Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč jsou složky C a nikoli A a B?

Od: uwe odpovědí: 11 změna:

Mám nový PC se systémovým diskem C a potom další disk D. Proč se neobsadí A a B? Mám tušení, že dříve pod A byla disketová jednotka, ale protože jsou A a B volné, proč se neobsadí? Mám sestavu z výroby, sám jsem se uvnitř nešťoural a nic neinstaloval. Jen mě to zajímá, proč tomu tak je, asi jde o historickou záležitost.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dříve byla písmena A a B vyhrazena skutečně pro disketové mechaniky. Za mých začátků A pro mechaniku 3,5" a B pro mechaniku 5,25". Matně pamatuji i diskety 8", ale mechaniku na ně jsem nikdy neviděl, počítám, že se používaly u velkých počítačů , nikoliv u PC

Osmipalcovky byly i u klasických PC... z pradávné doby pamatuji PC značky Robotron (konkrétní typ už nevím) s jedovatě zeleným monochromatickým monitorem a dvěma pozicemi pro 8" diskety... *palec*

Tak 8" diskety pamatuju, ovšem nikoliv v PC, ale v malých sálových počítačích. Jejich mechaniky byly leckdy velikosti malé skříně a pohon zajišťovaly 3 fázové motory. Ale jakým písmenem se označovaly už nevím .

Proč jsou složky C a nikoli A a B?

hodnocení

2x

Disketová mechanika A a B je pozůstatek z dob, kdy ještě neexistoval v PC hardisk, do jedné se strkaly diskety se zrovna používaným softvarem a do druhé se dávala disketa s daty.

Je to tak. A udržuje se to v dnešní době proto, že většina programů při instalci automaticky nabízí cestu (přibližně )C/windows/programfiles a kdyby si každý druhý člověk změnil systémový disk na A.. byl by v tom zmatek

uwe
hodnocení

Takže nemá smysl uvažovat o nějakém přenastavení v BIOS? Jako uživateli mi prostě přijde nekonformní, že chybí dvě písmenka.

Myslím že daleko miň komfortní by bylo, muset při každé instalaci čehokoli vypisovat ručně cestu na přejmenovaný disk A. Nehledě na to že i nastavení automatických kontrol antiviru a dalších programů automaticky předpokládá že se budou přednostně testovat disky C D

uwe - "...mi přijde nekonformní, že chybí dvě písmenka."

Mně na PC nechybí. Disketovou jednotku 3,5", označenou "A" stále mám (občas se hodí) a donedávna jsem měl i tu 5,25" pod písmenem "B".

nikdo*
hodnocení

1x

Ve W10(už to bylo i ve W7) už můžete písmena přiřadit libovolně. Na C: nesahejte, ale já mám např. disk A: vyhrazen pro externí HDD. Nemusím ho hledat. Je hned první na začátku. V práci mám disk A: a B: pro moje nejpoužívanější síťové disky.

doplněno 29.12.17 16:09:

Máte v počítači třeba čtečku SD nebo mikroSD karet? Tak si ji pojmenujte A: nebo B: a nebude se vám plést dole mezi CD nebo DVD přehrávači, příp mezi externí čtečkou karet.

mytrix*
hodnocení

0x

Ano, je to z historických důvodů. A a B mají na starších systémech specifické použití.

figurek*
hodnocení

0x

jj, tady vidíte jeden z reliktů z počítačového starověku, kdy základní paměťovou jednotkou byl pružný disk, dnes by se řeklo disketa. Obvykle se používaly dvě diskety. Na jedné byl uložený systém, na druhou se ukládala data. Měly označení A, B. Později se objevil vnitřní disk, který dostal označení C. Dnes se mu říká hezky česky hard disk. No a označení C pro hard disk časem zalezlo tak hluboko, že jej asi už nikdo nikdy nezmění. Takže i když dnes celkem běžně vidíte PC úplně bez disketových mechanik, pak první HDD je vždy značený jako C. Další HDD má značení D atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]