Nejste přihlášen/a.
Ahoj, kvůli práci pracuji s fotkami z fotobank (platíme si přístup do několika fotobank). Vždy z nich musím vybírat kvůli tisku fota minimálně 300 dpi. Jenže jak DPI fotky poznám? V informacích o obrázku se mi to nezobrazuje. Pracuji doma, nemohu se teď kolegů zeptat a spěchám. Třeba někdo ví... [:*] Děkuji zkušenějším za radu [:kytka:] Někdo mi radil najít Vlastnosti obrázku.Kde najdu prosim vlastnosti? Vidim jen Informace o souboru, kde je rozmer a velikost fotky, nic jineho. Dekuji moc! [:kytka:] Jde mi o to, když procházím fotobanku, mám z ní vybírat pouze fota v tiskové kvalitě (pro tisk, ne online použití) od 300 dpi.Jak to tedy poznám? Děkuji
Některé formáty vůbec DPI neobsahují. Ale pokud víte velikost obrázku (teda šířka=počet bodů X, výška= počet bodů Y), tak daná fotka bude mít 300 DPI (Dot Per Inch), pokud bude mít po vytištění šířku X/300 palců.
Jak je již psáno DPI = dot per inch, tedy počet bodů na 1" (palec, inch), 1"=25,4mm.
Z uvedeného vyplývá, že rozměr obrázku 500x670 by při rozlišení 300 dpi měl rozměr 1,66"x 2,33", tedy zhruba 42x59mm.
Při menším rozlišení (<300dpi) by obrázek mohl být vytištěn větší (ale kvalita už by nebyla pro tisk dostatečná) a naopak.
Pravým myši - vlastnosti - podrobnosti - třetí položka je obrázek - 5 a 6 řádek je rozlišení v DPi. To nestačí?
Pro tisk potřebujete, aby předloha byla 300 DPI, jinak bude vytištěný obrázek zubatý a třeba i neostrý. U toho vašeho obrázku záleží na tom, jak velký ho chcete vytisknout. Je široký 980 pixlů, takže 980/300 = 3 palce. Jestli bude mít vytištěný obrázek 3 palce, tak to bude v pořádku. Jestli 6 palců, už to není vhodné. Takže vždy záleží na velikosti tisku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.