Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak velký monitor koupit? Nebo koupit 2?

Od: tuann odpovědí: 9 změna:

Mám nyní 19 palcový monitor a jeví se mi malý. Přemýšlím, zda koupit 25, 27 nebo 32 palcový. V prodejně jsem porovnával vystavené kousky, ale oni na nich pouštějí filmy nebo prezentace a na pohled nepoznám, jak by se mi s monitorem pracovalo. Mám docela velký stůl, tak se mi vedle sebe vejdou i 2 nebo 3 monitory. Viděl jsem to v jednom filmu a více monitorů používají různá dohledová centra a pulty centrální ochrany. Pracuji jen s textem a emailem. Hry nehraji a na filmy nekoukám. V recenzích jsem se dočelt, že 32 palcový monitor se spíše hodí na hraní her. Na hraní her se prý také dobře hodí prohnutý či ultrawide (velmi široký) monitor. Na psaní se prý spíše hodí menší monitor, aby člověk nemusel kroutit hlavou nahoru-dolů doprava-doleva, což prý unavuje. Přemýšlím, jak by se na 1 širokém či prohnutém monitoru pracovalo s více otevřenými okny textového procesoru, nebo zda je ergonomičtější koupit 2 menší monitory, jeden na práci a druhý na monitoring příchozích emailů a skype. Pracujete prosím někdo v kanceláři, používáte 2-3 menší monitory nebo jeden prohnutý či široky, a jak se vám pracuje s textem?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

still10k*
hodnocení

2x

Nevím jestli vám tahle informace k něčemu bude, ale kdysi jsem četl nějakou studii zaměřenou na hráče rychlých PC her (střílečky a závodní hry) ohledně velikosti monitorů. Z ní vyplynulo, že při uhlopříčce větší než 24 palců už dělalo hráčům potíže udržet přehled o dění na celé ploše obrazovky, když se hráč dívá na jednu stranu obrazovky, už periferně tak dobře nevnímá druhou stranu. Je to samozřejmě asi individuální, protože každý člověk má hranici periferního vnímání jinou, bylo to myšleno jako průměrný výsledek.

Já si z toho tenkrát vzal ponaučení a zakoupil herní 24"monitor Asus. A můžu říct, že pro mne je to velikost tak akorát, ani velká, ani malá. Možná bych snesl ještě 27", či 28". Ale do větší uhlopříčky bych už šel jen v případě prohnutého monitoru.

doplněno 25.12.17 22:28:

Snažil jsem se dohledat tu studii, ale nenašel. Bylo to v nějakém časopise. Ale našel jsem tento zajímavý článek doplněný videem s výkladem zive.cz/...

hodnocení

0x
Jde vám o velikost zobrazení, nebo to, aby se toho na monitor vešlo více? Jaký monitor (s jakým rozlišením) máte teď?
tuann
hodnocení

Nyní mám tento alza.cz/... 19 palcový 1280x1024

Jeví se mi malý a uvažuji o koupi většího monitoru, ale nemám zkušenost s prací s velkými monitory, abych neudělal chybu. V prodejně, kde jsem koukal, se mi jevila velká obrazovka jako příliš velká, ale pouštěli na ní jen filmy, což zkreslovalo představu, jak by se s velkým monitorem pracovalo ve wordu. Případně je možná vhodnější koupit 2-3 menší monitory.

rv*
hodnocení

0x

Pracuji na 2 x 24 palcový a nebo 43 palcová TV. Komfort při práci je lepší na té velké TV při 4K rozlišení. Vlastně je to poprvé, kdy mohu mít pracovní okno jenom na části monitoru a přitom mám dostatek místa. I vzhledem k ceně vyjde lépe ta TV.

hodnocení

0x
Na monitoru 19" se dost špatně představuje monitor 30". Dle mého je to maximální rozumná velikost u které se sa sedět u stolu a dívat se zblízka.
Mám monitor 28" (24" už mi bylo málo) a druhý monitor 24". Za mě je to akorát kombinace na práci popř na práci na hlavním monitoru a zábavu stranou jako podkres.
3 monitory už mi přijde hardcore nebo možná pro účetní.
Se svou kombinací jsem spokojený.

hodnocení

0x

jestli bude full-hd, tak za mě max 24", pokud potřebujete větší, tak už 4k, nebo pokud je to vyloženě na práci s více okny, tak dva full-hd monitory.

paw*
hodnocení

0x
Kupte si 24", idealne s rozlisenim 1600x1200 a mate to. Tu vasi 19 pouzivejte jako druhy monitor.
still10k*

Pokud si ještě pamatuji, tak 1600x1200 je fomát 4:3 a používalo se na 19" nebo 20" monitory. Pro 24" je ideální formát 16:9 s FHD rozlišením 1920x1080. Nebo při nejhorším i 16:10 s rozlišením 1900x1200.

paw*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]