Nejste přihlášen/a.
Hledám software pro Windows, ve kterém mohu uchovávat stovky, možná tisíce, dokumentů - naskenovaných v PDF či JPG, Wordu, Excelu.
Abych vždy do onoho programu vložil dokumentový soubor, napsal klíčová slova a slovní popisek dokumentu, a pak podle těch klíčových slov třídil a fulltextově hledal v popiscích, podle data, apod.
Mám už rozsáhlý badatelský archiv, vč. skenů výstřižků z novin a časopisů, zatím vše třídím tak, že klíčová slova píšu do názvu souboru, ale tato metoda je nedostatečná.
Zkoušel jsem dokumenty ukládat do Google Docs, ale tomuto online řešení nedůvěřuji, navíc se občas stává, že je nedostupný, potřebuji mít dokumenty uchované na harddisku nebo v NASu.
Nevím, jestli tvé otázce dobře rozumím, ale pro archivaci snad nepotřebuješ žádný program. Dokumenty lze přesouvat na externí disky. Dobře poslouží nějaká verze Commanderu, kde si každý soubor můžeš pojmenovat, utřídit - přesouvat do vyšších složek, dohledáš je podle různých kritérií, vč. názvů, dat vložení i typu souborů. Vyhledávání podle klíčových slov asi nepůjde, lepší je vytvořit si metodiku. Stejně jako v každé papírové knihovně.
Tak to bych se divil, že by nikdo nic takového nevytvořil. Google přece také umí mezi soubory vyhledávat fulltextově, dokonce má vlastní OCR, který čte naskenované obrázky a PDF a umí hledat přímo v souborech.
Městské knihovny mají svoje softwary - katalogy - do kterých se zaznamenávají knihy, články z časopisů, atd. a vypíšou klíčová slova, popisky, poznámky a dá se v tom hledat. Já bych potřeboval totéž, jen bych vždycky ke každému záznamu současně připnul daný soubor (naskenovaný dokument).
Mám toho fakt hodně, žádná metodika v Commanderu mi nepomůže. Navíc skoro každý soubor lze řadit do více témat, více kategorií.
Uvedu příklad - mám rozsudek od soudu, který se týká kupní smlouvy na byt - tématicky jde zařadit do kategorie "kupní smlouvy" nebo "nemovitosti" nebo "Pardubice", navíc k němu potřebuji připsat svoje poznámky, zdroj dokumentu, kde jsem se k němu dostal, autorství atd.
Totéž u oskenovaných článků z novin - potřebuji zaznamenat zdroj, autora, klíčová slova, popisek atd.
Svého času jsem používal gsdl greenstone.org/.... Snad tam mají nějaké demo, jak taková digi knihovna funguje. Skenoval jsem dokumenty, pomocí OCR převáděl do textů, ty organizoval do knihoven, které si daný program oindexoval a následně bylo možno vyhledávat všchno možné. Bohužel tehdy pracoval (nepracoval) s českými texty.
Nevím, jak moc může pomoci návod na 4iz110.vse.cz:41004/...
Zkus calibre Primárně je to program pro evidenci elektronických knih, ale možná by vyhovoval i pro tvůj účel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.