Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdvojka pro ethernet?

Od: lucka* odpovědí: 27 změna:

Dobrý den, ahoj všem :)

Mám asi zase další hloupý technický dotaz, ale přetahuji se s taťkou o internet, speciálně když jsem teď o prázdninách ,,pořád" doma.. Připojení máme přes ethernetový kabel a buď je to tak, že je připojený počítač v obýváku (taťkův) nebo můj u mě v pokoji, ale nemůžeme být na internetu oba. Taťka ač vysokoškolák, není zrovna technický tip :D a já také moc ne, tak mě zajímalo.. dá se koupit něco jako ,,rozdvojka" podobně jako u elektrických zásuvek? nebo je připojení dvou počítačů záležitost poskytovatele služby a musela by to zařídit ta firma a internet by nás vyšel dráž? Ta první možnost by mě potěšila :D

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lll*
hodnocení

2x

Rozdvojka je obyčejný rozbočovač, hub. Vy potřebujete síťový přepínač, switch, nebo směrovač, router s wifi (který switch obsahuje) využijete-li to. Poskytovatel internetu má nastavené podmínky připojení, podrobnosti tedy najdete ve smlouvě, ale úplata za služby není zpravidla zavislá na počtu připojených zařízení. Je-li to nějaký místní minoritní poskytovatel, je možné, že bude potřeba provést změnu nastavení síťového připojení.

lucka*
hodnocení

Děkuji, nějakou rozdovjku jsem našla také, zadat to do googlu bylo první co mě napadlo, ale ,,switch" jsem nehledala protože jsem nevěděla, že něco takového existuje :D Ale z toho co se tu teď dočítám, bude switch určitě mnohem lepší řešení než rozdvojka, takže děkuji za tip :)

Switch neee. Poskytovatel ti dává většinou jednu IP adresu a potřebuješ tedy ideálně wifi router. Na WAN rozhraní dáš IP poskytovatele a na LAN a wifi straně to bude svištět. Výhodou je, že si oddělíš domácí síť víc od poskytovatele. Nejlevnější použitelné wifi routery má TP-Link, jinak klidně ASUS, pslední dobou není špatný ani NETIS atd. Nějaká představa o ceně? Vejdeš se od cca 500kč

lucka*
hodnocení

No ani ne tak já, jako spíše taťka, ten to bude financovat a samozřejmě se mu nechce a nechce se mu to ani moc řešit, je pro něj jednodušší, když mi vypne net v pokoji :D ale ano, myslím,že kolem 500 kč by určitě dal..kolik nejvíc, to bych se musela zeptat. A omouvám se za blbou otázku, ale v čem je výhodné se oddělit více od poskytovatele? jak říkám, nejsem technický tip :D

Jde o to, že si doma uděláte svou vlastní síť včetně wifi a pro poskytovatele se budete chovat jako jedno zařízení. Nebude tam závislost s IP adresama, které dá a nebo nedá poskytovatel. Nu a o tom, že je to zase o krůček bezpečnější to je jasné :)

Stačil by i tento alza.cz/...

ladinpraha*
hodnocení

0x

Pro drátové připojení potřebuješ switch.

Např.: alza.cz/...

Nebo pro bezdrátové wifi router.

alza.cz/...

doplněno 12.07.17 19:00:

Maverick má naprostou pravdu. Ty se musíš jenom rozhodnout, jestli pětiportový switch, kam zapojíš drátem 4 zařízení nebo wifi router, kde můžeš bezdrátově připojit prakticky neomezený počet přístrojů.

Tak na takový ty domácí wifi routery připojí "teoreticky" max 254 zařízení, ale "prakticky" se to bude sekat už při pár desítkách. Možná iproto to většina wifi routerů má nastaveno defaultně na max tuším 25? klientů.

rv*
hodnocení

0x

A vy nemáte doma chytrý telefon? tablet? televizi? Pokud ano, tak je lepší si pořídit router s wifi a pevné počítače + televize do něj nastrkat kabelem a mobilní se k němu budou připojovat přes wifi. A kabel od poskytovatele se do routeru strčí do zdířky WAN.

uda1966*
hodnocení

0x

Ano jde, jmenuje se to Switch a zde třeba na Alze: alza.cz/...

Stačí koupit nějaký čtyř portový. Nebo zajděte někam do pc prodejny.

Fajn...a jak to uděláš když máš u 95% poskytovatelů jen jednu IP adresu?

lucka*
hodnocení

Vidíte, vlastně je třeba si uvědomit, že máme pouze jednu I.P. adresu, která je v obou počítačích stejná.. takže když si pořídím router, tak bude net fungovat v obou počítačích zároveň, ale poamleji? chápu to správně?

rv*
O rychlost se podělíte, ale ne tak, že každému klesne na polovinu, ale tak, že součet vašich rychlostí nepřekročí to, co máte od poskytovatele. Obvyklým užitím změnu nepoznáte. U nás je na web v jeden okamžik připojeno běžně 10 zařízení a žádný problém.

V každým počítači je jiná adresa, o to se postará router.

Internet ti za routerem bude fungovat zároveň a při běžným používání takřka stejnou rychlostí. Internet by byl pomalejší, kdyby jste oba dva najednou stahovali nějaký velký soubor.jinak se to moc neprojeví.

mot
pokud ale dobre ctu, tak nikde neni uvedeno, jak je pripojena k providerovi...klidne uz tam ten router muze mit, ani o tom nevi...

