Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplatí se upgrade na čtyřjádro?

Od: poradte* odpovědí: 11 změna:

Ahoj, uvažuju o vylepšení starého pc (protože za novou sestavu utrácet nechci). Jde mi o to, že tedˇmam dvoujadrovy procesor dual core E2160 a na aukru jsem našel za cca 500kc procesory QuadCore E6600 atd. a nevim zda pocitim rozdil (hry nehraju) pc mam na skládání hudby (program flstudio a vst pluginy). Pamět mam 2 GB a dostačujici. Myslite ze se dnes jeste vyplati takovy upgrade? Pc planuju mit stejny jeste par let. Zase ale ta ctyrjadrova cpu maji asi vetsi spotřebu. Diky za rady, pripadne nejake doporuceni.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Jiny procesor? To musis vymenit i zakladni desku. Musis pak mit kompatibilni i ty ramky (chtelo by to upgrade aspon na 4gb)

hodnocení

0x

No, rychlejší asi bude. Desku netřeba měnit, oba jsou na platformě 775. Akorát bude třeba upgrade BIOSu, zjisti na podpoře kompatibility desky/procesoru (výrobce desky třeba)-stejně tak kompatibilitu procesoru s deskou. Ty ramky taky přikoupit. Za ty prachy z aukra se to oplatí.

hodnocení

0x

Vámi uvedené parametry jsou nedostačující, výměna čistě jen procesoru /pokud vůbec deska bude tento procesor zvládat/ je nesmysl.

Doporučení - koupě nové desky podporující KabyLake, procesor G4560, jeden plátek RAM 8GB DDR4, grafickou kartu GTX... Komplet sestava do cca 7000,-, když grafiku koupíte na bazaru. Postupem času můžete PC zlepšovat dalších 5 let.

doplněno 20.05.17 16:44:

zkuste si počítat :

RAM - min. 6GB

procesor

grafika (nebo máte GTX 660 a vyšší?)

případný zdroj

přitom stále starý počítač na rok-dva, kde si pořádnou novou hru stejně nezahrajete...

doplněno 20.05.17 18:43: Něco jako G31M jsem před časem zlepšoval synovi - základem je čistý OS a SSD disk - RAM minimálně 4GB- já měl 6GB. Procesor jsem sehnal z alliexpresu za 200,- vč. pošty - Intel Core 2 Duo E8500. Jako školní PC to jistě pár let vydrží, hlavně má podporu na tiskárny a skener staršího data. Lepší procesor už jen topí a rychlost zpracování dat svým okem nerozeznáte. nová otestovaná sestava: czc.cz/... (chladič stačí setový - nemá žádnou teplotu :)) czc.cz/... (lze i slabší, ale tato je přichystána na další upgrade, má hdmi) czc.cz/... má procesor v sobě lepší než nějaké staré GTforce...dáno do staré krabice se starým zdrojem Eurocase 450W - valí už druhý měsíc bez jediného problému.K této sestavě opět pro rychlost je dobré dát SSD disk minimálně 120GB na systém (W10 - upgrade W7) - při přechodu systému na W10 opatrně - zakázat všechno sledování a "free"doplňky. Druhý disk i starý na data a další programy...Verzi OS doporučím jedině 64bit. Dá se sehnat W7pro za pár set a upgrade na W10 provést legální cestou.

hodnocení

0x

Napište celý typ desky, pohledám pro vás konkrétní možnosti.

poradte*
hodnocení

Děkuju za odpovědi Vám všem!

Zakladní desku měnit netřeba, je trochu "nadčasová".. berte s rezervou. Jedná se o model G31M od Gigabyte.

Bios jsem už dávno nahodil nejnovější dostupný, který čtyřjádrové procesory (např. Q6600) podporuje.

O upgradu na 4 nebo alespon 3GB jsem uvažoval, ale vzhledem k činnosti (skládání ve fruity loops + vst pluginy) jsou pro mne stále dostačující ty 2 GB (Windows 7/32bit). Hry nehraju.

Pro @ernie - právě to mě donutilo přemýšlet o upgradu, kdy vidím, že cena čtyřjádra šla pod 500 Kč a já si před 3 roky upgradoval na E2160 za 300kč (předtím Pentium 4 3GHz).

