Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Grafika, kam dát přídavný chladič ve skříni?

Od: jaromir83* odpovědí: 17 změna:

zdravím, s grafikou GTX970 se mi chvílemi na několik vteřin začnou sekat hry, mám podezření na přehřívání (se slabší grafikou se nic takového nedělo), kam mám umístit v casu přídavný ventilátor/chladič, kam má foukat ve skříni? díky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Máte své podezření něčím podloženo?

Není možné, že sekání je třeba díky RAM, HDD, procesoru, on-line-WIFI, zapraným systémem... atd?

doplněno 26.06.17 20:39:

Pokud problém byl před reinstalací a je stále i po nové instalaci, může být problém v HW. Ale například ve zdroji počítače... nebo v desce, ramce atd...

Větrák je to poslední, co bych řešil. Potřebujete prozkoumat komplet HW, jeho vzájemnou kompatibilitu a pak řešit problém.

doplněno 27.06.17 15:34:

nvidia.com/...

ale stejně si myslím, že problém bude jinde... nechcete sem dát třeba konfiguraci PC? kompletní - třeba přes program SPECCY a mrkněte se na zdroj- název, ...

hodnocení

0x

Podezření není realita, napřed tu teplotu změř a pak začni případně uvažovat o nápravě.

Na měření je dobrý HWMonitor.

doplněno 26.06.17 16:29:

@jaromir83: Pokud se to děje i těsně po reinstalu, je to o důvod víc nevěřit v přehřívání. V první řadě nám prosím sdělte přesný typ procesoru a typ a kapacitu RAMek a také teploty procesoru a grafiky, změřené HWMonitorem. Do té doby je to věštění z křišťálové koule, nic jiného.

hodnocení

0x

Pokud máte skříň, která umožňuje přimontování více ventilátorů, tak je třeba se zamyslet jakým směrem by měl proudit vzduch. Není to jen o připojení ventilátoru, ale hlavně o tom jakým směrem ho otočíte. V casu co mám já například se vzduch nasává zepředu (jeden ventilátor) a odvádí se ventilátory vzadu (1) a nahoře (2)*. Problém je v tom, že mi zadní odešel (dělal hluk) a tak jsem vzal horní, a dal ho do zadu. Nevím proč, ale musel jsem to otočit. * - původně byly horní nastavené na sání vzduchu. Ještě jsou díry dole na nasávání nebo odvádění, ale tam se mi myslím ventilítor nevejde.

Vy si musíte položit otázku kde máte díry na ventilátory. Máte je na bočnici nebo nahoře? Dejte tam co nejvíce ventilátorů. Jinak by na grafické kartě měl být ventilátor, který vzduch odvádí, přídavnými ventilátory ve skříni jen odvádíte vzduch aby se nehromadil.

Jestli to souvisí se sekáním hry ale neporadím. Nezdá se mi to pravděpodobné. Třeba má ta výkonnější karta menší paměť a proto se hra seká.

jaromir83*
hodnocení

výkonnější karta má větší paměť, děje se to i těsně po reinstalu windows

Ono to tak nemusí fakticky být. Já si taky koupil kartu s údajně větší pamětí, ale hra mi detekuje malou paměť. Byl jsem z toho ztracený, několikrát jsem psal na podporu hry ale za roky se nic nezměnilo, prostě mi snížili nastavení grafiky na nízké detaily, jako kdybych měl malou paměť. Prostě jedna věc je co se uvádí, druhá jestli není třeba porouchaná. Pak by měla menší paměť než je technicky uvedeno. Ale to jsem odběhl k jinému problému.