A měla by jen jeden výstup? Krom toho to sama píše, že má jednu IP, i když až jako reakci na odpověď, ale dříne než ty

Lucka- jasně, jedna IP, proto router- WAN je poskytovatel (jedna IP v jednom segmentu) a LAN a WIFI je tvá strana (drhá síť)

mot
muze mit treba wifi a router na strese,do bytu jenom jeden kabel...muze mit cokoliv:)

Tak znovu, přijde ti tohle na připojení za routerem, který může konfigurovat?

Vidíte, vlastně je třeba si uvědomit, že máme pouze jednu I.P. adresu, která je v obou počítačích stejná.. takže když si pořídím router, tak bude net fungovat v obou počítačích zároveň, ale poamleji? chápu to správně?

Lucka- každé zařízení musí mít vlastní IP, To co máš teď nastavené na PC tak nastavíš na WAN stranu routeru a pc necháš automaticky. Jak začíná IP pc teď? Doufám že to to není 192.168.x.x

Tak jsem to zkusil, mám zapnuté 2PC, připojené kabely přes router a, světe div se, oba mají stejnou IP adresu - 176.XX.115.222. Což je s rozbočovačem to samé. Zkusíte to ještě jednou?

doplněno 11.07.17 09:29:

@mot: Bez komentáře...

mot
a za domaci ukol si zopakujete rozdil mezi verejnou a privatni ip...

No jistě, přes router a IP vidíš nějakou veřejnou, kterou má třeba X lidí. Ani nejspíš nepůjde o IP, kterou máš na routeru, ale bude NATovaná u poskytovatele. ALE PC má vždy unikátní IP na síťové kartě.

Stačí?

doplněno 11.07.17 12:15:

P.S. mezi switchem a routerem je docela postatný rozdíl

lucka*
hodnocení

Nn ip. mám jinou, jen čistě pro zajímavost, co je na té kterou jste uedl špatného?:D Jinak pokud se podívám do nastavení, tak v jednom i ve druhém počítači máme stejnou IP. to Vám odpřísáhnu. Připadalo mi logické, že kvůli tomu nemůžu mít internet v obou najednou..

Ještě si asi ujasníme jakou IP kdo myslí. Takže start, spustit, cmd, potvrdit a pak napsat IPCONFIG /ALL
Co je za ip u síťové karty?

Přes co zjišťuješ IP?

lucka*
hodnocení

Tak to je na mě trochu moc, berte ohled na to, že jsem jen mladá blondýnka :D Jediný způsob, jak zjistit IP adresu který znám, nebo ji zadat, je že dám nastavení, síťivá připojení, tam rozkliknu ikonku ethernet a pak dám ,,podrobnosti".. a když sem musela minule zadat číslo IP, protože se mi Bůh ví proč prostě vymazalo a trvalo mi,než sem zjistila, že mi nejde net kvůli tomu (čekala jsem, že je to kvůli bouřce u poskytovatele třeba) tak jsem vlezla ještě do nastavení ,,vlastnosti" a tam to pak zadávám přímo, adresu včetně masky atd. mám tady na papírku pro jistotu :) A úplně stejnou, kterou mám já tady, tak funguje i na druhém počítači, že má každý počítač ještě nějakou ,fyzickou" která je pro něj uplně unikátní jsem doteď netušila, musíte na mě v tomhle pomalu :D Jinak mám tedy Win 10.. to jen pro úplnost..

jirka20
Tu adresu co zadáváš do PC,bude potřeba zadat do routeru,za kterým pak můžeš provozovat více počítačů bez jakéhokoliv zadávání(je nutno přepnout na automatiku).
To co se probíralo v ostatních příspěvcích jsem raději ani nečetl.Na switch a rozdvojku zapomeň.Chtěj wifi router...
Vždyť jo. Pokud přepínáš internet mezi počítači přehozením kabelu, tak musí být oba počítače nastavený stejně.
Když si dáš router, tak to nastavení co máš v kompu, musíš dát do routeru a kompy dát na automat.
Pak bude IP adresy počítačům (noťasům, telefonům a všemu ostatnímu) přidělovat router a ten přidělí každému přístroji prostě jinou.

No to zjistíš stejné info jako jsem psal já. Hele blondýnko fyzickou adresu do toho nepleť, tak je většinou nazvaná MAC adresa a evidentně podle MAC připojení nemáš, když ti jde na dvou strojích a pochybuju, že ji někdo klonoval :)

Tak tuhle IP musíš pak nastavit do routeru a oba pc budou muset přenastavit- získat IP automaticky, ale to až s routerem.

Nastavit router nebude složité, můžeme to pak projít a nebo se pěkně usměj na nějakého kluka, který o tom něco ví a výsledek bude stejný *smich*

lucka*
hodnocení

Dobře, děkuji, rozhodně dám vědět, až nějaký konečně seženu :D Ale snad v průběhu tohoto nebo příštího týdne by to mohlo být, uvidím, jak se taťka rozhoupe, ,,bude muset" přispět, aby měl svůj klid a net jen pro sebe, chudák :D Ale děkuji za všechny rady, mám zase o něco větší rozhled :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]