Nejste přihlášen/a.
Hezký večer,
jaký antivir byste mi momentálně doporučili na domácí notebook? Který je dobrý, propouští nejméně virů a je spolehlivý? Asi se nechci úplně řídit žebříčky, spíš si rád vyslechnu osobní zkušenosti. Zaujal mne Norton a Eset. Děkuji předem.
Ošemetná otázka. Kdyby ses chtěl řídit žebříčky, tak já vždy koukal hlavně na toptenreviews. Ale nevím, nakolik tomu lze ještě dnes věřit. Avast tak vysoko nedává smysl
Podle mě je daleko důležitější chování uživatele, než aktivní antivirus. Když bude uživatel klikat na reklamní bannery místo obsahu stránky, otevírat neznámé přílohy v mailu a spouštět každý skript, který na něj vyskočí v prohlížeči, žádný antivirus nepomůže. Žádný asi neumí ochránit natolik, aby se doopravdy vyplatil. Pamatuju si, jak mi kdysi pracovní PC úspěšně napadl známý "policejní vir", přestože na něm běžela plná a aktuální verze Esetu/Nodu. Takže dnes např. na PC s Win používám obvykle jen nějaké "free"řešení od společností, které dělají i ta placená (Avira, BitDefender, Kaspersky) a čas od času PC projedu nějakým jednorázovým nástrojem nebo LiveCD. A nedám dopustit na Linux, protože tam mě nějaký antivirus nebo antimalware prakticky nezajímá..
To je otázka, která se řeší na všech počítačových fórech a diskutující nejsou schopni se shodnout. Logicky, protože každý antivir má jiné vlastnosti a mnohdy se ty vlastnosti ani nedají srovnat. Takže nejlepší antivir je ten, který sedí na židli u PC, je řádně poučený a nedělá blbosti. Hodně odborníků tvrdí, že za normálních podmínek, tedy při normálním nerizikovém používání PC není žádný antivir potřeba. A přestože pro základní ochranu antivir používám, vřele s těmi odborníky souhlasím.
@wehappyfew: Tebou uvedené programy nemají s tzv. antiviry nic společného, jedná se o programy, určené k případnému čištění PC po napadení. Jejich použití laikem může být pro PC i nebezpečné! Že některé z nich poskytují i NĚCO JAKO antivirovou ochranu, je věc vedlejší a tato ochrana je vždy cíleně, ne obecně, zaměřena.
My doma používáme Avast free, je zadaramo a celkem nějak funguje. Pak není špatné zazálohovat Image disku... Nemám žádný problém, již mnoho let, ale jak tu někdo píše je to i o chování na internetu. Dříve jsem používal i AVG free, ale ve své době docela zatěžoval slabší PC... Pokud zálohuji důležitá data a umím nainstalovat systém apod. tak bych z toho vědu nedělal...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.