Ještě mě napadlo, že by taky mohlo dojít k nějaké kolizi mezi ovladači grafiky a něčeho jiného co má vliv na řízení spotřeby. Třeba je to nějaký softwarový bug.

jaromir83*
hodnocení

nemá někdo náhodou vyzkoušený jaký je nej ovladač pro GTX970 na win vista home premium 64bit SP2? z těch co jsem zkusil já mám nakonec 350.12

doplněno 27.06.17 16:02:

8GB RAM, CPU nejsilnější co existuje do 1115 socketu, čili i7-3770k

teploty
nové hry CPU 55C, 4xcore 75C
staré hry+přehrávání videa CPU do 40C, 4xcore do 60C (to samé při přehrávání videa)

teploty GPU teda zkusím zjistit

prosím, zkuste toto:

piriform.com/...

mimochodem - myslím si, že problém je ve vistách...

doplněno 27.06.17 17:28: 1) jestli můžu poprosit, rád bych viděl tu konfiguraci2) 1115 socketu, čili i7-3770k - možná to existuje, nevím... já vidím možnost LGA1155 - vidím dobře?3) vista home ... nejhorší systém všech dob, snad ani 3.11 nebyl tak stupidní... - co tak koupit si licenci za pár korun? Už se dá sehnat "druhotná licence"za 140,-Kč. Koupíte W7 profesional, nainstalujete, aktivujete, převedete na W10...4) jaký máte disk? SSD? - zjistil bych asi z té konfigurace... byl před reinstalací systému zformátován? CHKDSK?5) řešíte pořád jen "sekání, sekání, sekání"... neřešíte příčinu - od boku bych nestřílel, ale větráček za stovku to nezpraví !
doplněno 27.06.17 18:43:

Tak teploty jsou evidentně naprosto v pořádku...

W10 se mohly sekat díky nekompatibilním HW, možná nepodporují starší verzi procesoru nebo se jim nelíbí něco jiného...

Máte jen jeden slot RAM nebo více? Single channel bych viděl jak špatné ramky nebo třeba jen špatně vložené ( asrock.com/... - 4 sloty) případně v biosu nastavení .. to asi přes net nezvládmeme dořešit...

řešil bych takto:

- ovladače na visty dejte nové - viz. odkaz

- proveďte kontrolu disků, zejména systémového disku přes správce "vlastnosti-nástroje-zkontrolovat"

- mrkněte se na přesný název RAM - pokud máte 2/4 kusy, zkuste zjistit kompatibiltu s deskou a možnost dual channel

- pročistěte si počítač od svinstva a starých souborů - ccleaner, adwcleaner, v nouzovém režimu si projeďte ESET-Online

- vypněte automatické aktualizace

To vše bych udělal, a pak zkusil znovu...

Pokud nepomůže, dal bych do servisu nebo rozprodal některé kousky a koupil část nového HW.

Grafika, kam dát přídavný chladič ve skříni?
jaromir83*
hodnocení

sekání se děje i v starých hrách, které CPU zahřívají stejně málo jako přehrávání videa. stará grafika GTX 760 se chovala konzistentně, hry se prostě sekly když bylo moc detailů na obrazovce, u nové graiky někalikavteřinové sekání dost náhodně (i když jen cca 1x za den). která nejlepší grafika by teda jela bez problémů na mých vistách (i v Xfire/SLI) prosím? díky

jaromir83*
hodnocení

1 ) takhle to vypadá při hraní UT3

s9.postimg.org/...

2 ) sckt1155, to byl překlep

3 ) win10 když se rozbily po třetí během půl roku tak už je znovu neinstaloval, visty musím/chci mít kvůli volantu+starším oblíbeným hrám

4 ) SSD ne, není potřeba na starší hry

doplněno 28.06.17 09:26:

ve win10 si nejsem jistý jestli se grafika takhle chovala, měl jsem je naposled někdy před rokem. zdroj jsem měnil 1x, nemělo vliv, RAMky jsem vyndal vyčistil, nemělo vliv. sekání her začalo v den koupení silnější grafiky

doplněno 28.06.17 09:39:

autom. aktual. (služba windows update) vypnuto odjakživa, windows defender služba b mohla způsobovat sekání? vypnu

