Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hardware na WIN 8.1

Od: aloisb® odpovědí: 24 změna:

Mám instační disk pro WIN 8.1. Minimální požadavky na hardware jsou tyto :

Procesor: 1 GHz* nebo rychlejší s podporou technologií PAE, NX a SSE2

Paměť RAM: 1 GB (32bitový systém) nebo 2 GB (64bitový systém)

Místo na pevném disku: 16 GB volného místa na disku (32bitová verze) nebo 20 GB (64bitová verze)

Grafická karta: Grafické zařízení podporující Microsoft DirectX 9 s ovladačem WDDM

Já mám :
ACER ASPIRE 7730G, procesor Intel Core 2 Duo P7350 ( 2,0 GHz, 1066 MHz FSB, 3 MB CASH
Grafika : Up to 1791 MB NVIDIA Geforce 9600M GT TurboCache, 4 GB DDR2
HDD : 320 GB

Otázka zní : Bude notebook spolehlivě fungovat s OS WIN 8.1, když je tam nyní WIN Vista Home premium?

doplněno 04.12.17 20:05:

Spustil jsem dle rady aktualizaci na WIN 10 dnes v 11,30 hod. Nyní je 20,00 hod a stojí to na 99%. Dá se s tím něco dělat? Nebo alespoň poraďte, jak se to dá zrušit. Dá se to pouze minimalizovat.

doplněno 04.12.17 20:46:

Very please - STATIM !

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

still10k*
hodnocení

1x

Jo poběží to. Otázkou je, jestli je 8.1 dobrá volba pro takový stroj. Spíš bych doporučil nějaký méně náročný systém. Dobře vyladěné Win7 jsou zhruba stejně náročné na HW, jako XP v defaultní konfiguraci. A W10 se dá také celkem slušně poladit, že běhá s rezervou i na "starším" HW.

Poradím následující: nainstalujte Win 8.1 a pokud se klíč ukáže jako funkční a legální, upgradujte zdarma na W10.

hodnocení

Díky za radu, zdá se mi opravdu dobrá, ale ještě než jsem si ji přečetl, tak jsem vsadil na jistotu a zakoupil v e-shopu WIN7 za 600,- Kč, Jeden rádce mi řekl, že ten můj notebook má málo paměti na WIN8 a že ty novější WIN prý potřebuj 4-jádrový procesor a ten já také nemám. Na chalupě mám notebook, kde původně byly WIN7 a upgradovali jsme ho na na WIN10 a občas se sekne a objeví se hláška, že tam zkolaboval nějaký driver a automaticky se to restartuje. Žádná data se neztratí a tak to tak nechávám.

Toho rádce žeň příště s vidlemi hodně daleko, aby ho přestaly napadat takové nesmysly. W10 běhají v pohodě na dvoujádru a i s RAMkou 2GB, se 4 GB úplně v pohodě, W8.1 to samé. 2GB RAM je ale úplné minimum.

doplněno 16.11.17 15:27:

@kolemjdouci: Nevím, na jaké aplikace tazatel ten ntb používá, což je dost podstatné, ale moje žena má PC ve shora popsané konfiguraci (Intel E2180, RAM DDR2 2GB Patriot) s OS W10 Home 64 bit a jelikož se o něj starám, nejsou s ním problémy. Požadované úkoly a funkce plní bez problémů a spolehlivě.

kolemjdouci

Tak az si podle tve rady nekdo nainstaluje W10 na 2G RAMky, provede par aktualizaci systemu, tak vezme vidle na tebe.

iz*

Já mám Windows 10 Pro 32 Bit na 2 GB RAM ...

hodnocení

Vygůglovali jsme si ovladače na můj ACER (typ viz výše) a byly tam pouze pro WIN XP a Vista, pro WIN 7 a vyšší už ne ! Domníváš se, že budou na těch WIN 8 ty ovladače pro WIN 7 dobře chodit?

doplněno 18.11.17 22:55:

Tak jsem nainstalovali ty WIN 8 a všechno chodí docela dobře. Vyskytl se jediný problém a to s tím ověřováním otisku prstu místo hesla. Program předvede WIZARD a když se má nastavit některý prst, tak to napíše, že to nejde. Ovladač je nainstalovaný, Umějí to WIN 8?

Ty WIN 8 jsou v angličtině a mám dotaz, zdali by šly upgradovat na WIN 10 tak, aby byly v češtině?

still10k*

Souhlasím se satamem, takový rádce je na nic. Tohle jsou amatérské teze, které lidem vnukl někdo, kdo se jim nejspíš snaží prodat nový počítač. Pro nenáročného uživatele to stačí. Samozřejmě vždy záleží na tom, jaké programy používá.

