Nejste přihlášen/a.
Před chvíli se mi zobrazila na počítači zpráva o tom, že si mám zkontrolovat nastavení ochrany osobních údajů a přípravě na aktualizaci na Windows 10 Creators. Příliš se v tom nevyznám a tak by mne zajímalo co to pro mne znamená. Za jak dlouho nebo kdy můžu čekat tuto aktualizaci? Už jste to někdo absolvovali? O jaké změny ve Windows 10 se jedná? Jak ta aktualizace probíhá a jak dlouho trvá? Jedná se o nějaké zásadní a důležité změny Windows 10 a nebo pouze o něco nedůležitého co možná ani nepoznám pokud to nebudu nějak blíže zkoumat? Na co bych si měl dát pozor při te aktualizaci tak aby proběhla bez problémů? Budu rád když mi alespoň na něco z toho někdo něco odpovíte a poradíte jak na to.
Dobrý den,
ano nejdříve Vás to vyzve ke kontrole nastavení, tam si to zkontrolujete případně upravíte a uložíte (možná ok), Windows Vám řekne, že aktualizaci ještě nespustí, že provede pár operací na pozadí (o tom vy ani nebudete vědět) a o pár dní (třeba 2 nebo i pár hodin záleží, jak Vám to pojede rychle a jak dlouho budete mít PC zapnutý) a až potom Vás to vyzve k velké aktualizaci, která trvá delší dobu (mě pár hodin).
Velké změny to nejsou, běžný učivatel je myslím ani nepozná.
Tady jsou změny:
Já bych aktualizaci oddaloval co nejvíce, protože budete mít mnoho věcí v AJ! answers.microsoft.com/...
Vy možná ne, ale mnoho jiných to může potkat.
Edge nepoužívám, takže toto mě netíží. :D
Jasně, ale když to nepoužívám, nebylo možno na to upozornit...
Jak mnoho věcí? Edge a co dalšího? Zbytečně strašíš uživatele. Krom toho opravit se to dá i když to není pro běžného uživatele. Ten bude muset počtak na opravu.
Souhlasím, že je to strašení, nic v angličtině nemám, aktualizace Creators trvala na mém ntb cca 1,5 hodiny. Vše proběhlo v pořádku. Není čeho se bát.
Tak trochu mne ta aktualizace děsí. Příliš se v takových věcech nevyznám a obávám se abych náhodou při tom neudělal nějakou chybu která povede k úplnému krachu Windows s čímž bych si už asi já sám neporadil. Také bych nerad aby mi se ta aktualizace spustila ve chvíli kdy mi to nebude příliš vyhovovat nebo nebudu mít na to čas. Jde to nějak odložit na později a spustit až ve chvíli kdy mi to bude vyhovovat a nebo se to samo spusti a nedá mi to možnost odložení na později? Rád bych u toho byl a sledoval co se děje. Také ta délka aktualizace (možná i pár hodin) mne trochu děsí. Upgrade z Windows 7 na Windows 10 mi také trvala několik hodin a také jsem se toho bál, ale nakonec jsem to zvládnul bez problémů. Je u te nynější aktualizace třeba něco v jejím průběhu nastavovat, zapínat atp. a nebo po spuštění proběhne celá sama bez jakéhokoliv zásahu uživatele počítače. Po aktualizaci bude asi spousta různých nastavení přenastavené tak jak to obvykle bývá a bude se zase třeba v tom hrabat a nastavovat to tak aby mi to vyhovovalo. Příliš z té aktualizace nemám radost, ale asi je třeba jít s dobou a podřídit se tomu k čemu nás nutí Microsoft pokud chceme mít dostatečně dobře funkční počítač. Pokud jde o ten Edge, tak ho také nepoužívám i přes to, že se mne k tomu Microsoft snaží "donutit". Pokud ale ve Windows budu mít něco zásadního v Angličtině kterou neznám tak mi to bude vadit.
