Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
stáhnul jsem si film a teprve pak jsem si všimnul, že je to soubor MKV. Čím to jde přehrát a je lepší než AVI?
Děkuji
Dobrý den, přehraje to např. VLC Media Player a kvalita videa by měla být lepší, než v AVI. Zdravím!
V čem je lepší netuším, já žádný rozdíl mezi formáty nevidím. K přehrávání filmů i audio používám přehrávač VLC, který patří mezi nejlepší a je schopen přehrát téměř jakýkoliv formát. Je k dispozici zdarma na mujsoubor.cz/... Pokud je film na flešce a chtěl bys ho přehrát přímo na TV, ne každý přístroj tento formát podporuje.
AVI je už tak trochu po smrti. Jediné, co ho drží "mezi lidmi", je zvyk a kompatibilita. Z dnešního pohledu už prakticky žádné výhody ani kvality nemá. MKV je oproti AVI pokročilý multimediální kontejner, který dokáže pojmout téměř všechny běžné existující kodeky pro video i audio a je vhodný pro uložení videa ve vysoké kvalitě. Také může obsahovat více stop zvuku nebo titulků, takže není problém si např. přepnout zvuk z češtiny do originálu přímo při přehrávání (pokud soubor tyto stopy obsahuje). Proto některé filmy v .mkv mohou být značně velké. Jak už tu bylo zmíněno, VLC přehraje téměř cokoliv a umožňuje i trochu poladit nastavení pro některé konkrétní kodeky - což se může hodit, pokud např. nastanou nějaké potíže s přehráváním x264/x265.
Také používám VLC: stahuj.centrum.cz/...
Dá se snad řci, že pokud bude mít film 2GB bude ve formátu MKV kvalitnější než AVI. MKV už dnes přehrávají i televize, kde narozdíl od AVI je daleko lepší kompatibilita. Ještě jsem nestáhnul MKV, které by mi TV nepřehrála, ale AVI zvládne tak každé druhé, takže se musí pracně konvertovat... Pro mě je MKV zdaleka lepší!
Pokud se MKV při přehrávání sekne doporučuji prolétnout programem MKVToolNix. Dvouhodinový film zpracuje za cca 1-2 minuty (záleží na rychlosti disku) a běží to pak na jedničku, vždycky.
MKV je pro mě super v tom, že ho VLC přehraje, i když soubor ještě není celý stažený. Docela téhle vymoženosti využívám, kolikrát se mi stane, že zasednu k večeři a nemám staženou novou epizodu. Akorát přehrávání nesmí předběhnout stahování (=zkontroluji, aby epizoda nebyla kratší než předpokládaná doba stahování) a před dokončením stahování je třeba soubor na chvilku vypnout (=nelze sledovat na celou obrazovku), aby se film nepřehrával v momentě, kdy se stahování dokončí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.