Nejste přihlášen/a.
Rodičům už po letech dosluhuje PC (tuším že nějaký duron s 1GB) začal se resetovat. Nechce se mi s tim nějak moc zlobit, tak teď přemýšlím o upgrade celé bedny. Rozhodně nepotřebují žádne dělo, stačí, aby to nějaký ten rok zvládalo aktuální internetové stránky, přehrát video, paralelně antivir - když tak můžete poradit i jaký - office a nějaké ty další hlouposti na pozadí aby to běhalo svižně. Chtěl bych jít cestou co nejmenších nákladů.
Základní požadavek je oficiální windows (klidně XP, Vista, 7) vylepený na bedně takže spíš ty zaběhlé Dell, HP, Lenovo, Fuji, Compaq, Nevím jestli je dostatečné dvoujádro (slabší už bych si myslel že ty sradny neutáhne - nebo ) nebo už radši quad core?. RAM odhadju aspon 2GB a víc. HDD moc neřeším asi lepší SATA než PATA ale snad to nemůže být tak markantní rozdíl - velikost 160 a víc. Další věci jako grafika, LAN, USB, DVD už mi přijdou jako podružné. Ale jesteli treba neco, cemu se vyhnout, tak jsem jedno velke ucho.
Cenovky jsem viděl nabízet dvoujádro kolem 700, 4 jádro 1500
Samozřejmě variantou je i all in one notebook (NTB) ale tam bude asi problém vyšší cena.
Ale klidně si nechám poradit a doporučit nebo jestli třeba někdo něco máte, co běží jak z praku a nemáte pro to použití tak i koupím Dejte vedet
Jeste pro jistotu jednou opakuju: Základní požadavek je oficiální windows (klidně XP, Vista, 7) vylepený na bedně
Jsem rad, ze rodice aspon castecne zvladaji wokna, takze cestou Lixu jit vazne nechci at uz kvuli technicke podpore nebo kompaktibilite s jinyma PC v jejich okoli
Ony se ještě dávají nálepky na bednu? U XP to pamatuji naposledy.Mám tady PC s Vistama,sedmičkama,osmičkama a noťas s desítkama a na žádném už štítek není.Vše koupené legálně a je to na firmu a že tam kontrola byla několikrát,ale nálepka je nikdy nezajímala.Vždy stačilo ukázat fakturu o zakoupení.
Nyní máte oficiální wokna? - tak si proházejte ,,střeva,, v bedně a registraci uděláte legálně přes telefon.Z mobilu je to 225 990 844.Z pevné je jiné,ale to nepoužívám.Je to legální a za pět minut máte registrováno a jedete dál - pardon,teda rodiče můžou na net.Akorát tu novou registraci musíte udělat do 30-ti? dnů.
S výběrem komponentů neporadím - kupuji už hotové a poskládané.
A o tom to je. Kontroly, faktury, telefonáty, registrace, legalizace, termíny... o to všechno s linuxem přijdete.
A námitka, že rodiče sotva zvládají wokna? Ne, rodiče nezvládají wokna. Rodiče zvládají kliknout myší na ikonu na ploše. Což v linuxu udělají zrovna tak.
Ale respektuji vaši volbu.
jethro: když si dáte na server na společnosti linux,tak se těch faktur,registací a pod.nezbavíte.
Ale s druhou větou sohlasím,
Na internet dvou jádro nepotřebuješ, ale samozžejmě trochu to urychlí. Podstatná bude velikost a rychlost paměti, ta má dost velký vliv na to co tvůj prohlížeč zvládne. Delší dobu pracuju s Firefoxem, kde mám hodne otevřených oken a velikost v paměti se pohybuje kolem 800-1200 MB. Proto bych doporučil RAM min. 1,5 GB. Spíš je lepší koupit dva paměťové moduly na dual channel. HDD určitě SATA, IDE se už nepoužívá a je problém s migrací dat z IDE na SATA (otec musel koupit velkou flashku 32GB a na tu data šlo zazálohovat z IDE). Notebook bych nekupoval, jedině že by byl moc levný. Grafika ti stačí ta nejobičejnější AGP s pasivním chladičem a např 128MB video pamět, ale je fakt, že jsem nikde na bazaru tohle nemohl sehnat, ale lidi to třeba doma mají a nepoužívají, takže se spíš poptat má to cenu tak do 50Kč. Nedávno jsem dostal od kámoše myslím že to byl radeon 9300 AGP 3.0 a na starém PC se starou deskou to jede krásně. Na internet stačí. Ohledně CPU se pak rozhodovat jestli chceš šetit energii... Šel bych do AMD, s intelem už nejsem kamarád.
