Nejste přihlášen/a.
Mám otázku, píšu práci ve Wordu do školy, je cca na 14stran a ještě včera mi tento soubor šel bez problémů otevřít a pracovat v něm, ale dnes se mi objevilo toto okno: "Aplikace Word nemůže tento dokument načíst. Pravděpodobně je poškozen. Zkuste některé z následujících kroků: * Otevřete soubor pomocí příkazu Otevřít a opravit. * Otevřete soubor pomocí převaděče Obnovení textu." Už jsem to zkoušela podle nápověd opravit a nic se neděje. . soubor mám uložený na flashce. Co mám dělat?
Dobrý den, zkuste ten soubor z flashky zkopírovat (nepřesouvat!) někam na HDD (do PC) a potom otevřít v tom programu - pokud se to povede, tak pokračujte v psaní takto a až výsledný soubor si na flashku jen zkopírujte jako zálohu. Zdravím!
vendy - obávám se, že je soubor poškozený (možná až tou snahou o jeho opravení) nebo je poškozená celá flashka. Stav flashky zjistíte např. tak, že tam nakopírujete něco jiného a když to selže, tak je to jasné. Skoro bych řekl, že začnete s prací znovu a budete ukládat do souboru na HDD (flashka možná už nezvládla časté přepisování souboru při průběžném ukládání a poškodila se). Pokud se nejedná o nějaký tajný obsah oné práce, tak můžete i zkusit umístit ten soubor viz odkaz, vložit tady odkaz na soubor a zkusíme ho po stažení otevřít. Ovšem, možná se to nezdaří ani dostat z flashky na internet a případný výsledek nemusí být OK. Poučení pro budoucnost je nespoléhat na jedno umístění důležitého souboru, resp. nepracovat přímo na flashce, ale tu použít jen jako záložní médium. leteckaposta.cz/...
1) Zkopírujte soubor do počítače a teprve v novém umístění jej otevřete.
(Word někdy "dělá neplechu" při načítání souborů odjinud.)
2) Obsahuje-li název souboru mezery a/nebo diakritiku, přejmenujete jej.
Místo např. "Školní práce.doc" použijte "Skolni-prace.doc"
Další tip je spíše do budoucna:
Ukládejte soubor "dvojmo" nebo "trojmo" → v různých formátech. ► Soubor → "Uložit jako" a v dolní roletce vybrat typ souboru: "Skolni-prace.DOC" *** "Skolni-prace.RTF" *** "Skolni-prace.ODT" Pokud se poškodí jeden typ, budou další typy pravděpodobně v pořádku.
______
Nevyjde-li ani jeden z pokusů s Wordem, nainstalujte si některý kancelářský balík zdarma (např. Libre Office) a zkuste soubor otevřít tam.
Nevyjde-li nic z uvedeného, bude nejspíš nutné práci napsat znovu. (Dejte nám prosím vědět, jestli Vám něco/případně co pomohlo.)
V tom případě je soubor pravděpodobně v nenávratnu a asi s tím nic nenaděláte . Je to zkušenost pro příště, ono totiž zálohování není tak zbytečné, jak si leckdo myslí. Těch "pár" stránek jistě dokážete napsat znova, představte si, že byste přišla o celou disertační práci, nebo třeba o 600 stránkový román. Fleška není ideální zařízení pro denní práci, její životnost je omezená určitým počtem zápisů. Je určená především právě pro to zálohování, či přenášení dat do jiného PC.
Jen se ještě zeptám - Zkoušela jste to na jiném PC? Jiné soubory z té flešky načíst jdou? Pokud ano, je poškozený jen ten soubor a je naděje, že se to jiným textovým programem otevřít povede (i když asi přijdete o formátování textu). Pokud ale nejde otevřít nic, má to fleška za sebou.
Vendy, tak ještě zkuste některou "alternativní"Office. Mám dobré zkušenosti s několika z nich. V poslední době se mi zdá nejlepší LibreOffice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.