Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám stolní PC-WIN10 a k němu napojený TP-LINK a používám WIFI po bytě. Spíše to WIFI používá občas návštěva nabo občas používám na televizi.
Internet mi jde kabelem - Síť Ethernet. Z krabičky internetu mi jde jeden kabel do krajní ( modré ) zásuvky.
Vedle této zásuvky jsou další 4 žluté zásuvky. Ze žluté zásuvky mi jde kabel do počítače.
Chtěl jsem zkusit vypojit router TP-LINK, tak jsem ten kabel co jde do modré zásuvky z internetu zkusil zapojit hned do PC, předtím jsem ten kabel vysunul z routru z modré zásuvky a ten kabel ze žluté zásuvky jsem z routru a PC odpojil.
Zkusil jsem to proto, že se mi občas ( 3x za týden asi ) stane, že mi nejde s routrem internet-ukáže se mi žlutý trojúhelník- internet není k dispozici. Nějaké DNS se nepřipojí.
A nyní můj dotaz : Když jsem odpojil router + zapojil jak píši, tak mi internet nešel vůbec ani po restartu PC.
Tak se ptám, proč tomu tak je. Myslel jsem si, že když vyřadím router, tak mi bude internet síše "chodit".
Slyšel jsem, že se prý může stát, že jsou již součástky v routru starší, proto ty problémy s internetem můžou být.
Je to pravda?
Musí se změnit nějaké hodnoty - někde - v routru? - nebo PC? - když bych chtěl router vyřadit od PC?
Děkuji za případné nápady či rady.
Jsem jen trochu lepší uživatel, tak tomu moc nerozumím, ale podle návodu dokáži celkem i něco snadnějšího zvládnout.
Realtek PCIe GBE Family Controller
jak píše @maverick : musíte získat IP adresu, masku a bránu. Pokud to nemáte někde na papírku napsané, nebo to není na smlouvě, můžete zkusit se připoojit k routeru a vyčíst to z něj. V počítači klikněte na "start" neboli vlevo dole na vlajku a napište CMD a stiskněte enter. Spustí se černé okno příkazového řádku, kde napište přákaz IPCONFIG a odešlete enterem. Vypíše to spousty údajů, ale vy dohledejte Výchozí brána. Opište si tuto IP adresu a napište ji v internetovém prohlížeči do adresního řádku (místo třeba www.seznam.cz) a spusťte. Měla by se načíst stránka s přihlášením do vašeho routeru. Pokud bude ve výchozím nastavení, nejpíše budou přihlašovací údaje admin s heslem admin. Po přihlášení hledat sekci WAN, případně nějaké settings, network, status, zkrátka něco viz obrázek, kde si tyto údaje o IP, masce a bráně opíšete a pak v nastavení síťového adapteru ( Start -> napsat NCPA.CPL -> enter -> připojení k místní síti -> pravé tl.myši ->Vlastnosti -> Protokol IP verze 4 -> Vlastnosti -> a zde vyplníte IP, masku a bránu, co jste si opsal. Pak stačí kabel vyndat z modré zásuvky (WAN) a píchnout rovnou do PC.
nyní mám : získat IP adresu DHCP automaticky.
Mám dát : použít následující IP adresu?
Co mám napsat do prvního řádku?
IP adresa : 192.168.0.1 nebo 192.168.1.101?
Maska podsítě : 255.255.255.0?
Výchozí brána : 192.168.0.1?
Když nakonec všechno dobře s pomocí vyplním, ...
... Pak stačí kabel vyndat z modré zásuvky (WAN) a píchnout rovnou do PC.
A internet mi pak půjde bez routru - předpokládám.
A kyž nechám kabely jak nyní jsou, tak mi také poběží internet?
Jde mi o to, aby byl internet nezávislý na routru. A záviselo jen na mě, zda chci v zapojení router nebo ne.
Když bych nechtěl router, tak bych ... Pak stačí kabel vyndat z modré zásuvky (WAN) a píchnout rovnou do PC.
V opačném případě bych dal kabel z PC zase do WAN.
Potom následuje - získat DNS automaticky - což mám nastaveno nyní.
Mám dát použít adresy DNS?
Co mám napsat do prvního řádku - obdélníku a co do druhého obdélníku?
Děkuji za trpělivost se mnou. Myslím, že už se blížím k výsledku.