Pro to, nač by jej rodiče chtěli používat, považuji návrhy "předřečníků" na RAMku, procesor atd. za trochu dost přemrštěné. A mohly by rozhodovat i další parametry, třeba WiFi ano/ne. Zašel bych do nějakého solidního PC bazaru (kde Vás nechají zboží aspoň trochu vyzkoušet) a koupil nějaký starší notebook, třeba jen s WinXP SP3. (Upozorňuji : K notebookům starším> ~5 let už většinou nelze koupit nový akupak [a ten, co v nich je, jen dofiltrovává napájení ze síťového adaptéru], jejich cena tím výrazně klesá !) Za superoptimální doporučuji notebooky H&P s XP SP3, protože ty už mají "HP Recovery Manager" - viz jeho popis na konci textu. (Notebooky jiných výrobců nic podobného nemají, protože H&P si to patentoval a licenci nikomu neprodal.)
Nedávno jsem to za ~3,5 tis. Kč vyřešil pro jednoho staršího invalidu : Koupil jsem zachovalý notebook H&P starý asi 6 let (RAM 2GB, typ a další podrobnosti jsem už zapomněl, ale tehdy to byl nadprůměr), WiFi, z továrny WinXP SP3, akupak na <10 min provozu. Nainstaloval jsem Firefox (vytvořill pár záložek podle přání [YouTube kvůli přehrávání filmů, Tapito=výběr zpráv, YrNo=meteo, ...], spouštění některých záložek vytáhl na Plochu), Skype (obraz i zvuk ujde, po vypnutí obrazu je zvuk super), ..., VLC, LibreOffice, Seznam Pošťák, MEGAsync ([free do 50ti GB], abych mu mohl občas něco poslat a on si to mohl snadno otevřít, protože má jeho složku na Ploše ; uložil jsem do podsložek MEGAsync i instalačky všech programů, které jsem do notebooku nainstaloval, abych je mohl i po případné "modré smrti" snadno reinstalovat) a pár dalších prográmků a ve vietnamském "všeobchodě" koupil bezdrátovou myš (~150 Kč). A nedal jsem tam ani žádný antivir, protože si vše důležité bude ukládat do podsložek MEGAsync, čímž to má v cloudu, do nějž lze s heslem vstoupit odkudkoliv. Občas mu to projedu Esetem online, časem jej i to naučím. A HLAVNĚ : v nbooku je "HP Recovery Manager", který umožňuje i po "modré smrti" obnovit OS do továrního nastavení, tedy zde do WinXP SP3. - Uživatel už WinXP používal a je po krátkém zácviku nových možností víc než spokojený.
Jelikož si autor dotazu sám řekl kolik chce RAM (napsal 2GB) a navrhoval jsem min. 1.5 GB tak opravdu nevím kde v tom vidíte přemrštěnost. Sám používám 4GB, respektive cca 3.5 na XP a bohatě mi to stačí, a to co jsem navrhl je vlastně jen 1/3 mé paměti. Mám zkušenost takovou že když někomu dáte počítač, ze začátku je nadšený, ale za nějakou dobu mu to přestane vyhovovat a stěžuje si že je moc pomalý a má málo místa. To se vždycky opakuje a tak pak kupujeme lepší... A taky vím kolik problémů je s IDE disky. Navíc jsem měl dneska noční můru a zdálo se mi o Intelech... Zdálo se mi že jsem zase byl na tom starém Intel Core něco a zase ty hrozný problémy s HW jako kdysi. Už jaká úleva, když jsem se probudil a zjistil, že to byl jen sen a frčím na AMD... se kterým nejsou žádný problémy. Prostě už nechci žádný stres a proto volím AMD.
Hele klídek.Od podání dotazu se uživatel strnad neozval.Asi pošel mrazem.Chceme pomáhat ale když není odezva tak se na to vykakat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.