Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypínáte router?

Od: akym® odpovědí: 19 změna:

U routeru Asus N12 je na zádech tlačítko restart, které po stisknutí drží a vypne(?) router. Má se s tím vypínat, a na jak dlouhé čas. období? Např. připojení nepotřebuju 8 hod, pak ráno zase na něj jede rádio.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

ne, nikdy

Kde jste přišel na to, že se tím má vypínat? Proč ho chcete vypínat? Tlač. reset modem nevypnete. Tím ho uvedete do továrního nastavení.

Vypnutím, kromě trochy el. energie, nic neušetříte. Paušál za internet platíte pořád stejný, ať router jede nebo ne.

doplněno 05.10.17 19:40:

Mimochodem, nevím který konkrétní typ N12 máte, ale našel jsem 3 a všechny mají na zádech vypinací tlačítko.

hodnocení

To právě nevím, jestli je to na vypínání, píšou při problému tímto zresetnout. Nic se mi však nepřestavilo. Nejde snad o spotřebu, ale aby to celoživotně neběželo. Je to typ RT-N12E_B1
Tlačítka tam jsou dvě. Jedno vypíná/zapíná router a tím i resetuje. Druhé tlačítko se už musí zmáčknout propiskou nebo špejlí a resetuje router to továrního nastavení. Byl by ve stavu jako po zakoupení a musel by se znovu nastavit.
Router vypinam pouze, když odjedeme na dovolenou a i tak někdy zapomenu. A možná je to dobře, protože zloději nemají další zdroj vědomí, že jsme odjeli na delší dobu.
alten*

S tím, že tlačítko on/off ( vypínací tlačítko ) router resetuje, a tedy obnovuje jeho tovární nastavení, nesouhlasím. Po následném zapnutí tlačítkem on/off router dál pracuje s původními parametry ( tedy příslušnými nastavenými hodnotami nutnými pro připojení k síti prostřednictvím konkrétního providera/poskytovatele ) - jinými slovy - router "jede" se stejným nastavením, jaké bylo před použitím tlačítka on/off. K obnovení továrního nastavení slouží výlučně jen tlačítko "RESET".

doplněno 06.10.17 19:13:

Myslím,že to, co píše hm není špatný nápad - jednoduché a levné řešení.

junkers*
hodnocení

2x

Podle mě hodně záleží na tom, kolik lidí je v domácnosti. Když jsem na router sám, tak ho vypínám na dobu, co jsem v práci a tak, přeci jen se trošku hřeje.

Ale když na tom jede víc lidí v různou dobu, pak musí být zapnutý neustále.

hoststary*
hodnocení

1x

Není nejjednodušší připojit televizi, případně hifi věž a i router, případně tiskárnu k PC, pokud je poblíž, na jednoho "psa" s vypínačem a vypnout na noc nebo při odchodu do práce nebo při odjezdu na víkend nebo na dovolenou proud do všech těchto malých žroutů proudu? V zaměstnání se také všechno na dílnách nebo kanceláří kromě ledniček a hlavního počítače vypne centrálním vypínačem.

alten*

Někdy se "nevypínání" nemusí vyplatit. Stalo se mi, že při bouřkách odešel jak spliter, tak i router, a to v době , kdy jsem "nebyl doma" , ale vše bylo zapnuto. ( Internet od O2 , zničující indukované napětí přišlo po telefonním kabelu, který je veden cca 120 m vzdušným vedením - není v zemi ). Vím, že existuje elektronická ochrana, ale podle mne víceméně zbytečné vícenáklady na hardware, stačí vše včas vypnout. (Chápu, že el. ochrana má svůj význam. Bouřku slyším - mohu router odpojit od sítě/ vypnout, ale změny napětí v tel. síti neodhadnu, nezjistím, neuhlídám).

majsterjoe*
hodnocení

0x

Nevypínám, protože bych zapomínal zapínat. Je to zbytečné.

radim3*

Přesně tak.Zapomene se pak zapnout,otravné čekaní na jeho naběhnutí a spotřeba je opravdu minimální.

vilik*
05.10.17 19:16
hodnocení

0x
Nikoliv

hm*
hodnocení

0x

Jestli se "má" vypínat? Ne, nikdo to oficiálně nepožaduje. Já to ale dělám (mám modem a voip), pořídil jsem si na to spínací hodiny (časově spínanou zásuvku).

paw*
hodnocení

0x
Pokud vas trapi vypinani a mqte pravkdelne i tervaly, kdy jej nepotrebujete, kupte si casovou zasuvku. Stoji cca od 100kc.nastavte na nj okna vypnuti a dejte pred router.
m.alza.cz/...

krtek66
hodnocení

0x

spotřeba routeru není bůh ví jaká, aby vás zruinovala nebo zasáhla rozpočet za elektriku...nevypínám..zbytečné..navíc router mám schovaný, aby nešel vidět a lozit k němu každý den bych se mi nehtělo..

mamen
hodnocení

0x
hodnocení

mamen – díky, tady je to docela dobře podáno. Body už nemám, takže všem díky.

hodnocení

0x

ano, vždycky

Kdy(ž) ho přes den potřebuju, tak ho zapnu a když du spát, tak ho vypnu.

hodnocení

0x

Zdravím,já router na noc vypínám,z duvodu led diod,protože router má silné led diody,v noc to osvítí celý pokoj.

still10k*
hodnocení

0x

Vypínám. Můj router startuje takřka okamžitě, za 3 sekundy je wifi ready a když doma nikdo není a odcházím na déle jak 24h, tak ho vypínám. Dříve jsem i vytahoval dráty ze zdi, po špatné zkušenosti s vypáleným šuntem od O2 - nějaký Comtrend, hrozný krám - po zásahu blesku do domu. Dnes už mám přepěťovou ochranu i na datové kabely, tak je nevytahuji.

hodnocení

0x

ne, nikdy

1) doma vypínám jen občas (restartuji) a to když se mi třeba kousne wifi a to vypínám přímo adaptérem ze zásuvky, abych vybil kondíky. Na chalupě vypínám ani ne tak z důvodu spotřeby, ale kvůli tomu, že mi taky jeden shořel díky bouřce a blesku, co praštil do nedaleké trafostanice.

2) hodně lidí si plete reset a restart - nevím proč. Vždyť to slovo přímo říká co dělá re-start (znovu zapíná) a re-set (znovu nastav). To, že tlačítka na přístrojích jsou blbě popsaná, nebo že lidé špatně chápu funkci je věc druhá. Jakýkoliv vypínač, který se vypne a zapne udělal právě restart :) Jakmile se zmáčkně reset, tak se někde mělo něco vymazat, vynulovat, vrátit do tovární podoby.

3) spínací hodiny jsou fajn nápad - používám na chalupě v zimě na "zavlažování" místnosti s bojlerem, ale na restart routeru mě to nenapadlo :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]