Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem. Není mezi námi nějaký servisák z Lenova? Jen to zkouším :D Potřebuji poradit, kde hledat seznam, či katalog kompatibilních dílů pro notebooky Lenovo a IBM.
Např.: mám ThinkPad E530, u kterého je potřeba vyměnit spodní vanu. Kouknu do katalogu, a tam najdu, že spodní vana z modelů, E525, E520 se dá použít i pro E530.
A přesně o toto mi jde, abych našel alternativy ke konkrétním dílům. Celkem často narážím na nedostatek v inzercích a aukčních portálech, tak hledám cesty, jak si rozšířit možnosti. Doslech jsem se o existenci tohoto katalogu, ale nemůžu ho nikde najít, bojím se, jestli nebude jen pro zaměstnance servisů. Ani nevím, jestli jde o offline, nebo online katalog.
Nemáte někdo nějaký nápad, jak ho získat?
Když jsem něco řešil na mém ThinkPadu, tak jsem si na netu našel podrobný servisní manuál na ten konkrétní model, kde byly popsány všechny díly i s různými variantami (jiné displeje, čtečka otisků apod.). Ale nějaký přehled o jiných modelech se stejnými díly jsem ještě neviděl. Lenovo označuje díly jako "FRU"+ číslo (Field Replacement Unit) a snad by se v nich dalo vyhledávat - zkus se podívat např. tady. Když najdeš FRU konkrétního dílu (mělo by mimochodem být na štítku přímo na každém dílu), tak se pak dá najít leccos.. já např. bral kabel k displeji přes E-Bay za zlomek oficiální ceny tady u nás.. nehledě na to, že ho měl snad jenom jeden obchod v ČR.
P.S.: vyhledávání podle/...
Super, zajímavé informace, děkuji Jestli to dobře chápu, tak při troše detektivní práce mohu porovnávat FRU označení dílů jednotlivých modelů notebooků a tak získat informaci o kompatibilitě?
Jde mi také o to, že se hodně pohybuji po inzertních a aukčních portálech a pátrám po dílech, a lidé to často pořádně nepopíší, ani nenafotí detailně štítky a žádat každého o fota a bližší specifikaci je někdy zdlouhavé, ne li nemožné. V takových případech bych právě ocenil ten katalog.
Např.: Sháním rámeček displeje pro T550, na Aukru najdu rámeček pro T570,mrknu do katalogu a vím, že ho můžu použít i na T550.
Od včerejška se v těch seznamech System Service Parts vrtám a zatím se mi povedlo přijít na to, že spodní šasi pro E520 nebo pro E525 z konkrétního existujícího inzerátu nemůžu použít pro E530. Jen tím chci opravit pro někoho možná zavádějící informaci z úvodního postu.
Takže se s tím dá takhle pracovat. Ale jestli to budu dělat pokaždé, tak z toho vykvetu asi
..mohu porovnávat FRU označení..
Snad ano. V Lenovu snad nejsou tak šílení, aby měli různá čísla pro stejné díly jen proto, že jsou do jiných modelů. Takže by to mělo sedět a podle čísla FRU by mělo být možné někde dohledat, do čeho všeho to pasuje. Ale máš pravdu v tom, že je docela problém nalézt na netu pořádně popsané inzeráty/aukce apod. Informace, že je to kryt na Lenovo XXX je k ničemu, když není jasné FRU nebo číslo modelu, podle kterého se zase pozná, jaká je konkrétní HW konfigurace a jestli třeba zrovna v tom krytu má nebo nemá být díra na čtečku..
Ověřit si konkrétní díly a to FRU se dá nejlíp přes ten podrobný manuál - hledej podle typu NTB nebo podle čísla modelu. Konkrétně pro T550 můžeš mrknout na T550/W550 HW Main/... a seznam dílů tady.
Pokud chceš něco od Lenova, napiš do vnitřní pošty @vojtal (Vojta Vymětal, občas tu radí, dělá pro Lenovo), ale pochybuju, že něco takového bude k dispozici pro veřejnost. Kdyby jo, tak se taky hlásím, trůní mi na skříni ThikPad T500 s uraženým displejem a jsem magor z toho, kolik LCD se do nich montovalo.
Ahoj, na stránce support.lenovo.com/... najdeš k jednotlivým modelům hardware maintenance manual. Každý díl má svůj kód, seznam těchto kódů v hwm najdeš také. Díly, které pasují do více zařízení mají tento kód shodný.
Vojta, Lenovo Ambasador
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.