Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Monitor s TV tunerem k PC

Od: lesi2311® odpovědí: 4 změna:

Zdravím :)

Předem upozorňuji - s počítačem jsem si zatím vždy poradila, jak jsem potřebovala, nicméně musí se na mne mluvit pomalu a česky :) Potřebovala bych si k počítači koupit nový monitor a při procházení e-shopu mě napadlo, že by mi přišel vhod monitor s TV tunerem. Dřív jsem měla zasunovací TV kartu do počítače, ale co mi před nedávnem chcípla grafická karta a v servisu mi tedy počítač přepojili na kartu integrovanou, neměla jsem odvahu výkon počítače zbytečně pokoušet, protože ani po opravě nefunguje stoprocentně tak, jak bych si představovala (ale zatím se drží) a ta změna grafické karty je celkem znát.

Myšlenka mít anténu zavedenou do monitoru a nemuset se spoléhat na počítač mě docela nadchla. Jestli jsem to dobře pochopila, abych mohla zároveň sledovat televizi i pracovat na počítači, musí mít monitor funkci PIP+. Jediné monitory s TV a s funkcí PIP+, které se mi podařily najít, jsou Samsung, u ostatních jsem tuhle funkci neviděla. Je možné, že jiné značky fungují buď jako monitor nebo jako televize (ale ne současně jako obojí najednou), nebo jsem se zaměřila na něco jiného, než co bych měla hledat?

A druhá otázka - koukla jsem do návodu k takovému monitoru a hned první upozornění bylo, že nemám na monitoru mít statický obrázek ani nemám sledovat stále stejný kanál, nebo se mi ten obrázek (či logo kanálu, které bývá na stejném místě) vypálí do monitoru, a potom obraz nebude stát za nic. Tohle moc nechápu, vždyť to by přece prakticky znemožňovalo využití jako monitoru k počítači, protože vždycky mám statické ikonky jednak přímo na ploše, jednak na liště. Opravdu je to tak problematické, jak píší, nebo víceméně o nic nejde a výrobce se jenom jistí před reklamacemi?

A ještě třetí věc - cosi jsem postřehla o jakémsi přechodu zase na jiný typ vysílání. Dají se tyto monitory připojit na set-top-box či jak se jmenuje ta krabička, která by převáděla signál, nebo to potom ztratí výhodu televize?

Máte někdo zkušenost s takovýmto monitorem? Má smysl si ho koupit (jsem nenáročná) nebo to má víc nevýhod než výhod a za chvíli bude na odpis?

Konkrétně jsem uvažovala o tomto monitoru: alza.cz/...

Díky za názor :) Nevím, jestli se zítra během dne dostanu k počítači, ale kdyby ne, tak určitě na odpovědi kouknu večer.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tvé úvahy jdou správným směrem, skoro jim není, co vytknout. Jediný malý zádrhel bych viděl v přechodu z DVB-T na DVB-T2, což lze sice řešit settopboxem, ovšem i ten musí mít DVB-T2, takže ty koupíš teď nová monitor a cca za dva roky jeho tuner přestane pracovat (skončí DVB-T) a budeš kupovat settopbox. Raději bych se zaměřil na vyhledání monitoru s tunerem DVB-T2 a jestli zatím nejsou k mání, počkal bych, až budou.

To vše platí za předpokladu, že přijímáš pozemní vysílání a máš na baráku klasickou televizní anténu. Pro kabelový a satelitní příjem toto neplatí.

A s tím "vypalováním" si nedělej těžkou hlavu. Něco na to sice je, ale to bys musela mít na monitoru až několik dní statický obraz a pak bys možná po jeho vypnutí při pozorném pohledu viděla něco jako stín nebo obrysy toho původního obrazu. Obvykle to za relativně krátkou dobu zmizí.

hodnocení

děkuji za názor. teď jsem koukala, že o něco dražší verze umí i nové vysílání, tak ji zvážím. že vypalování obrazu není tak horké, je dobrá zpráva.

anthonyx
hodnocení

0x

Úvaha je správná, nicméně bych to otočil a hledal malou T2/HEVC televizi. Na 100% bude mít HDMI nebo VGA a jako monitor bude fungovat také. Hledej něco aby to umělo 1080 (FullHD), pak je to luxus za pár korun. Monitory s tunerem bývají obecně dražší. Sám takhle používám v ložnici 55"UHD (3840x2160) Philipse a 40" (1920x1080) Finlux v dílně.

rv*
hodnocení

0x

Na sledování TV v okně je mnohem vhodnější USB tuner za pár korun. Nemusím se spoléhat na neobvyklé řešení PIP+ a jak (špatně) to výrobce implementoval - jde-li okno posunovat, měnit rozměr. Dále u USB tuneru mohu využít nekódované nahrávání - a to třeba celého multiplexu, nejenom jednoho kanálu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]