Nejste přihlášen/a.
dobrý den chci se zeptat prosím ohledně facebooku
a) vidí uživatelé, které nemám ve přátelích že jsem je vyhledala a prohlížela profil? nabízím se jim pak jako možný přítel nebo to ne? jeslti zjistí že jsem je vyhledávala
a za b) proč se mi nabízí lidé které možná znáte i ti s kterými nemám společné přátele? podle čeho?
0x
A) nevím, moc FB nepoužívám, jen testovací profil kvůli pluginům na stránky.
B) tuším, že někdo ve FB vytváří algoritmy pro vyhledávání shodných znaků a možných sociálních interakcí, třeba podle místa bydliště, dovolené, zájmů, doby přihlašování (umí rozpoznat kdy jste v práci, spíte, kdy a jak se bavíte,...) a z podobných údajů pak vyhodnocuje pravděpodobnost, že se znáte.
Dám příklad:
- třeba jste se pohybovali na stejném místě, v podobný čas, chodili jste do stejné, nebo blízké školy -> možnost že se znáte.
- někdo z přátel známého z práce je podobně starý, některý ze zájmů máte stejný -> možnost že se znáte.
No a i když nic nenajde, tak tam IMHO prostě flákne nějaké náhodné profily třeba podle bydliště a věku, aby to vypadalo, že scripty něco dělají a že si pan programátor zaslouží plat.
Nebo je tu další možnost, že je to dnes tak moderní samoučící se systém, který studuje lidské sociální interakce. FB má dost peněz na zaměstnání odborníků a pořízení dostatečného HW zázemí pro UI. Ale o tom můžu jen spekulovat, nikdy jsem neviděl takový systém v akci a ani z vlaku jsem nezahlédl zdrojové kódy. Jen tuším co to asi dělá a v jakém je to stádiu vývoje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.