Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nový NTB - záloha instalace OS?

Od: miriam* odpovědí: 5 změna:

Mám nový Notebook, součástí je předinstalace OS, instalační CD se již nepraktikují dávno. Jakým způsobem se případně provádí přeinstalace systému?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Přesný postup najdete v Návodu k notebooku. Žádné extra rozdělování HDD není potřeba, na HDD už je předinstalovaný oddíl, který při přeinstalaci použijete právě podle Návodu.

doplněno 25.06.17 17:30:

@jmlc: Přímo v dotazu je uvedeno "ntb s předinstalovaným OS". Jinak každý normální uživatel PC/ntb si před přeinstalací samozřejmě dělá zálohu. Takže o tom už se ani nezmiňuji.

Je pravda, že každej normální uživatel si před reinstalem udělá zálohu. Bohužel, asi většina uživatelů není normální, neb moc lidí, alespoň těch co znám, si zálohy nedělá.
Ovšem pro tazatele, u každý značky se to dělá malinko jinak.

hodnocení

0x

disk rozdělíte na více disků, podle OS jsou různé postupy se stejným výsledkem. Pro zálohu OS dáte na cca 100GB (pro jistotu) - v nastavení windows od W7 výš je pak možnost zálohování OS.

Při problému se zpuštěním pak můžete obnovit z této zálohy.

Také jsou různé programy na zveřejnění teoreticky uschovaných čísel - při zapsání čísla licence se teoreticky dá aktivovat z netu stáhnutá verze...

doplněno 25.06.17 17:23:

@satam - tovární nastavení a přednastavená záloha je jen v případě, že NTB byl koupen se systémem. Já mám NTB zaoupený bez OS, instalaci jsem si provedl sám.

doplněno 25.06.17 17:24:

Ale tovární nastavení smázne vše - záloha může být třeba na měsíční bázi - neztratí dlouhé měsíce aktualizací...

still10k*
hodnocení

0x

Mám rád čistý systém bez bloatware, proto nepoužívám funkce Recovery, ale využívám True Image.

Můj postup je následující: provedu čistou instalaci systému, nainstaluji ovladače, nainstaluji aktualizace a provedu nastavení systému.
Pak vytvořím kopii systému (resp. disku) pomocí programu True Image. Tuto kopii ukládám na záložní disk, třeba NAS nebo externí přenosný disk, podle možností. Ale vždy je na jiném fyzickém disku než systém. Případná obnova systému je pak rychlá a bezproblémová, je to záležitost na 10 - 15 minut, záleží na rychlosti zařízení (disků).

krtek66
hodnocení

0x

stáhnout instalační soubor přímo ze stránek microsoftu a udělat bootovací USB flash.. popř. pokud má ntb samostatný oddíl na disku, kde je image pro obnovu tak z něj (to je však největší chujovina co jsem kdy vidě)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]