S ovladači pro W10 je občas trochu potíž. Ale můžu vás uklidnit, i když nejsou ovladače dostupné na webu výrobce, neznamená to, že na tom stroji W10 plnohodnotně nerozjedete. Zrovna před týdnem jsem instaloval W10 na jeden starší herní Asus, který také neměl drivery na webu výrobce (poslední pro W7). Ale program Driver Easy mi všechny drivery našel, stáhl a nainstaloval.

A pokud si necháte W7, také to není špatná volba. Win7 SP1 je výborný systém. Já na něm provozuji herní notebook. Na desktopu už jsem bohužel musel přejít na W10 (kvůli novým hrám).

doplněno 19.11.17 02:04:

Otisk jsem nikdy nepoužil, tak nevím jak to funguje. Ještě zdarma se dá z W8.1 na W10 upgradovat při použití nějakého nástroje usnadnění. Já zapínám lupu a funguje to.

Změna jazykové lokalizace W10 je triviální úkon:
tomasadl.cz/...
nebo
cistepc.cz/...

doplněno 25.11.17 06:25:

Co se tyce toho upgrade na 8.1, pamatuji si, ze se mi to kdysi stalo take, zel uz si presne nepamatuji, jak jsem to resil. V prvni rade bych asi zkusil tovarni nastaveni W8 a pak zkusit stahnout a nainstalovat 8.1. Pokud to nepujde v normalnim rezimu, zkusil bych to znovu v nouzovem rezimu.

doplněno 25.11.17 14:10:

Tovarni nastaveni W8
lenovoblog.cz/...

hodnocení

Tak už jsem asi přišel na to, proč mi nejde ta aktualizace na WIN 8.1. Na webu MS jsem se dočetl, že některé verze WIN 8 nepodporují aktualizaci na WIN 8.1 , jedná se o nějaké hromadné instalace s univerzálními klíči a tu já asi mám. S tím se asi nedá nic dělat, že?

still10k*

Těžko říct, nejsem odborník ani na Visty, ani na W8. Já tyhle systémy přeskočil, jsou to zmetky *smich*

praivo*

Asi ne. A desítky tam už nedostaneš, resp. musel by sis je koupit, bezplatná aktualizace už nejde.

still10k*

Pokud vim, upgrade zdarma se zapnutym usnadnenim se ukonci az na konci letosniho roku. Coz znamena, ze v soucasne chvili je to stale mozne.

praivo*

Pardon, moje chyba, myslel jsem, že už to vypnuli. Každopádně se nejedná o oficiální cestu pro uživatele, kteří usnadnění nepoužívají. Upgrade zde: microsoft.com/...

hodnocení

Prosím o vysvětlení, co znamená to "usnadnění"? Jak poznám, že ho mám zapnuté nebo jakho případně zapnu?

praivo*

Možnosti usnadnění v Ovládacích panelech.Něco z toho (např. Lupu) musíš mít zapnuté, abys měl nárok na upgrade.

hodnocení

Moc děkuji za vysvětlení. Zítra ráno to chci spustit, prý to trvá dost dlouho.

hodnocení

Tak jsem to dnes v 11,30 spustil a nyní je 18,30 a stojí to na 99%. Má smysl dále čekat nebo co se s tím dá dělat?

hodnocení

0x

Ano, bude. Otázka je, zda ty W8.1 jsou legální, tedy jestli k nim máš použitelný Key Code.

doplněno 15.11.17 20:24:

@aloisb: Dříve to nepoznáš.

hodnocení

Key Code je na disku napsaný a zdali funguje, to se pozná až při instalaci. Nebo se to dá poznat i dříve?

hodnocení

Díky, hledal jsem to tedy zbytečně*zed*

vernon
hodnocení

0x
Na železu, na kterém běžely Visty, poběží všechno...

hodnocení

Když jsme nainstalovali WIN 8, tak mi to po restartu nabídlo UPDATE na WIN 8.1. Když to však spustím, tak po chvíli se objeví hláška, že došlo k neočekávané chybě a abych to zkusil znova. Už jsem to zkusil asi 5 x a vyskytuje se stále stejná chyba i hláška. Dá se s tím něco dělat?

doplněno 25.11.17 13:32:

Bojímk se, abych nepopletl tovární nastavení notebooku s továrním nastavením WIN 8. Kde se to spouští?

hodnocení

Tak jsem tu instalaci zrušil a při tom mi to vypsalo kód chyby : error 0 x 800704c7. Dá se tato informace nějak využít?

praivo*

Proto je lepší dělat čistou instalaci, kterou by ti to mělo nabídnout. Upgrade mi zatím podle představ vyšel jen na mobilu, na PC NIKDY a to ne pouze s Windows, Kubuntu to taky moc neumělo.

hodnocení

Nabízí to pouze upgrade.

doplněno 05.12.17 17:49:

Už se mi podařil upgrade a mám WIN 10. Jsou ale anglicky. Zkusil jsem v nastavení stáhnout češtinu, něco se stáhlo, ale nevím kam a čeština se nenainstalovala.Poradí někdo?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]