Do routru se dostanu lehce, mám to zde napsané v sešitě, když mi to nastavoval poskytovatel. Stačí napsat 192.168.0.1, pak heslo a je to.
Poskytovatele připojení je WAN. Tam máš jasně Dynamic IP, tak by ti to mělo běhat rovnou při přepojení. Leda by poskytovatel hlídal MAC adresy.
Zkus to přepojit bez routeru a po chvilce dej start, stustit, cmd a do příkazového řádku napiš IPCONFIG /ALL a hoď sem výpis. Zajímá mě co tam bude u ethernetu
přepojit bez routeru - to není jen tak, potřebuji k tomu více času na ty kabely, nyní nemám čas, tak později. Ke kabelům má špatný přístup.
Tak jsem přidal i výpis s internetem.
Bez internetu mi to píše-při poradcích při potížích : Adaptér Síť Ethernet nemá platnou konfiguraci protokolu IP.
Zde je ten výpis.
Microsoft Windows [Version 10.0.15063]
(c) 2017 Microsoft Corporation. Všechna práva vyhrazena.
C:UsersDoma>ipconfig/all
Windows IP Configuration
Host Name . . . . . . . . . . . . : Hraba
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : Yes
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
Ethernet adapter Síť Ethernet:
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
Physical Address. . . . . . . . . : 74-D4-35-95-0B-00
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::8cff:bdf3:986d:b803%2(Preferred)
Autoconfiguration IPv4 Address. . : 169.254.184.3(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Default Gateway . . . . . . . . . :
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 259314741
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-1B-C9-EC-BC-74-D4-35-95-0B-00
DNS Servers . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1
fec0:0:0:ffff::2%1
fec0:0:0:ffff::3%1
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:
Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Síť – TP-LINK – s internetem :
=============================
Microsoft Windows [Version 10.0.15063]
(c) 2017 Microsoft Corporation. Všechna práva vyhrazena.
C:UsersDoma> ipconfig/all
Windows IP Configuration
Host Name . . . . . . . . . . . . : Hraba
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : Yes
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
Ethernet adapter Síť Ethernet:
Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
Physical Address. . . . . . . . . : 74-D4-35-95-0B-00
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::8cff:bdf3:986d:b803%2(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.101(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : úterý 17. října 2017 3:58:21
Lease Expires . . . . . . . . . . : úterý 17. října 2017 5:58:21
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 172.18.1.2
212.158.128.2
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:
Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:9d38:6ab8:38a4:297c:aa30:f50a(Preferred)
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::38a4:297c:aa30:f50a%12(Preferred)
Default Gateway . . . . . . . . . : ::
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 352321536
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled
Hmmm. A co když si zadáš údaje z WAN na síťovku? Podle tohoto opravdu nedostáváš IP, ale přitom i router je na DHCP. Opravdu se připojuješ na kabel, který je ve WAN routeru?
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.101(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . :255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : úterý 17. října 2017 3:58:21
Lease Expires . . . . . . . . . . : úterý 17. října 2017 5:58:21
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 172.18.1.2
Řekl bych, že v tom má tazatel absolutní guláš, protože dělá co nemá a nedělá, co mu radíme. O přepsání WAN údajů z routeru do počítače jsem tu psal už před týdnem. Navíc to zde řeší i v dalším vlákně a dokonce i na PChelpu, kde odpovídá (nedělá co má) rádcům stejným stylem. Triviální věc, jakože opsat tři čísla z routeru a přepsat je do nastavení v PC řeší 8 rádců na dvou diskusních forech několik měsíců...
Tak to zkusíme ještě jinak. Je Internet, pak nějaký jeho poskytovatel, pak jeho brána 192.168.1.1, na kterou se připojuje váš router s adresou 192.168.1.101, který routuje provoz do vaší sítě 192.168.0.1 (vaše brána) a má nastaven DHCP server, který dává adresy z rosahu 192.168.0.100 - 199. (Vše vyčteno z vašich obrázků) Jelikož jste v síti sám, tak jste dostal IP 192.168.0.101 , mobil dostane 192.168.0.102, návštěva 103 atd... Buď můžete nastavit jakékoliv zařízení ručně (staticky, teda když znáte volné IP a bránu) a nebo se spolehnetete na automatiku (dynamicky), která si to vyčte z DHCP serveru, pokud je zapnutý. Pokud chcete vyřadit router, musíte si vzít jeho IP a jeho bránu a přepsat k sobě do IPv4. Ale je to zbytečné, protože i váš router se připojuje na vzdálený DHCP server a vyžádává si informace dynamicky (wan connection type) Takže by mělo, ne musí, fungovat když vypnete "krabičku" s internetem a ten kabel, co vede z krabičky do modré zásuvky routeru vytáhnete a píchnete ho do PC. Pak zapněte krabičku. Chvíli počkejte a PC si v automatickém režimu musí stáhnout ty samé údaje jako kdysi router.