Opravdu není čeho se bát, ke krachu Windows nedojde. Není jak a kde udělat chybu, počítač se o všechno postará sám. A ano, aktualizace jde odložit na vhodnou dobu, když nebudete dělat nic důležitého, vyhraďte si na ni tak cca 1,5 až 2,5 hodiny času. OPAKUJI, ŽE NIC V ANGLIČTINĚ MÍT NEBUDETE. Počítač akorát vyžádá restart, pak se bude načítat aktualiace, kde se počítat několikrát vypne a zapne. A pak normálně naběhne systém jako před tím. Nic nikde nastavovat nebudete muset.
anzionka: Ono se to dobře píše, že se není čeho bát někomu kdo se v tom perfektně vyzná. Příliš nevěřím tomu, že se nemůže nic stát a že ke krachu Windows nedojde. Ano asi by se nic při te aktualizaci stát nemělo, ale každý asi máme trochu jiný počítat a v něm různé hardware a software a různě vše ponastavované a ta aktualizace může na to vše různě reagovat. Také může dojít třeba i ke krátkodobému výpadku internetu nebo proudu a jak by na to zareagovala ta aktualizace to asi nikdo nedokáže předpokládat. Nic není tak dokonalé aby za žádných okolnosti u toho nemochlo cojít k nějakému problému. Tím samozřejmě netvrdím, že v mým případě k nějakému problému dojde. Asi mi nic jiného nezbývá než to risknout a uvidím jak to dopadne. Moje obavy jsou asi zbytečné, ale dopředu nikdo nemůžeme vědět co se může nebo nemůže stát.
Separe: Tak aby bylo jasno, mám 6,5 let starý ntb, taky jsem dost úzkostný člověk a bojím se o něj. Ale vše proběhlo, jak má. Nejsem žádný PC expert. To ani náhodou. Jen píšu svoji praktickou zkušenost. Jako kdybyste se takhle bál i v běžném životě, pomalu byste nemohl jít ani do krámu koupít rohlíky, aby vás náhodou nesrazilo auto nebo na vás nespadl kominík ze střechy...
Ale OPRAVDU je zbytečné aktualizaci jakokoliv odkládat, čím dřív ji uděláte, tím dřív budete mít po nervech, že "se něco pokazí"...
Jinak pro upřesnéní.
Ona je to sice jako aktualizace, ale ve skutečnosti je to stejně jako při upgradu z win7 na win 10 vlastně nová instalace windows s ponecháním nastavení a dat. Takže ano stát se může kdykoliv cokoliv, ale ze zkušenosti tam kde se mi aktualizace podařila spustit (myslím tím i ten ugrade 7 na 10) tak taky doběhla OK.
anzionka: Mám stejně starý počítač a to, že u tebe vše proběhlo nez jakéhokoliv problému ještě nemusí znamenát, že to tak stejně musí být u každého na úplně všech počítačích. Pamatuji si, že když probíhalo upgrade z Windows 7, 8 na 10 tak docela dost lidí v internetu popisovalo problémy jaké s tím měli. Odkládat asi ani není příliš co i když mám z toho určité obavy. Asi to budu muset risknout až mi to nabídnou, protože nic jiného mi nezbývá.
Separe: To budete muset risknout, jinou radu pro vás nemám. Vždy a u všeho je nějaké riziko. To ale neznamená, že všechno musí skončit vždy tragicky.
anzionka: Ano určité riziko je asi u všeho, ale záleží jak velké to riziko kde je. Pokud budu instalovat nebo aktualizovat nějaký program a nepovede se to tak je obvykle možnost ho odinstalovat a zkusit to znovu, ale když se nepovede aktualizace Windows což je nejdůležitější software v počítači tak je to problém dost velký který já bych asi už nedokázal vyřešít a musel bych zhánět někoho kdo by mi s tím pomohl to vyřešít. To co je pro někoho maličkost a snadné může být pro někoho jiného problémem, ale to ne každý dokáže pochopit. Ne všechno musí nutně skončit tragicky, ale také ne úplně všechno musí dopadnout dobře.
