Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych začít pronajímat dům jako penzion a potřeboval bych vytvořit nějaké webové stránky.
Teprve se o to začínám zajímat a tak bych ocenil Vaše názory a rady, zda si je nechat vytvořit a nebo využít nějaký z x stránek na výrobu webů. Pokud máte s nějakým dobré zkušenosti tak s jakým. Některé nabízejí vlastní doménu. Co je to? Je to k takovým to stránkám potřeba?
Děkuji za vaše rady.
Zdravím,
web je dnes už nutností, kdo není (jako podnikatel či OSVČ) na webu jako by nebyl.
Náklady pro nepříliš obsáhlý web (typicky penzion - diskusní fórum, web typu "poraďte" atd. je už jiná liga) jsou doslova zanedbatelné (běžná doména www.xxxxxxx.cz je za cca 150Kč/rok, hosting nejmenší je zcela zdarma, takový pro penzion dostačující cca 350Kč/rok). Na používání služby pro "stránky zdarma" a použití domén typu "www.franta.webhned.cz" a pod. pro seriozní podnikání zcela zapomeňte - ty doby, kdy se tohle využívalo pro vysoké náklady, už jsou dávno pryč. Dnes je jedním ze znaků základní serióznosti mít minimálně placenou doménu a e-mail, který není "free" (seznam a pod.) - většinou už ale u každého hostingu máte možnost si dělat i svůj firemní e-mail (např. "info@penzion.franta vomacka.cz" - podle své domény).
Poměrně nákladné je ale vytvoření obsahu webu - webové stránky a její následné udržování, samozřejmě podle složitosti. Dá se tomu vyhnout 2 způsoby
1) stránky si vytvoříte sám (buď to umíte nebo využijete tzv. "šablon zadarma")
2) vytvoří vám ho někdo, kdo to umí, za nějakou protislužbu (vy mu nabídnete něco, co umíte a on to potřebuje) či jako svoji reklamu (typicky studenti)
Počítejte, že vytvoření webu pro průměrný penzion (informace, fotogalerie atd.) profesionálem je cca 6 - 10.000Kč, udržování je pak na individuální domluvě.
Hlavní důraz (po své osobní zkušenosti - podnikám sice v jiném oboru než je penzion) je velmi dobrá rozmyšlení názvu domény - jde sice následně udělat tzv. přesměrování hostingu na jinou, ze situace vhodnější, doménu, ale vysvětlujte pak klientům, kteří mají vaši např. 2 roky starou vizitku a najednou si na vás vzpomenou, že když vyťukají původní doménu, že jsou najednou na jiné, pro ně neznámé, doméně, že jste to stále vy, jen pod jiným názvem (opět osobní zkušenost - už rok mám i jinou, podobnou, ale vhodnější, doménu, ale stále vysvětuju
)
Dobrý den, myslím, že při podnikání je vlastní doména nutností. Znamená to, že v adresním řádku bude např. www.penzion.cz (doména 1. řádu), ale když si vyrobíte sám stránky např. přes Webnode, tak by ta adresa potom byla www.penzion.webnode.cz (doména 2. řádu). Můžete si ty stránky i sám udělat a vlastní doménu si koupit později. Také záleží na tom, jestli ty stránky zvládnete udělat, resp. jak budou složité a obsažné (profíka můžete vyhledat později). Zdravím!
Pokud chcete inzerovat pronájem domu, svěřte to profíkům. Vlastní stránky jsou super, ale musí je někdo spravovat, aktualizovat - musí žít. Minimálně rezervační systém je nutné kontrolovat, stejně tak vzkazy, mejly, hodnocení spokojenosti. Je stovky stránek, na které jdou zájemci o ubytování jako první, bez pomoci se vaše stránky rozpustí v metrixu.
v ČR třeba: interbohemia.cz/...
nebo cr.chaty-a-chalupy.cz/...
případně světový TOP portál: booking.com/...
ronyx: dobré postřehy z praxe ale trochu mě zaráží - název domény. Osobně jsem název domény neřešil už minimálně pět let a hledat ji na vyzitce je archaismus. Jakoukoliv (solidní!) firmu mi najde vyhledávač a to i (narozdíl od názvu domény) v případě, že se ukliknu nebo zkomolím název. Jenže, aby se o nich vyhledávače dozvěděly, musí se někdo starat. Náklady na provoz stránek,s doménou prvního řádu, kde bude zpětná komunikace (výběr volných termínů, nějaký ten feedback a vzkazníček) určitě nikdo neudrží na pětistovce za rok, tomu prostě nevěřím. Ano, pokud někdo vyexportuje statickou stránku z Wordu, kde bude pár fotek, telefon a mejlovka na seznamu ...možná. Takové webovky jsou ale úplně k ničemu a pokud se nedostanou ani do těch vyhledávačů, je lepší rozdat letáčky
Od konce - v cenách za výrobu a hlavně za provoz (správu) se přiznám, že přehled téměř nemám - platím jen doménu (domény) a hosting, ostatní mám protislužbou. Stránky mám téměř statické, s občasnými malými změnami. SEO nějaké udělané bylo (návštěvnost cca 2 měsíce od zřízení byla 5, ale i 15 návštěv denně, což na malého živnostníka s omezenou regionální působností asi není zcela špatné dle údivu správce stránek).
K doméně - já nad doménou vyjadřující tzv. vše (poměrně široký rozsah působnosti) přemýšlel skoro 2 roky. Dnes používaný název oboru je samozřejmě obsazený, takže jsem hledal jiný. Nakonec jsem použil dříve běžné pojmenování této činnosti, ale bohužel mne nenapadlo nic "moudřejšího", než do domény dát také název města, což se záhy ukázalo jako chyba (činnost se velmi rychle rozrostla i mimo toto město, takže to mátlo). Takže jsem vymyslel doménu "činnost - jméno" a na tu se to teď přesměrovává. Tzv. starým zákazníkům je to jedno - mají číslo, znají jméno, ale ty potenciální nové (i když většina jich je zatím na tzv. doporučení - nikdy bych nevěřil, jaký to dokáže mít dosah) to musí zákonitě mást, protože to většinou nejsou lidé s bravurní znalostí internetového provozu, takže když si zadají nějakou doménu podle vizitky a skončí jinde (na jiné doméně), je to prostě matoucí a špatně.
Letáčky - letáčky fungují (podle zkušeností známých) minimálně a vyjde to poměrně draze vzhledem k účinnosti (stejně jako reklamní inzeráty), takže sem si vymyslel jiný způsob prezentace za podstatně menší náklady (ale to už jsme mimo téma).
Web mám hlavně proto, když někdo nový se dostane k potřebě vyhledat mé služby a zapamatuje si název firmy, tak aby se mohl podívat, co a jak dělám a nabízím. Takže zatím fakt jen spíš statická prezentačka, i když do budoucna jsou i ještě nějaké další plány s webem.
K otázce tazatele - web penzionu má už ze své povahy činnosti jiné úkoly než mám já. Ano, dobře zpracovaný web pro pronájem ubytování je asi docela věda, nejsem člověk moc cestující, ale když sem něco hledal, většinou jsem to na webech ubytování nenašel, případně tam bylo "zadejte se poptávku", což se mi vzhledem k tomu, že jsem třeba byl jen zvědavý, moc nelíbilo. Známý takhle pronajímá chatu jako celek, má dobrou doménu a web mu dělal amatérsky syn. Má tam ale opravdu snad všechny info a taky má téměř celoroční plnou obsazenost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.