" pročistěte si počítač"grafika se takhle chová i na naprosto čisých nových vistách v den reinstalu win

ovladače na základovku teda zkusím znovu instnout, ostatní taky, uvidíme

sekání her začalo v den koupení silnější grafiky tak od začátku chápete problém - problém je v nové grafice... a teď jde o to, zda nová grafika je v pořádku (otestuje se v jiném PC) nebo zda je problém v konfiguraci. Kombinace desky, procesoru, ram, ZDROJE (stále neznáme typ RAM, zdroj... ) - jestli máte řádně zapojeno podle potřeb grafiky...Jistota je, že větráček je zbytečný a tu stovku za přídavný větrák můžete využít jinak. Ty ovladače na vista jste si aktualizoval?
doplněno 10.07.17 09:32:

můžete zkusit specializovaný web-poradnu - třeba viry.cz nebo zive.cz

na první je Ruda expert, ale info může trvat dny a nemusí mít vždy pravdu a předpokládám doporučení přejít z VISTA na "normální" OS.

na druhé je expertů mraky a reakce do minutky... a s 99% pravděpodobností se vám budou vysmívat, že VISTA jsou dávno za zenitem a máte jít do W10... no a celkem vulgárně tam oslovují jak sami sebe, tak tazatele, na druhou stranu jsou to IT maniaci, takže jejich doporučení můžete brát vážněji...

Za mne jsem se už vyjádřil a opakovaně žádal aktuální konfiguraci - bez které vám neporadí NIKDO !

Ty teploty jste sledoval ještě před zakoupením nové grafiky? U toho procesoru je uvedeno

DTP: 77W .

Ve srovnání s mým FX 3600 (osmijádro), který má 120 W bych očekával nižší teplotu CPU. Co tam máte za chladič, je to od výrobce nebo jste si koupil nějaký speciál? Já mám speciál a teplotu mám 35°C - (léto, večer). Ani při hraní her to moc nevyskakuje. Ono mi to jede na 50% výkonu jednoho jádra, žádný výpočty teď CPU neprovádí.

To vaše topí jak kdybyste měl Pentium 4 2.4 GHz (to jsem měl, a měl jsem tam podobné teploty co uvádíte). To byla technologie z roku 2004 (nebo starší!).

Nevím co snese váš procesor, ale podle DTP hádám že to snese. Ale pro mě je prostě 75°C moc.

Předpokládám že buď máte špatně nasazený procesor (zastaralá pasta, chce vyměnit) nebo zanesený chladič. Nebo prostě slabý ventilátor a špatné odvádění tepla ze skříně. Možná kombinace všeho. Investice do odvodu tepla se rozhodně vyplatí a to i do té pasty a do vyčištění chladiče.

Třeba ta grafická karta "nemá ráda" takové teplo ... Třeba u disků, což je zase jiná technologie, ale tam se považuje tak cca 35°C jako maximum. No tak určitě bych v první řadě řešit odvod tepla a pak až kartu.

jaromir83*
hodnocení

75°C? CPU píše 59°C při hraní her. přijde mi že se to zlepšilo po doinstalaci těch MoBo Vista ovladačů a vypnutí Windows Defender služby v msconfigu, díky. které msconfig služby ještě můžou prosím krom Windows Defender a Windows Update způsobovat problémy (snížení FPS) ve hrách? díky

To nevím, založil bych na to novou otázku ohledně FPS a výkonu ve hře.

jaromir83*
hodnocení

to jsem kdysi udělal, bez odpovědi poradte.cz/...

jaromir83*
hodnocení

teď se mi to zas párkrát cuklo při hře, může to být i levným zdrojem? napadá mě že pár týdnů po koupi nové grafky jsem tam dával i nový levný zdroj. co za zdroj aby fungoval, aby utáhl výhledově s tímto CPU i dvě grafiky (GTX1080SLI)? nějaký dražší 700W? díky

czc.cz/...

doplněno 11.08.17 14:06:

hmmm, to už bych viděl na problém s procesorem a ram - ale hlavně, že už víte, jak na potvoru :)

jaromir83*
hodnocení

tak to vypadá že stačí důsledně neALT-TABovat během hraní. starší grafika ALT-TAB zvládala normálně, nová asi ne

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]