Ke krachu Windows nedojde, není tam co zkazit a probíhá to stejně jako aktualizace z W7 na W10 (i časobě + -). Aktualizaci můžete odložit až se Vám to bude hodit (třeba přes noc, pokud chcete sledova tak ne, ale není co sledovat). Pc se 2x restartuje a nastavení zůstanou stejná jako je máte doposud, takže není třeba nic nastavovat znovu.
Není se čeho bát a ikdyž Edge nepoužívám tak ani nic jiného v angličtině nemám.
Tak a je tu u mne další pokračování te aktualizace. Před chvíli se mi zobrazila nabídka instalace tak jak je vidět na přiloženém obrázku. Nečekal jsem, že mi to nabídnou až tak rychle. Myslel jsem, že to bude několik dnů trvat. Protože zrovna nyní na to nejsem připravený a nevyhovuje mi to tak jsem kliknul na "Odložit". "Vybrat čas" tak to nevím co by mi to nabídlo tak raději jsem to nezkoušel. Nechci si určovat nějaký konkrétní čas. Rád bych si to spustil ve chvíli kdy budu na to připravený a kdy mi to bude vyhovovat a to dopředu je pro mne těžko určit. Nyní jsem zvědavý kdy mi to tu aktualizaci zase znova nabídne nebo co po tom odložení bude nyní následovat. Nejde tu aktualizaci nějak někde spustit až se k tomu rozhodnu? To budu muset nyní čekat až mi ji Windows zase někdy znova nabídne, třeba zase ve chvíli kdy mi to nebude vyhovovat? Připadá mi to, že odborníci z Microsoftu to příliš dobře nevymysleli.
Nejde tu aktualizaci nějak někde spustit až se k tomu rozhodnu?
V tom případě jste si měl vybrat čas - ale ona ta nabídka přijde brzy znovu.
jedubabicka: Tak jak jsem psal nechci si předem určovat nějaký konkrétní čas. Dopředu nevím co se může stát třeba za hodinu dvě např. jestli do té doby nebudu ležet v nemocnici třeba se zlomenou nohou, nebo v lepším případě jestli mi nepříjde nějaká nečekaná návštěva atp.. Ono ale záleží co tím "brzy znovu" myslíš.
Nechápu, proč to tak odkládáte. Večer, než půjdete spát, nechte PC zapnutý a v proudu ntb nechte aktualizovat. Až se probudíte, všechno bude hotovo ráno. A ano, v nastavení v záložce aktualizace, jde ručně aktualizaci zapnout.
Každý se na to díváme asi trochu jinak. Proč to odkládám tak to jsem už tu o tom psal. Jinak jak se dostanu do do te nabídky a na záložku nastavení? Kde to najdu?
anzionka: Děkují za ty obrázky s vestou k těm aktualizacím. To "posrání" asi těžko ovlivním i když bych rád any se to "neposralo", ale mne o to nejde. Jde mi o to aby se mi to nespustilo ve chvíli kdy nebudu mít čas u toho být nebo když na počítači budu mít rozdělanou nějakou práci.
Ještě mne napadá takový dotaz. Je dobré nebo třeba před zahájením te aktualizace vypnout antivir (mám AVG) aby náhodou něco z te aktualizace nezařal blokovat a nenadělal tím nějaký problém?
Separe: Chápu vás. Ohledně antiviru, vypínat ho nemusíte. Možná se vám po té aktualizaci automaticky mohl spustit antivir Defender, je zabudovaný v systému W10. Po aktualizaci bude nutné ho zkontrolovat, jestli není zaplý. Je zbytečné, aby byl zapnutý, když máte AVG. Mohly by se ty dva antiviry "rušit" a dělat neplechu. Ale před samotným aktem aktualizace není potřeba nic vypínat, vše doladíte, až bude po aktualizaci.
Tak jsem aktualizoval a prozatím to vypadá, že vše dopadlo dobře. Jak nyní zjistím jestli se mi to aktualizovalo na ten Windows 10 Creators? Prozatím jsem zjistil, že po aktualizaci se mi přenastavilo písmo popisků ikon a různých nabídek. Kde se to dá změnit (přenastavit)? Nemohu to nikde najit.
