Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Netbook Acer Aspire one brutálně se seká

Od: derny odpovědí: 3 změna:

Ahoj,
mám doma netbook Acer Aspire One, tkerý jsem kupoval mylsím, že v roce 2012. Po chvíli (řekněme pár měsíců) používání se mi začal strašlivě sekat, veškterý načítání čehokoli trvá nepřiměřeně dlouho. Pak jsem si koupil už normální notebook, takže tenhle netbook ležel cca rok až dva v polici bez využití.
Když ho dnes zapnu, pořád se seká jako za stara. Nepomohlo ani vrácení do továrního nastavení. Napadlo mě ještě zkusit nainstalovat Linux, ale k tomu jsem se ještě nedostal.
Co by tak mohlo, porsím, pomoct? Hodil by se mi docela na nošení do školy vzhledem k jeho skladnosti.
Díky moc!

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

chce to prověřit HW a případně opravit... pokud ani tovární nastavení (format) nepomohlo, pak je HW problém...

doplněno 27.11.17 11:44:

Nejčastější problém bývá na základní desce s kondenzátory nebo grafickým čipem - seká se, takže grafiku vynecháme, to by nejel obraz. Diagnostika PC bývá podle typu a firmy - cca. 600,- za to, že se na to mrknou a vyjádří se. Opravy pak třeba 500- 4000,- podle problému. Může být vadná část desky, co se nedá opravit... výměna desky je dražší než NTB.

Pokud máte možnosti, zkusil bych nejprve výměnu disku a ram. Nebo zkusil prodat za pár stovek na ND a koupil si nový ve výprodeji se zárukou... Bohužel - opravy jsou z 99% neekonomické.

derny
hodnocení

Co to může konkrétně znamenat "HW problém", resp co s tim přesně může bejt a kolik může stát oprava v servisu? Jo a nejsem žádnej ajťák :)

Tyhle Acery měly dost malý disk takže se rychle zaplnil a pak načítání čehokoli opravdu trvalo dlouho. Jestli mluvíš o továrním nastavení jako o tom že jsi ze zálohy spustil kompletni novou instalaci systému a ani to nepomohlo tak bude v háji disk. Další možná příčina přichází v úvahu paměti RAM. Jak píšeš o variantě instalace Linuxu, to by mohlo pomoct závadu poodhalit. Když spustíš Linux bez instalace načte se do RAM a poběží z dočasné paměti. Pokud by běžel plynule mělo by to znamenat že paměti jsou v pořádku. Problém je že tyhle potvory nemají diskovou mechaniku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]