Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Počítač občas úplně zamrzne

Od: vlk95® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

mám takový stálý problém. Již asi 3/4 roku se mi náhodně stává, že PC zamrzne. Zamrzá ale totálně a vydrží tak i hodiny. Jediné co pomůže je reset tlačítko. Pokud hraje hudba, tak zamrzne i ta a neustále hraje poslední tón. Dnes jsem natočil i krátké video jak vypadá PC když hraje hudba a zamrzne.

Odhaduji to na nějakou hardwarovou chybu, protože jsem nedávno vyměnil jeden HDD na kterém byl WIN a tudíž na novej instaloval widnows uplně znova. Taky jsem měnil dvoujádro za čtyřjádro. Problém je stejný před změnou i po změně.

Zbývá už tedy jen grafická karta, RAM paměti nebo sama základní deska. RAM žádné jiné nemám a na zkoušku je kupovat nechci. Grafickou kartu teoreticky mám, ale přeinstalovávat všechny ovladače kvůli jiné kartě se mi na zkoušku nechce. Navíc je to nepravidelný problém. Někdy 3x za den jindy 1x za měsíc. Stává se, že se někdy zasekne i se zvukem viz video jen na vteřinu a zase pokračuje dál jako nic. Jindy ale zamrzne uplně a už neodmrzne. (zkoušeno čekáním 3,5h)

Nečekám, že řeknete "Jasně to je tohle a tohle a řešení je takové". Čekám spíše nápady a rady od zkušených, kteří už podobný problém viděli a tuší co jej dokáže způsobit. Já osobně si myslím, že to může způsobit zapsání do chybné části RAM. Ale to je jen osobní tip. Všem takovým díky.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Možností je neomezeně, mě se třeba sama hýbala a klikala myš, za dva týdny odešla základní deska. Po výměně se to už nestávalo. Také může být na vině PC zdroj, který dává proud kolísavě.

Jako první pomoc je vždy nová instalace Windows a pak výměna komponent. Nemyslím si, že tohle půjde analyzovat předem a jít na jistotu na první dobrou.

To nejmenší: nechával bych si zobrazovat °C komponent někde v rohu a ve chvíli seku se kouknul jestli není některá moc přehřátá. (např SpeedFan).

Počítač občas úplně zamrzne

hodnocení

0x

V první řadě je nutné znát teplotu CPU. Jak už napsal @clayman, Speedfan umožňuje její zobrazení na hlavním panelu, takže je neustále na očích. Grafickou kartu bych moc nepodezíral. Mluvíš o RAMkách - jednak se dají otestovat (Memtest, Goldmemory apod.), a také můžeš vyzkoušet každý modul samostatně. Tak bys mohl poznat, zda to dělá některá RAMka. No, a nakonec základní deska a bohužel se k její závadě na základě tvého popisu přikláním nejvíc. ZD bohužel nijak neotestuješ.

hodnocení

0x

Nejdřív zkontrolujte teploty. Jsou na to různé programy, já používám třeba AIDA64.
Tipoval bych ale vadný zdroj nebo základní desku.

hodnocení

Díky za reakce. Teplota je v pořádku. Vždy byla. Také jsem ji měl zobrazenou u hodin, protože jsem kupoval v číně chladič na to nové čtyřjádro a sledoval zda to uchladí. Teplota CPU, GPU ani základní desky nejde nad 60 °C. Chtěl jsem zkusit nějaký memory test, ale zalekl jsem se složitosti spouštění v dosu apod.

rv*
hodnocení

0x

Zkusil bych datový kabel od HDD přehodit do jiného štekru.

vykuk*
hodnocení

0x

Zdravím, po dobu letních měsíců bych to neřešil, neboť tím zamrzáním by vám mohl zpříjemnit klima v těchto parných dnech.

Po poklesu průměrných denních teplot pod únosnou hranici bych přeinstaloval systém a použil nejnovější stažené ovladače k daným komponentám. Pokud by problémy nadále trvaly, hledal bych v paměti , jestli se před zamrzáním něco nezměnilo v konfiguraci - nové komponenty, jiné ovladače ap. Dále hledat, jestli se něco neposrrralo - zkoušet vyměňovat komponenty, jestli vám nějaké použitelné/staré leží v šuplti či jiné staré bedně.

still10k*
hodnocení

0x

Zdravím, kdysi se mi něco podobného dělo, u mě to tenkrát vyřešila výměna sata kabelu k HDD.

Ale souhlasím s kolegy, tohle může způsobovat skoro cokoliv. Mějte rozum, ušetřete 400-500 a dejte to na diagnostiku do servisu. IMHO je to levnější, než pak kupovat nový komponent, který se díky odkládání řešení odporoučí do křemíkového nebe.

Nebo alespoň nebudťe liný a udělejte ten MEMTEST a zkuste vyměnit grafiku :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]