Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám systém Ubuntu 16.04 a k zálohování fotek používám obyčejný flash disk, takže na něj zapisuji nová data cca 1 za týden. Už jednou se mi ale u jiné flashky stalo, že po připojení se mi na zobrazených složkách ukázal zámek a většina souborů poté nešla ani zkopírovat a při formátování potom celý disk odešel a už nešel připojit. Nyní se problémy dostavily i u nové flashky a rád bych se proto zeptal, v čem by mohl být problém a jestli to lze nějak vyřešit. Může to být např. nějakou chybou v systému nebo za to může časté přepisování dat? Budu rád za každou radu, děkuji.
Vaši flešku by možná opravila stará free utilitka pro fomátování, kterou kdysi vydal H&P pro své výrobky, ale fungovala pro všechny flešky 2.0. Já s ní před ~3 roky dokonce zachránil flešku Lexar USB 2:0 64 GB, kterou Win "neviděly", Ubuntu ji sice "viděl", ale neuměl otevřít. (Byla to jedna z prvních flešek 64 GB, cena dost bolela ; velmi pravděpodobně jsem její vnitřní upořádání poškodil tím, že jsem během zápisu v Ubuntu nedopatřením zavřel systém. Od té záchrany slouží dodnes.) Ta utilitka už dnes na webech H&P není, protože funguje jen ve WinXPSP3, neinstaluje se, "otevřít jako Administrátor", má pouhých 98 kB, takže Vám ji mohu poslat jako přílohu mailu, když mně sdělíte svůj mail na retireeATpost.cz (pokud však máte mail na gmail.com, máte smůlu, ten žádné *.exe ani zabalené soubory zásadně nepřepravuje).
Nabízím jiné řešení (podle mně univerzálnější) : Na jednom malém snadno přenosném nbooku s malým HDD mám také Ubuntu. Řadu let jsem používal cloudové úložiště MEGA, ale nedávno vyšel MEGAsync (pro Win prý od XPSP3 [nezaručuji, mám 8.1] a pro Ubuntu prý od 15.04 [nezaručuji, mám 16.04], je volitelná CZ verze. Poskytuje k jedné mailové adrese kapacitu 50 GB zdarma, do MEGAsync lze plnohodnotně vstupovat z jakéhokoliv PC s uvedenými parametry kdekoliv na zeměkouli - stačí znát přihlašovací email a heslo. Funkce : Když na jednom stroji v té složce něco přidám/uberu, projeví se změna hned v příslušné složce na druhém stroji (nebo hned po jeho zapnutí). To "hned" znamená rychlostí ~0,5 až 100 MB/sek (podle stavu sítí, po nichž přenos jde). Dají se přenášet libov. typy souborů libovolné velikosti (pokud se vejdou spolu s tím, co už je ve složce SYNC uloženo, do těch 50 GB). Takže si třeba v Ubuntu něco sepíši v *.odt, doma to v klidu dodělám a ze složky SYNC vyjmu nebo to do ní vrátím upravené ; nebo si doma stáhnu a upravím video, to pak pošlu do Ubuntu, ... Instalace : Na obou (všech) strojích vygooglovat MEGAsync a podle pokynů na ně MEGAsync nainstalovat. Pozn : Na obou (všech) strojích (rekord mezi známými drží kamarád : 6 strojů) je nutno zřídit složku pro synchronizované soubory. (Já si ve Win zřídil na Ploše složku s názvem "SYNC" [název nerozhoduje], v Ubuntu také, a pak vytáhl na Plochu "Odkaz na SYNC".) - Dejte prosím vědět, jak jste dopadl (při potížích to určitě dořešíme, když jsem to zvládl i já) ; a možná by se to hodilo i dalším.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.