Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada za XP

Od: diesel® odpovědí: 16 změna:

Zdravím kolegy rádce.

Mám PC -CPU P4 2,60MHz , 2GB RAM , GK asi N VIDIA Ge Force 2 GTS/Ge Force2 Pro (první dvě vím a druhé GK jsem nalezl ve správci zařízení. Zvládne v tété konfiguraci jiný OS od MS než je WIN XP-pro ; dále mám ještě Ubuntu (ale to je hrooooozně pomalé) které odstraním.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ano, zvládne i W10. Přesto bych pro tvé pohodlí i zlepšení vlastností PC doporučil zvětšit RAM na 8GB a pokud to umožňuje deska, vyměnit CPU a místo "kamínek" P4 použít CPU z řady Intel Dual Core, které mají daleko nižší pracovní teplotu a jsou podstatně rychlejší, než P4. Napiš přesný typ desky, dodám další informace o možnostech.

doplněno 30.07.17 17:57:

@kepler: W7 je v dnešní době výběhový systém a W10 ho v mnoha směrech překonává, nehledě na to, že je to systém moderní, který má před sebou dlouhou životnost. Provozuji 2 PC se 2GB RAM a mohu vám říci, že W10 jsou na nich o poznání rychlejší než W7. W7 má dnes smysl pouze jako levný start pro legální W10, jinak ho použít jako nový systém místo XPček je trochu diletantství.

doplněno 30.07.17 18:23:

@diesel: Tak to už je bohužel dědeček, který nezkousne nic významně lepšího (CPU, RAM), než tam je teď. Mezi námi, na tuhle desku bych ani ty W10 nedával a zkusil bych alternativní systém Ubuntu podle návrhu @still10k.

still10k*

Neudivujte se nad radami Keplera, je to počítačový analfabet, který si myslí bůhví jak není moudrý. Znám ho z jiné poradny, kde si hraje na mudrce. Nemá sebereflexi, neví že může způsobit svou radou lidem problémy. Tento typ člověka si to prostě neuvědomuje.

hodnocení

ZD je od MSI 865PE Neo2.Jsou tam 4 sloty RAM-dvě red a dvě Green v kažém slotu jedna "pamět?" o kapacitě 1GB.Jinak v noťasu mám W8 a s nima nekamarádím

doplněno 30.07.17 18:34:

Právě Ubuntu mám ale je ještě pomalejší než starý NTB s CPU 1,8 MHz a Ram 1GB,který jsem před asi rokem či jen před půl rokem? čistil a bych jej mohl dát známé (samoživitelka a bez práce ) aby si mohli občas juknout na net atd .Jestli to nedělají ty dva systémy?Jinak XP jedou perfektně ale se... mne že všude vyskakuje lišta-používáte zastaralý systém...Asi si pohraju a zkusím dát jiný HDD a nainstalovat doporučení Lubuntu

vilik*
Takže deska dobrá, teď jen, jaké Pentium do toho seženete. Například E2160 jsem nedávno kupoval na Aukru za 140 korun.
Přidejte 2GB nebo raději 4GB paměti a lepší grafiku a desítky budou naprosto v pohodě.
Nedávno jsem tento PC stavěl rodičům na net.
doplněno 30.07.17 18:57: Á, koukám, že jsem se spletl a pan Satam mne s jemností jemu vlastní taktně na můj zavrženíhodný omyl upozornil.
Ano, stavěl jsem na jiné desce. Tedy opravuji mé tvrzení, ledaže by se na Aukru shánělo víc komponent, tedy i deska.
S původní sestavou bych se nicméně rozloučil a okolo 7 a víc tisíc bych zkusil novou sestavu.
Teď se jdu stydět do kouta.
doplněno 30.07.17 18:57: Á, koukám, že jsem se spletl a pan Satam mne s jemností jemu vlastní taktně na můj zavrženíhodný omyl upozornil.
Ano, stavěl jsem na jiné desce. Tedy opravuji mé tvrzení, ledaže by se na Aukru shánělo víc komponent, tedy i deska.
S původní sestavou bych se nicméně rozloučil a okolo 7 a víc tisíc bych zkusil novou sestavu.
Teď se jdu stydět do kouta.