Pro @jmlc - zaujala mě ta možnost s novou deskou, cpu, ram do 7 000 (bez grafiky, hry nehraju, ale byl bych rád kdyby ta deska měla alespon hdmi, d-sub už používat nechci).

Co se týče zdroje, je tam nějaký už asi 6 let starý Seasonic 400W, takže na tomto ušetřím.

To by bylo zhruba vše. Díky Vám ještě jednou za odpovědi.

Teď mě ještě napadlo, že by se na moje potřeby dal klidně pořídit i nějaký noťas od HP za cca 7-8 tis.

Možností spousty, nevím kam dřív :-D

blbě jsem vložil odkaz na ram - czc.cz/...

k tomu disk typu MLC , doporučil bych SSD370s - ale ke každému kousku se mrkněte na porovnávače - většinou pošta zdarma, ale jednotlivé akce dokáží udělat částku 5-7000,-Kč za komplet - rozdíly částek za shodné zboží jsou velmi zvláštní.

doplněno 20.05.17 20:25:

u svého pc jsem právě také chtěl jen doplnit, vylepšit... nakonec jsem se rozhodl staré rozprodat a koupit nový... ve finále mne to vlastně stálo jen 4000,- :)

Ten procesor G4560 je velmi slušný i co se grafiky týká.. dokonce na tom hrály děcka u dědy LOLko - ve slušném rozlišení na jeho 22"- bez sekání...

Při koupi SSD si ještě dejte pozor na "nové-levné"TLC nebo SLC typy. Starších MLC už je málo a jsou dražší, ale jsou spolehlivější a měly by vydržet násobně déle...

Ať se zadaří :)

Jo a připomínka - ty nové procesory už nepodporují W7 a přechod na W10 je nutnost. Dost mne to naštvalo, protože to půl roku jelo bez potíží... :(

mot
pameti bych nekupoval,pokud je ted nutne nepotrebuje, jaou drahy jak cert
poradte*
hodnocení

@jmlc - děkuju za obsáhlou odpověď a za ty odkazy, dívám se na to a vypadá to cenově docela dobře. Pořídil bych už rovnou i novou skříň a SSD bych bral asi nějaké 128 od Kingston. Staré hdd 250 GB bych ještě použil, to je dobrý nápad.
Dívám se u té desky jsou 2x hdmi. Je možné přes redukci hdmi na d-sub připojit starý monitor? Že bych pak měl 2 monitory. Mám jeden starší.

Takže s tím Q6600 už počítat nebudu, když říkáte, že bych okem neviděl rozdíl, tak to nepotřebuju. Sice občas se stane že mi při přehrávání skočí využití procesoru na 100%ˇale to je povětšinou špatným nastavením nebo chybou pluginu VST.

U té základní desky B250M se v hodnocení píše i něco o tom, že zvládne starší nebo nenáročné hry, což by taky nebylo k zahození, na občasné odreagování v GTA 5 atp. :)

Díky moc všem za příspěvky! Nějak si to ještě rozmyslím. Po výplatě uvidím co dál :-D

poradte*
hodnocení

Díky moc! Zadaří se. Těším se, až si poskládám nový stroj :) A jaktože to jelo jen půl roku? To pak přestalo fungovat po aktualizaci Windows? U win 7 bych zůstal raději.

on W7 nepodporuje procesory kabylake - takže nejdřív tam nějaká podpora byla, kterou však ukončili, aby se lidi po původních upgradech prostě donutili přejít na W10. ... z jejich strany sviňárna, ale už se nedá nic dělat... když chcete zůstat v obraze...

ALE Třeba u TV signálů a přechodem na DVB-T2 jsem přišel o televizi - mám ji jen pro nahraná kina a PS3 - satelit jsem zrušil. Nebudu kupovat nové přístroje a platit měsíčně další poplatky...

hodnocení

0x

Asi ne. Když nechceš upgradovat celý PC tak se to nevyplatí. Ten rozdíl ve výkonu by byl nepatrný oproti tomu co bys pocítil kdybys koupil celé nové PC.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]