Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Acer 5100 - baterie; 6 nebo 8 článků?

Od: amper® odpovědí: 2 změna:

Mám tu na pokusy NTB, ze sítě běží, ale baterie se chová jako kámen, má to za sebou. Ta mrtvá (BATBL50L6) má 6 článků, 11,1 V. K dispozici by byla rozměrově shodná (BATBL50L8), 8 článků, 14,8V. Dle specifikací z internetu jsou obě vhodné pro daný model NTB. Pokoušel jsem se najít odpověď na logickou otázku, jestli je to notebooku fakt jedno, kolika voltama ho krmím, ale narazil jsem jen na dohady... Samozřejmě se nabízí možnost 2 články vyhodit, ale u Li-Ion akumulátoru, s mým vybavením a znalostmi se do toho určitě pouštět nebudu. Věděl by někdo víc?

doplněno 16.09.17 18:54:

Zvítězila moje zvědavost, mrtvý akumulátor jsem se pokusil (přes prohlášení v předchozích větách) rozebrat, skutečně je tam místo na další články, vodiče jsou pájené na dlouhých kontaktech, asi by svazek článků zkrátit šlo. Ale je tu další problém. Plast pouzdra je totálně degradovaný a při sebemenším namáhání z toho odlétávají úlomky. Předpokládám, že osmičlánek na tom bude stejně, články by nebylo kam vrátit. O důvod víc neblbnout a nerozebírat.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Stejný problém jsem řešil asi před měsícem; původní baterie 11,1V a jako náhrada buď 11,1 V nebo dle dodavatele vhodná i 14,8V...jelikož notebook nebyl můj, objednal jsem 11,1V (s původní kapacitou, 14,8V měla kapacitu vyšší) a tento týden v úterý vyměnil...napájecí zdroj měl na výstupu kolem 18V, přesně už nevím...a taky jsem nenašel jednoznačnou odpověď...takže, pokud můžete získat baterii s původním napětím...zůstal bych u 11...možná časem získám jednoznačnou odpověď...to, že to jede na napájecí zdroj s vyšším napětím znamená, že notebooku to nevadí...co ale baterie s vyšším napětím? bude dostatečně nabíjena...bude vůbec nabíjena? musí tam být obvody, které hlídají napětí v nabitém stavu, je to baterie Li-ion...

doplněno 16.09.17 18:54:

mám takové tušení, že výrobce do jednoho typu notebooku dával různé baterie...ale ten typ má ještě nějaké doplňující písmenko, číslici...takže baterie je rozměrově stejná, sedí, ale napětí už je různé...může někdo doplnit z vlastní zkušenosti, kdo dal baterii s vyšším napětím a fungovalo mu to další roky...jak to tedy je?...

hodnocení

Díky za odpověď. Že mohu koupit baterii s identickým napětím, samozřejmě vím. Jde o to, že mám k dispozici vyřazenou s vyšším napětím. Náklady 0. Jasně, baterka je za zenitem, kapacita asi bude nízká... V tuto chvíli je pro mne dostačující, pokud mi baterie dodá šťávu na provoz v řádu minut. V podstatě bych mohl jet bez ní, ale protože se pohybuju "od zásuvky k zásuvce" není stav "zcela bez baterie" uspokojivý.

Uvedené skutečnosti neznamenají, že mě problém přestal zajímat, stále bych rád věděl, jak to je. To, že mám něco zdarma, neznamená, že mi není líto to ničit.

doplněno 18.09.17 22:54:

Tak osmičlánková baterie v NTB funguje, ale asi jí nebude úplně dobře. Po připojení totálně vybité baterie to ohlásilo 100%, po odpojení napájení kleslo na reálných 7%. Následovalo nabíjení stylem kdo s koho. Po dvou hodinách to hlásilo 13%, po třech najednou 100%. Po odpojení napájení hlásí konstantních 99%. Nelíbí se mi to ani trochu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]