Pozn.: nevím, zda by to něco vyřešilo, ale na routeru bych v DHCP settings 1) bych snížil adress lease time ze 120minut alespon na 60 (jak často si má říkat o novou IP adresu) 2) na routeru bych změnil ty "divné" DNS servery a napsal tam třeba googlovské DNS 8.8.8.8
Tak jsem se konečně odhodlal a tučné hodnyty přepsal do PC. Zatím jde internet v pohodě.
Nějak ale nechápu, proč nejsou hodnoty stejné jako na WAN.
Žádná sláva. Odpojil jsem router a internet nešel podle těch tučných doporučených čísel, které byly jiné než ve WAN. Právě proto jsem se ptal, proč mám napsat jiná čísla než jsou ve WAN. Odpověď jsem na svoji otázku nedostal.Takže jsem napsal stejné adresy jako ve WAN, odpojil router a internet jde v pohodě.
Ve Wan mám 192.168.1.101
255.255.255..0
192.168.1.1
DNS 172.18.1.2
Ale podle @ maverick ze17.10
jsem do počítače napsal ty jeho tučné hodnoty 192.168.0.101
255.255.255.0
192.168.0.1
DNS 172.18.1.2
Vy ale píšete, že se mají hodnoty z WAN opsat stejné do PC. Tak nevím jestli to nechápu nějak špatně. Mám v PC ty tučné hodnoty od @ maverick nechat nebo jej mám změnit dle WAN? Internet mi s těmi tučnými hodnotami zatím jde bez závad.
Děkuji co bych mohl ještě udělat.
Zásadní je asi to jestli se dostaneš na router. Respektivě, kdo ho nastavoval?
Zjistit údaje k připojení lze i se smlouvy s poskytovatelem připojení. Pokud dávají statickou IP tak ji i píšou. A nebo to zjistit od poskytovatele
Až bude zjištěna ip, maska, brána a dns u připojení poskytovatele internetu tak můžeme řešit dál.
Vypadá to, že ti opravdu poskytovatelovo zařízení do PC nepřidělí adresy. Můžeš zkusit přepsat údaje z routeru (jeho strany WAN) do PC, jak ti píšou rádci výše. Může to pomoci, ale taky nemusí (pokud poskytovatel hlídá adresu MAC).
Nebo NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ můžeš zkusit změnit adresu MAC svého PC a nechat všechno ostatní nastavení na DHCP, jak to máš teď. Jak se ve WIN mění adresa MAC, to píšou třeba na wikihow.com/... . Ne, že bys špatným/nepovedeným zápisem MAC zničil počítač, ale třeba by ti PC až do napravení chyby nekomunikoval po síti vůbec. MAC ve svém PC měníš na MAC, jakou má strana WAN routeru, musíš to v něm někde najít.
Že se ptám i jinde, je jasné, protože více lidí, více názorů a hlavně ne každý mi dokáže různé postupy vysvětlit polopaticky. Už se mi to dříve osvědčilo, ptát se na různých místech na stejnou věc. Prostě od jednoho fóra jsem dokázal co bylo třeba, ale na druhém fóru jsem to nepochopil, jak bych měl. A přitom, každý mluvil a dával rady o jedné a též věci. Také mi často pomohlo si všechny odpovědi z různých míst spojit, pak jsem spíše pochopil co a jak. Ale nebýt více fór, tak bych často k řešní správnému i pochopení prostě nedošel. Vím, že je problém ve mě, protože hodně často se na fórech předpokládá, že tazatel ( jako já ) chápe základní pojmy a obraty, ale to je právě dost u mne problém. A ne každý kdo mi odpovídá to schápne a chápe mě. Kdybych všechno chápal, tak se na základní všci třeba přeci neptám. A vážím si všech co mají s lidmi jako já svatou trpělivost, opravdu to asi není jen tak s takovým človíčkem diskutovat.