Dobrý den, tak jsem ráda, že jste se k tomu odhodlal. Jak zjistíte, že máte W10 Creators? Úplně jednoduše. Použijete postup, co jsem vám psala a názorně ukazovala o pár odpovědí výše, a v nastavení aktualizací kliknete na viz níže. Tam budete mít vypsané všechny aktualizace, co proběhly. A k tomu přenastavování, musel byste mi lépe popsat, co se vám jak přenastavilo, abych vám poradila.
anzionka: Mám tam v te aktualizaci pouze to co je vidět na přiložených obrázcích a jdyž kliknu na "Úspěšně nainstalováno dne 30,7,2017" tak se mi také nic konkrétního nezobrazí. Všude se píše o nějaké budoucí aktualizaci což bych chápal, že ta instalace se možná asi jen stáhla do mého počítače, ale nainstaluje se teprve, neznámo kdy. Bohužel hňupi z Microsoftu asi neumí podávat konkrétní a jednoznačně pochopitelné informace. Když dále kliknu na odkaz "Dalůší informace" tak se otevře tato stránka kde také nic konkrétního ohledně toho co se mi do počítače nainstalovalo neni.
Ohledně toho přenastavení se mi podle toho co jsem prozatím zjistil jedná o písmo u názvu ikon a také písmo rozevíracích nabídek v různých programech např. v prohlížečích nabídka "Nástroje", "Nápověda", když na ploše kliknu pravým tlačítkem myši atd.. Nepamatuji si to už zcela přesně, ale myslím, že jsem tam měl nastavené tučné písno nebo nějaké jiné tučnější a asi i trochu větší tak jak to lépe vyhovovalo mému slabšímu zraku. Vím, že jsem si to kdysi po přechodu z Windows 7 na 10 někde nastavoval, ale nyní už to nemohu nikde najít kde se to nastavuje.
anzionka: Také mi to připadá, že ten Windows 10 Creators budu mít asi úspěšně nainstalovaný. Podle toho jak je ale všude psané o budouci aktualizaci tak z toho by vyplývalo, že by se to teprvé mělo aktualizovat někdy až v budoucnu. Pro odborníky z Microsoftu má slovo budouci asi jiný význam než pro nás běžných lidi.
Ohledně toho nastavení písma to ale není příliš ono. Myslím, že se někde dalo nastavovat přímo konkrétní velikost písma (font) u jednotlivých prvků (ikony, tlačítka, nabídky atp.) včetně typu, stylu a barvy toho písma. Nyní toto nastavováni nikde nemohu najit. Asi to bude někde hodně schované aby to jen tak nešlo najít. Snad to nezrušili úplně.
Separe: Ano, napsali to trochu kostrbatě. A k tomu nastavení, to netuším, našla jsem jen tohle. Zkuste se v tom "pohrabat", třeba to najdete.
anzionka: Děkují za snahu a ochotu poradit . Zkoušel jsem se v tom různým nastaveni už docela dost hrabat, ale nějak to nemohu najit a docela dost mi to vadi, že už to nemám tak jak jsem byl na to zvyknuty a jak mi to kvůli mému slabšímu zraku mnohem lépe vyhovovalo
. Snad někdy s časem to někde najdu a nebo se ještě najde někdo jiný kdo ví kde je to schované a poradí kde to najit.
Separe: Nemáte vůbec zač, jsem ráda, že aktualizace u vás šla hladce. A bez problémů. Tohle jsou jen drobnosti, které se časem doladí. Užívejte klidné léto.
anzionka: Já myslím, že je zač. Poradila jsi mi tu docela dost a dobře a za to se sluší poděkovat což se na této poradně příliš často nestává. Drobností to asi jsou a s časem se možná najde nějaké řešeni a nebo se budu muset smířit s tím, že se bohužel s tím už nic nedá dělat a zvyknout si na to. Prozatím mi to docela dost vadi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.