Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jednou jsem instaloval kali linux na flash disk. Vše proběhlo v pohodě, ale na konci jsem dal instalovat grub, a od té doby mi nešel notebook zapnout, furt hlásil grub chybu. Nakonec pomohla přeinstalace windowsu za 700 kč v servisu. Je bezpečné instalovat kali linux, ale na konci zvolit, aby se grub neinstaloval?
GRUB je jeden z linuxových zavaděčů. I Windows mají jakýsi zavaděč. Zavaděč je program, který se spustí jako první po proběhnutí startu BIOSu, a on pak spustí požadovaný operační systém. Obávám se, že bez linuxového zavaděče Linux nespustíš (zatím jsem neviděl windowsový zavaděč, který by dokázal spustit i něco jiného, než WIN).
Takže nainstalovat Linux bez zavaděče (např. GRUBu) bezpečné je, ale asi pak nepůjde spustit. Nevím, jestli je možné instalovat GRUB jen na tu flashku a bootovat Linux tak, že by se v BIOSu nastavil boot z flashky. Ale normálně by mělo jít GRUBem bootovat cokoliv, včetně původních WIN. GRUB se dá celkem hodně konfigurovat, možná byl jen špatně nastaven. Kupodivu GRUB sám obsahuje příkazový řádek a špatná konfigurace by měla jít změnit i v samotném GRUBu (nebo aspoň přimět GRUB ke spuštění nějakého operačního systému a z něj pak stav napravit), ale to už fakt není pro začátečníka.
Jinak pro obnovení bootování WIN stačívalo, mám dojem, jen obnovit MBR na disku.
Učení formou pokusu a omylu je sice zdlouhavé, ale získaná zkušenost je pak pevněji fixována
GRUB bych se nevyhýbal, je to výborný pomocník a ne zlý pán. Souhlasím s hm, jen doplním, že v tomhle případě bude lepší GRUB instalovat na disk s Windows (případně oddíl, kde je Win nainstalován). V takovém případě pak bude možné spustit Windows i bez přippojené flashky v PC. Jen se zobrazí chyba při pokusu o spuštění Linuxu, to se pak bude muset flashka připojit. Obnovu zavadeče Windows 7,8,8.1,10 lze pak provést pomocí instalačního DVD, kdy se zvolí "Oprava spouštění systému". U starších W je to záležitost dvou příkazů v příkazovém řádku. Jestli si za tohle vzali v tom servisu 700, tak to budou pěkní vykukové :/
Dualboot (a víceboot) má svoji problematiku, naštěstí je to vše logické.
Když čtu tvoje dotazy za poslední dobu, tak bych ti nejradši doporučil, ať se na to vykašleš.. už u prvního dotazu o Kali jsem tě odkazoval na návody na vytvoření Live USB, místo toho jsi Linux na flashdisk instaloval, což rozhodně není totéž. Ptal ses dále ( 1, 2, možná proběhlo i něco dalšího) a nakonec kvůli opravě zavaděče musíš s PC do servisu. Tímhle tempem se s tím budeš akorát trápit a těžko říct, jestli někdy dosáhneš funkčního systému. Linux samozřejmě je bezpečné instalovat a dnes už je vcelku jedno, o jakou jde distribuci. Pro usnadnění práce je pro dual-/multi-boot systémy jen jedno pravidlo - napřed instalovat Win, pak Linux. GRUB se o zbytek dokáže postarat a v nejhorším se dá nabootovat z instalačního/live média a provést opravu. Ale instalovat GRUB stranou nebo se ho snažit něčím nahradit není pro začátečníka dobrý nápad a zahrnout mezi oddíly pro instalaci flashdisk také ne. Tak jako tak by bylo vhodné si o GRUBu a instalaci Linuxu něco přečíst, než to budeš zkoušet znovu..
instalace Linuxu /..., instalace Kali, GRUB2 (Ubuntu Wiki), Multi-boot (Wiki), oprava Win Bootlo/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.