Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zálohování dat - jaké médium

Od: torrrent* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych archivovat / zálohovat fotografie a nějaké nahrávky. CD / DVD média nejsou na delší dobu vhodné. Nevím jak je to s klasickým HDD. Nějaký cloud se mi také nechce platit. Nyní se jedná o cca 100 GB a postupně to bude narůstat

Na co nejlépe zálohovat / archivovat data s výhledem na 20 - 30 let?

Díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

1x
DVD je pro zálohování ideální. Ale musí být kvalitní.
jofa*

vernon: Přesně a ještě napíši které. DVD RAM 9,4 GB ( Panasonic oboustranné).

doplněno 27.08.17 16:39:

Na tomto budu mít věci již 10 let bez sebemenších problémů.

Zálohování dat - jaké médium

hodnocení

0x

Doporučila bych externí HDD.

jurajjuraj*
hodnocení

0x

dvd neni vhodne ale treba takova flashka nebo externi hdd se ti pokazi a si na tom stejne, je to tezke

akorat zas treba brat to ze na to mnozstvi ktere chces zalohovat se ti zuzuji moznosti

torrrent*
hodnocení

Nejspíš to dám na HDD a jednou za čas to přehraju na nový...

hodnocení

0x

CD/DVD média jsou při vhodném uložení (chlad, přiměřená vlkost a stálá nevysoká teplota) docela vhodná pro dlouhodobé zálohování. Ovšem 100GB záloh představuje 22 ks DVD, což už je dost velké množství. Pak ten záložní archiv zabere dost místa.

Naopak externí HDD je dost nebezpečné zálohovací médium jednak proto, že je často v pohybu (přenáší se, přičemž se určitě nevyvarjete nějakých byť slabých nárazů), což mu zrovna nesvědčí a jednak proto, že záznamové plotny HDD časem stárnou, začnou se objevovat vadné sektory, může se poškodit povrch ploten apod. V neposlední řadě je tam motor a ložiska ploten, tyto části jsou také často zdrojem mechanických vad. Není tedy žádný problém o takovou zálohu relativně brzy přijít.

Za úvahu by možná stálo externí SSD. Nemá žádné pohyblivé části a jelikož by bylo určené pro zálohování, nehrozí časté přepisování, které SSD postupně likviduje. Lze předpokládat, že při dobrém uložení a šetrném zacházení by mohla data vydržet hodně dlouho.

doplněno 27.08.17 18:48:

@torrrent:Nesmysl to není, jen je to mírně nevhodné jednak z hlediska poměru cena/kapacita a jednak z technologických důvodů. Používaná technologie výroby SSD je bohužel nevhodná pro dlouhodobé uložení dat, která mohou být za relativně krátkou dobu nečitelná.

Takže s nevhodností máš pravdu, nakonec ani já jsem to nedoporučoval, pouze předložil k úvaze, ale nesmysl to není a možná, že dalším vývojem dojdeme k tomu, že to bude možné.

torrrent*
hodnocení

SSD je nesmysl, něco o tom nastuduj.

Dám jeden externí disk + to budu mít ještě na jednom disku, snad něpřijdu o obojí najednou

doplněno 27.08.17 18:50:

Pro mě bude nejlepší si nechat data v PC (jelikož mám velký disk), pak mám jeden zálohovací (ale jsou tam filmy a hudba a používá se pořád), a zakoupím ještě jeden na který budu pouze zálohovat. Jednou za pár let jej vyměním za nový kus

mot
hodnocení

0x
klasicky disk, ktery budete pripojovat jen pro zalohovani...

nikdo*
hodnocení

0x

Obyčejný 3,5" disk, který připojíte jen při zálohování. Jinak ho dobře uložíte do Antistatického sáčku, na místo bez otřesů.

Dražší ale spolehlivější, je externí RAIDové pole alespoň ze dvou HDD.

doplněno 27.08.17 20:43:

No však to píšu, že je to dražší. Sám si musíte vybrat míru spolehlivosti, a podle toho zaplatíte. Výrobci chápou vaši situaci, a nechají si za řešení patřičně zaplatit.

torrrent*
hodnocení

Tím myslíte domácí cloud se dvěma disky které se zrcadlí? to je pro mě zbytečbě drahé

doplněno 27.08.17 20:48:

Od tohoto řešení mě také odrazuje fakt, že to musí být neusále v síti. Odejde zdroj a mám po všem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]