádně jsem se musela paní omluvit já a přidělávky jí dovést jindy,zbytečná komlikace a to byl kamenný obchod specializující se na foto.Potom jsem dávala do drogerie(kdysi Droxi,dnes Cewe)a naprostá spokojenost,nikdy žádná reklamace.
To není tím, že by to v labu odflákli. Oni prostě zapnou stroj, dají tam kartu a nazdar. Každý, kdo fotí by měl znát základy o barevných profilech a kalibracích, zejména ten, kdo si tím vydělává. Nastavovat profil by se měl i na každý druh papíru zvlášť. Nechat si dělat jen tak fotky v drogerii a pak se divit jejich "kvalitě" je hodně divné.
ernie- to je právě ono,máte pravdu,mašina jede a ta obsluha na to háže bobek a bohužel i ve foto firmách,které se specializují na foto.Já třeba nepoznala rozdíl mezi drogerii(které dělá fota firma Cewe)nebo třeba u nás největší foto firmou.Prostě mašiny a lidé jsou všude a nevěřím,že ta obsluha je znalá tak jako třeba vy.Co vím,tak to zaškolení je minimální.
Proto je lepší jít vždy osobně,zadat si podmínky pro barvy,papír,kvalitu a nebo vzít "vzor"kterého se mají držet a při vyzvednutí pečlivě hned ještě na pultu kontrolovat a nenechat se odbýt.Stejně tak s přidělávkama a zvětšeninama.
Velkoformát jedině na zakázku v tiskárně a běžné fotografie ve fotolabu, ale pozor na výběr. Jednou jsem v nouzi využil fotolab v jakési dogerii a celá sada dopadla naprosto katastrofálně. Nedoporučoval bych zásilku adresovat z fotolabu rovnou k cílovému zákazníku, ale řešit to osobně nebo zaslat sám už kvůli kontrole vyhotovení.
Velkoformátový tisk mě nezajímá. Já se ptám především na klasiku, že třeba škola si pozve fotografa na focení nebo nějaká svatba apod. tak kde to nechávají profíci tisknout.
Tak já tomu moc nerozumím, ale právě jsem se vrátil s povinné vánoční návštěvy a švagr ač se tím neživý,pouze přivydělává(ale fotí i svadby,křtiny..) , tak si nadělil tady tuhletu aby nemusel právě platit ten fotolap alza.cz/... a že když se bude dařit tak to má do roka zaplacené
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.