Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Notebook se asi přehřívá

Od: dkyer odpovědí: 10 změna:
Ahoj,
Muj notebook se asi po dvaceti minutach provozu sekne a musim ho na tvrdo vypnout. Notebook jsem proto rozebral, vycistil ventilator od prachu a vymenil teplovodivou pastu na chipsetu a grafice. Preinstaloval jsem i Widle. Ale zavada se stale opakuje. Notebook se vypne i pri mensi zatezi (sledovani videa na YT). Je to Acer 5745G a je asi 8 let stary. C by to jeste mohlo byt? Myslite, ze by mi mohla pomoci chladici podlozka?
Diky
:)

Notebook se asi přehřívá

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podložka nepomůže ani omylem. Je ten chladič po přepastování správně smontovaný? Když nainstaluješ check soft (třeba Speccy), kolik ukazuje teplotu na pupenu, desce a HDD? Tvůj popis sedí na teplotu ale taky už mohl způsobit nějaké škody, třeba teplem prohnutou desku a pustil některý spoj

hodnocení

2x

Stáhni si HWMonitor (třeba z www.slunecnice.cz) a podívej se na teploty CPU, grafiky a chipsetu. U ntb se obvykle pohybují někde mezi 40-50°C. Jestli nelezou k 70°C a výše, je vada jinde a chladicí podložka ti nepomůže.

doplněno 25.06.17 08:06:

@skyer: Mně když hřeje ntb víc, než je zdrávo, tak docela pomůže, když ho na zadní strane, pod panty displeje, nadzvednu a tak 2cm vypodložím. Větráky totiž nasávají zespodu, kde je při ležícím ntb jen úzká štěrbina. Tím, že jej nadzvednu, zlepším přístup vzduchu a teploty jdou i o více než 10°C dolů.

Při tom podkládání dej pozor, ať se ti nepovede zakrýt nasávací otvory!

skyer
hodnocení

Tak na grafice i na procáku mam při hraní CS:GO 90 °C. Nutno dodat, ze ted se zatim nevypnul... Větráček se točí, cítím na dlani, jak fouká ven horkej vzduch.
Notebook se asi přehřívá #2

Souhlasím se @Satam. Taky si podkládám ntb jak můžete vidět na fotce, aby se nepřehříval. Mám tam tak 3 cm místa, a je to na pohodu. Když to stojí jen na těch malých nožičkách, kór v těchhle teplech, je to na prd.

Notebook se asi přehřívá #3

hodnocení

2x

Tak to máš blbě složený, oprav to ... 90 stupňů je za hranou, normál je 40-50 v těchto vedrech 60. Starou pastu jsi očistil dobře, nezůstal tam nějaký hrbolek? Chladič se musí perfektně dotýkat, kontroluj bez pasty. Pak napastovat a důkladně přitisknout, aby se dotýkala celá plocha. Stejně tak u čipu grafiky! Zatím to vypne elektronika, když je přetopeno, ale jak se vyhřeje čip nebo prohne deska, můžeš to opatrně vyhodit do popelnice to by byla škoda.

skyer
hodnocení

Ok, dám na tvá slova. Znova vlezu dovnitř a přepastuju to. A asi koupim i novou pastu, tenhle kelímek mam už asi 20 let. :D Děkuji. :)

Nevyhazuj peníze za bůhvíjakou pastu. Už jsem o tom psal i tady, sežeň v rybářských potřebách silikonovou vazelínu na rybářské vlasce, je lepší, než všechny superpasty. Vím, o čem mluvím, používám ji už skoro 50 let, od doby, kdy jsem začínal stavět NF zesilovače. Má jednu obrovskou výhodu: Nikdy neztvrdne jako většina těch superpast.

Podstatné je pečlivě očistit plochu CPU i plochu chladiče tak, aby tam nezůstal ani drobeček staré ztvrdlé pasty a chladič dosedl na CPU celou plochou. Možná mi nebudeš věřit, ale udělal jsem si doma test, jak se hřeje CPU s pastou, silikonovou vazelínou a úplně nasucho. Naměřil jsem přesně to, co jsem čekal. Pasta a vazelína skoro žádný rozdíl (1°C nepovažuji za statisticky významný), pečlivá montáž nasucho - teplota o 2-3°C vyšší, než s pastou. Myslet si můžeš, co chceš, ale tyhle hodnoty jsem naměřil.

skyer

Tak lidi, znova jsem ten toťas rozebral, přepastoval jsem to o mnoho pečlivěji a už to funguje jak má. :) Děkji za všechny Vaše rady a tu silikovonou vazelínu si budu určitě pamatovat. DÍKY DÍKY DÍKY. :)

SNAD BUDE HAJZLÍK JEŠTĚ PÁR LET SLOUŽIT. :)

chizuru*
hodnocení

0x
Nevím přesně, jak to je u tohohle modelu, ale stává se, že prach většinou není v samotném chladiči, ale usazuje se mezi chladičem a ventilátorem a tak je třeba je od sebe oddělit (někdy bývají přilepené k sobě lepicí páskou) :)
skyer
hodnocení

Ahoj, tohle vím. Bývá v těch místech občas hotovej ,,prachovej filc". :) Tohle jsem sčekoval.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]