Zde se bojím někam něco napsat - adresy a pod., protože nyní mi internet pouze občas nejde, ale mým špatným zásahem by mi také internet nemusel jít vůbec. Proto se přesně ptám kam co přesně napsat, ale myslím že se to nedá ani vysvětlit někomu jako jsem já. Nerad bych volal poskytovatele, že mi internet nejde, že jsem někam něco psal-měnil.
Už jej slyším jak říká, proč se v tom vrtáte, když tomu nerozumíte. A měl by pravdu. Myslel jsem zde, že dostanu přesně kam co zkusit napsat, ale bez nebezpečí, že mi internet nepůjde vůbec.
Myslel jsem to tak, že bych si opsal co kde bylo - čísla - a kdyby po čase zase internet se zasekával, tak bych změněné hodnoty vrátil na původní hodnoty. A takto bych pak mohl měnit i jiné věci.
Zatím jsem žádnou možnost zde takto nezískal.
Ta adresa 192.168.1.1 ------ zobrazí se internetové hodnoty od poskytovatele internetu, zkopíroval jsem dvě přílohy, kde jsou základní hodnoty připojení od poskytovatele.
Možná tyto přílohy třeba blíže vysvětlí - adresy - co a jak. Třeba bude zde mít někdo nějaký nápad co by se mohlo udělat, jak jsem psal, aby se ale nestalo že mi při změně nepůjde internet vůbec a budu musel volat poskytovatele.
Nemá cenu sem dávat nastavení nějakých jiných routerů z jiných sítí. Není to tak, že modré routery mají na konci adresy 2, šedivé 3, černé 7 apod. Ta čísla (vlastní IP-adresa, adresa brány, IP-maska a adresa serveru DNS) závisejí na konkrétní konfiguraci sítě a tu si určuje (u neveřejných částí sítě) správce sítě. Něco lze pak v zařízení (např. PC) částečně změnit, něco ne. Když se to nastaví špatně, nekomunikuje se. Takže, jak ti všichni říkají, podívej se, jak je nastavena strana WAN tvého routeru a nastav stejně PC, pak by mohlo PC "vypadat" jako router a mohlo by to fungovat. U tebe je nastaveno DHCP - to znamená, že všechna tato čísla routeru sdělí škatulka před ním (směrem k internetu). Jenže to ti nefunguje, protože možná tato čísla přiděluje škatulka podle adresy MAC (to je jedinečná hardwarová adresa síťového rozhraní ("konektoru"), zadává ji výrobce, někdy se ale dá uživatelsky změnit). Proto opakuji:
1) můžeš zkusit změnit adresu MAC v PC podle strany WAN routeru, pak už opravdu bude z pohledu nízkých úrovní sítě PC vypadat jako router a mělo by vše fungovat; nikdy jsem ale MAC ve WIN neměnil, takže nevím, kdyby se něco nepovedlo, jestli by se ve WIN něco nezadřelo, co by pak bránilo správné funkci i po navrácení původní MAC, doufejme ale, že jim to funguje.
2) můžeš zkusit nastavit ta IP-čísla v PC podle nastavení, jaké získá strana WAN routeru, pak by to taky mělo fungovat, pokud nekontroluje poskytovatel adresy MAC i za provozu, výhoda IP-čísel je ta, že je spousta uživatelů mění často a je tedy prověřeno, že Windowsům to zle nedělá (po nastavení správných hodnot (a při nejhorším ještě po restartu) vše funguje).
Další věcí je, jestli je problémový opravdu router, nebo třeba rušení připojovacího wifispoje apod.
Tak jsem se dopátral, že moje přijímací anténa wifi - je na střeše. Zároveň v nastavení funguje jako router. Mám tedy dva routery za sebou. Takže v příloze je moje nastavení, ne nějaké cizí, jak píšete. To by snad mělo pomoci pro to nastavení tak, aby při vyřazení routeru šel internet dále. Četl jsem sice návod na to nastavení, aby šel internet i bez routeru, ale pro mne je to stejně složité, tak nevím, jdu to dále znovu studovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.