Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Linux na doma: Ktera verze? Jaka distribuce?

Od: strnad® odpovědí: 11 změna:

Moc se v tom neorientuju, tak doufam, ze to nebude podobny problem jako kdysi bitka mezi priznivci Canonu/Nikonu/Minolty/Olympusu a dalsich foto (poradne stredni a velkoformatove znacky schvalne vynechavam :)) Snad si nebude jako liska chvalit kazdy ten svuj ocasek :)

Pozadavky: PC desktop na domaci pouziti, zadne serverove funkce, jen zakladni veci co se pouzivaji bezne doma: wifi, internet, obrazky, video, office

Je nejaka distribuce, ktera ma v instalaci vsechno - all in one - uz tak nejak pripraveno pro BFU, aby to pokud mozno bylo co nejpodobnejsi komercnim Windows. Libilo by se mi, kdyby se nemuselo nic zvlast priinstalovavat nebo se o to najak zvlast starat :) Aby to bylo trochu blbuvzdorne a zaroven uzivatelsky privetive...

Apropos jak je to s drivery na hw? Funguje to na jakemkoli zeleze nebo znackova sestava typu HP/Dell atp je ve vyhode kvuli pouziti standratizovanych komponent? A co treba periferie - tiskarna, fotak, scanner - je to pripojitelne?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

1x

Už dlouhou dobu radím uživatelům, kteří požadují systém, který vypadá a funguje jako Windows a který je jim co nejpodobnější, aby si nainstalovali Windows. Je nesmysl instalovat něco jiného, když prostě chci Windows. Jiný OS instaluji tehdy, když Windows nechci. A pak jsem samozřejmě rád, že je jiný.

Takže moje odpověď: Windows. A kdyby přece Linux, pak se vždy radilo: nainstaluj si distribuci, kterou má tvůj známý.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, já používám český SLAX, ale doporučím Ubuntu - to je asi nejpropracovanější distribuce a má širokou podporu, resp. hodně uživatelů. Pokud nerozjedete na svém PC novou verzi Ubuntu, tak to zkuste se starší - nejdříve jako Live CD k vyzkoušení. Zdravím!

doplněno 20.05.17 14:14:

strnad - sice se domnívám, že stejně skončíte u OS WIN-XP, ale můžete si zkusit ten SLAX jako Live CD (je to asi 220 MB, je klikací a v češtině). Live CD (soubor ISO) se vypaluje jako obraz disku a nabootuje.

slax.org/...

V Čechách má nejlepší podporu opravdu Ubuntu. Pro začátečníka je výhoda když si řešení každého problému může najít v jejich rozsáhlém fóru a když odpověď nenajde není problém si nechat poradit. Nevýhodou je, že ve snaze být dokonalí, vydávají každý rok novou verzi a postupně se přizpůsobují výkonnějším počítačům. Takže ačkoli dřív měl Linux pověst hardwarově nenáročného systému, pro Ubuntu už to tak docela neplatí. Je tam sice možnost použít některý z derivátů - odlehčených verzí (lubuntu , kubuntu, xubuntu) ale hodně lidí dá potom spíš distribucím mandriva nebo mint které více odpovídají tvoji představě - instaluju jednou a nic nemusím doplňovat. Zmíněný Slax je pěkný výtvor českého autora který ale odmítá komunikovat v češtině takže je to dobré distro pro člověka který už se aspoň trochu orientuje. Co se týče podpory zařízení - běžné komponenty rozchodíš bez problémů a bez instalace nějakých ovladačů. Jediný problém jsem měl s nějakým čínským noname tvTunerem. Jinak jsem se s problémy bez rozdílu distra nesetkal. jo..kecám vlastně jsem měl problém na stoletém notebooku a podporou wifi. To ale můžeš zjistit bez instalace - Linux má v základních funkcích prakticky u každého distra tlačítko "vyzkoušet bez instalace"

still10k*
hodnocení

0x

Samozřejmě Ubuntu. Pro uživatele Windows je tak nějak nejstravitelnější :)

douby*

souhlasím, havně je skutečně vysoká pravděpodobnost že ubuntu bude mít dobrou podporu ze strany výrobců softwaru kteří s linuxem počítají, například steam má oficiální podporu pouze ubuntu linuxu, ostatní distribuce jsou na vlastní riziko a i to o něčem vypovídá, minimálně o tom že s ubuntu těch potenciálních problémů nebude zdaleka tolik. Uživatelská podpora na askubuntu.com je také excelentní, ovládání je jednoduché a přímočaré, prostě to lze doporučit s čistým svědomím. Platilo to v roce 17 platí to i dnes v roce 19 kdy vyšla poslední verze 19.10, ta dokonce instalaci usnadňuje uživatelům i do té míry že s sebou nese i binární ovladače grafických karet aby je uživatel nemusel instalovat dodatečně.