@vilik: Podívejte se raději ještě jednou. Ta deska nezkousne významně lepší CPU, dávat P4 3,6MHz (nejlepší možný) místo P4 2,6MHz nemá smysl, zlepšení nebude skoro znát. Přidávat 2 nebo 4GB paměti je nesmysl, když deska pobere max. 3GB Ram. A pletete si Pentium a Pentium. E2160 je mnohem novější generace do socketu 775, kdežto deska má socket 478. Ještě prosím trváte na nesmyslech, které jste zde uvedl?

still10k*
hodnocení

2x

Počítač samotný systém zvládne, ale nebude k pohodlnému používání. Nepomůže ani RAM navíc. Když to přeženu, počítač bude mít co dělat, aby utáhl samotný systém. Jakýkoliv program navíc ho zatíží nad únosnou mez. Nebude mít rezervu ve výkonu, CPU bude neustále atakovat hranici 100% vytížení, grafika se bude přehřívat.

Na podobné konfiguraci jsem kdysi testoval Win7, systém byl funkční, ale jen stěží se na tom dalo cokoliv dělat. Aby se na něm vůbec daly používat současné programy s jakýmstakýms komfortem, musel jsem systém "osekat"na nejnižší možnou míru (vypnout komponenty, služby, ulevit grafice) Pak už použitelný jakštakš byl. Počítám se mezi nadprůměrně zkušené uživatele PC a strávil jsem na tom asi týden, než jsem to dostal do takového stavu.

Na takovou sestavu doporučím Lubuntu. Je to systém speciálně vyladěný po slabší konfigurace s maximem komfortu.
lubuntu.cz/...

paw*
hodnocení

0x
Zvladne. Ony w10 jsou kupodivu rychlejsi a mely by umet i slabsi HW

kepler*
hodnocení

0x

Pouhé 2 GB RAM je asi tak hraniční hodnota pro Win7. Desítku sice zvládne taky, ale je to citelně pomalejší. Win7 bych doporučil i proto, že s ním nejsou takové problémy jako s Win10.

jirka20
hodnocení

0x
Záleží,na co ho budeš na tom Netu používat...
Zvládne jistě emailového klienta,ale některé flash vychytávky na stránkách je zatížení CPU 100%...u dual Core 50%...u quad Core 25%...
Určitě nezvládne videa ve vysokém rozlišení...dobré,na přehrávání mp3 nebo streamu nějaké hudby.
S tabletem jistě neprohloupíš,tohle patří do sběrného dvora.
hodnocení

Jirko děkuji za dobře míněnou radu,která je mi ale, nezlob se,je na nic.Mně zatím dokud funguje stačí tento komp,viz výše. Tbl mám dokonce i MT s docela pro mne dobrými parametry navíc mám i v záloze NTK s daleko lepšími parametry .Prostě mne sejří neusále upozporňování ,zejména na portálech zabývajících se vaření ,že používám zastaralý OS.

doplněno 30.07.17 21:17:

Ovčáku za vše jen dvě ,ale již nevím kde to bylo a tam to vyloženě "řvalo".Prostě mi to vadí když to furt bliká,ještě to dokážu pochopit na stahuj nebo na slunečnici popř na mobilmanii (tam jsem nebyl snad rok a půl)ale na Vaření CZ?

Náhrada za XP
Náhrada za XP #2
jirka20
Pokuď ti nevadí,že to strašně žere a nic to neumí...tedy jen topí,tak můžeš klidně sedmičky nebo ubuntu...když ho nechceš vyhodit.
Desítky ani nepříteli...
hodnocení

Strašně žere? zatím mi nic nesežral a nic neumí? co potřebuji tak to umí dobře a topí? Alespoň něco ,je to velká výhoda aspoň uštřím za TUV *smich* .

iz*

Mně se upozornění na zastaralý systém, případně zastaralý prohlížeč zobrazuje jen při vstupu do banky a do zdravotní pojišťovny. Nikde (zatím?) jinde.

Horší je, že "za chvilku" pro XPčka asi nebude žádný prohlížeč. Také hledám, co jiného místo nich pro staré HW...

ovczaak*

diesel,to upozornění,je to normální? já na xp normálně jedu,vpodstatě na stejné konfiguraci,jen silnější procesor a podobnou hlášku jsem neviděl? a zastaralý os asi nemá nic společného s železem. jsem trošku hodně paranoik,nemáte tam nějaké vši?

doplněno 31.07.17 06:32:

hm,tak to bych tipl,že nebude od gatese. něco podobného po mně házel antivir,tuším comodo,když jsem ho zkoušel.

kam vás to pošle,když zkusíte najít řešení?

taky dobré,napíši,jestli v compu nemáte vši a vy pošlete takový obrázek... *smich2*

still10k*

A nešlo by tuhle hlášku bloknout adblockem, nebo uOriginem?

A neni to hlaska od web browseru?
Ze by chtel novejsi verzi ale kvuli XP to nejde?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]