douby*

a pokud má být ubuntu co nejpodobnější windowsům, stačí instalovat jeden jediný doplněk který to zajistí jmenuje se DASH TO PANEL. Instalace doplňku gnome je jednoduchá, dá se udělat přímo v prohlížeči na jedno kliknutí.

hodnocení

0x

Nějaký pátek už na Linuxu jedu. Zkoušel jsem všelijaké distribuce. Začínal jsem Mandrivou, pak ať prý vyzkouším Ubuntu, to mě tedy vůbec nesedlo až jsem nakonec skončil u Mintu, a maximální spokojenost.

Takže za mě, Linux Mint. V distribuci jsou už takřka veškeré programy, které by člověk mohl doma potřebovat. Takže nainstaluji systém a mohu ho hned používat. Není třeba instalovat kvanta programů, abych mohl vůbec vlézt na internet, které navíc i musím mít puštěné na pozadí.

hodnocení

Aha, tak asi jako opomenute doplneni je, ze to ma komplet byt v cestine a aby to nebylo HW narocne a stacil tomu treba pentium D a 2GB pameti

still10k*

Pěkně ti to popsal totak@ Na starší stroje instaluji Lubuntu, na novější Ubuntu. Všichni vychvalují Mint, musím ho vyzkopušet, ještě jsem ho neměl na disku.
Teď v téhle chvíli můžu doporučit Lubuntu, tohle distro mám otestované. Jednou jsem ho nainstaloval jedné hravé babičce se starým počítačem a dneska má na bedně plyšového tučňáka a nedá na Linux dopustit :)

poradte*

debian netinst (instalacka cca asi 700 mb) a verzi s grafickym rozhranim.. Sam to tak mam na starem Sempronu a 768 MB paměti a šlape vpohodě. Jinak ja bych dal Windows XP :-D

mariohlas*
hodnocení

0x

Všem, kteří by chtěli vyzkoušet Linux, doporučuji :

0- NEJDŘÍV si přečtěte starší, ale stále platnou úvahu cnews.cz/... . Možná Vás to odradí od dalších pokusů, ale určitě získáte pár cenných informací.

1- VYZKOUŠEJTE SI LINUX NEJDŘÍVE NA FLEŠCE. Tak nejsnadněji a bez rizika, že si poškodíte své Windowsy, zjistíte, zda je Váš PC či notebook pro Ubuntu vhodný (zda funguje WiFi, zvuková karta, výstup pro tiskárnu atd). Navíc : flešku můžete přenášet mezi různými stroji s Windowsy a se svou linuxovou distribucí tam na nich pracovat.

2- ZKUSTE Ubuntu 16.04 (ten má snadnou instalaci i na flešku, největší webovou podporu [i v CZ] a nejbohatší zásobu programů v tzv. repozitářích, odkud se ty programy snadno instalují).

3- JAK : doporučuji začít zde => forum.ubuntu.cz/... . Ale počítejte s tím, že časem (pokud si budete chtít rozšířit možnosti práce ve svém linuxu) budete muset přeskakovat z jednoho webového odkazu na druhý a že se budete muset dříve či později naučit pracovat i s Terminálem (snad 90% BFU užívajících Windowsy ani neví co to je).

(Pokud máte nějaký starý notebook, který nepoužíváte a nevíte co s ním, protože je pomalý a nejde upgradovat ani na Win 7, možná bude pro něj Ubuntu nebo Lubuntu vhodné řešení - linuxové distribuce mají obecně menší nároky na hardware. Ale pár potíží s periferiemi pravděpodobně bude, jejich řešení budete muset pracně vyhledávat na webu (nebo pomocí dosažitelného gurua), a možná se některý problém nepodaří vyřešit [obvykle to bývá tiskárna].)

Jestli si chcete koupit další notebook, tentokráte s Linuxem : Značková sestava pro Linux rozhodně není nejvhodnější řešeni (nesmyslně vysoká cena, nejistá podpora). Doporučuji vyhledat ve svém okolí linuxového gurua, jistě Vám ochotně poradí (kamarád to ze zoufalství zkusil inzerátem v místních novinách, dodnes spolu občas zajdou "na jedno") ; pro použití, které uvádíte, by se mohl hodit nějaký repasovaný notebook i pod 5tis Kč.

(Omluva adminovi, pokud po vložení na web zůstanou zbytečné mezery mezi odstavečky : Text jsem překopíroval z konceptu v LibreOffice. Mezery mezi odstavci jsem v tom *.odt samozřejmě neměl, zde se mně je nepodařilo odstranit.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]